Home Hoveniers Zo geef je je vaste planten een andere plek in de herfst

Zo geef je je vaste planten een andere plek in de herfst

De herfst is het ideale jaargetijde om jouw tuin weer eens een opknapbeurt te geven. Vaak heb je dit in het voorjaar al gedaan en heb je vervolgens de hele zomer van je tuin kunnen genieten. Als de winter weer nadert, is het tijd om je tuin nog één keer flink aan te pakken voordat deze in ‘winterslaap’ gaat. Het verplaatsen van vaste planten is iets wat soms gewoon moet gebeuren en een klusje die je meestal in de herfst zal moeten aanpakken. Vaak verplant je een vaste plant als deze te groot wordt voor zijn huidige plekje of ergens anders beter tot zijn recht zal komen. In dit artikel leggen we uit waarom je dit in het najaar moet doen en hoe je dit precies aanpakt.

Verplanten in de herfst: een slim idee?

Het verplanten van vaste planten kan in principe in ieder jaargetijde gedaan worden. Toch raden wij de herfst aan. Maar waarom eigenlijk?

Voor het verplanten is het belangrijk dat de plant geen kritieke groeiperiode doormaakt. In het voorjaar en de zomer zijn planten vaak zó druk met groeien, dat je zijn ontwikkeling kan beschadigen als je hem verplaatst. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om op de rustperiode te wachten. Bij de meeste planten begint die rustperiode in de herfst. Belangrijk is wel dat er nog geen vorst is, anders kan je de plant alsnog beschadigen. Begin daarom met het verplanten in de vroege herfst als de temperaturen boven de 10 graden Celsius liggen.

Vaste planten verplanten: stap voor stap naar een nieuwe plek!

Weet jij al welke planten je dit najaar gaat verpotten? Dan is het hoog tijd om meer over dit proces te weten te komen. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit verplanten aanpakt:

  • Stap 1: bereid de wortels van de plant alvast voor op de verhuizing. Dit klinkt moeilijker dan het is, maar is in principe zo gedaan. Iets meer dan een maand van tevoren kan je de wortelkluit voorbereiden. Doe dit door een geul rondom de stam te graven. Graaf deze op een diepe van circa 40 centimeter, dit is uiteraard ook afhankelijk van de grootte van de plant. Tijdens het graven van deze geul is het niet erg als je al enkele wortels doorhakt. Sterker nog: hiervoor doe je het eigenlijk. Als je enkele wortels doorsnijdt, wordt de plant geprikkeld om nieuwe wortels te maken. Hierdoor kan hij gemakkelijker voedingsstoffen opnemen als hij op zijn nieuwe plekje gezet wordt.
  • Stap 2: voordat je de plant gaat verpotten is het belangrijk om op het weer te letten. Het is vooral belangrijk dat het nog niet vriest. Tevens mag de zon ook niet té uitbundig stralen. De wortels kunnen door direct zonlicht beschadigd raken en dit wil je uiteraard voorkomen. Verpot de vaste plant daarom bij voorkeur op een bewolkte dag met temperaturen tussen de 10 tot 15 graden.
  • Stap 3: bereid de nieuwe plek alvast goed voor. Graaf een nieuw gat dat minimaal twee keer zo groot is als de kluit van de plant. Woel daarnaast de aarde rondom het gat goed los. Zo hebben de wortels ruimte om te groeien en kan de plant voldoende voedingsstoffen uit de grond halen.
  • Stap 4: graaf nu de wortelkluit helemaal uit. Wees hier wel voorzichtig mee, want je wilt niet onnodig wortels beschadigen. Zodra je de kluit eruit kunt halen, is het belangrijk om deze in een zachte doek te wikkelen voordat je hem verplaatst. Wanneer je de plant in het nieuwe gat zet, verwijder je natuurlijk de doek en spreid je de wortels goed uit. Vul het gat vervolgens met aarde. 
  • Stap 5: nadat de plant op zijn nieuwe plek staat, mag deze wel even een flinke scheut water krijgen. Let hierbij wel even op de weersvoorspellingen. Als het de komende dagen droog blijft, is het verstandig om extra water te geven. Gaat het al heel snel veel regenen? Geef dan iets minder om de plant niet direct te ‘verdrinken’. Het kan even duren voordat de plant gewend is aan zijn nieuwe plek.