Door de klimaatverandering hebben steeds meer mensen last van wateroverlast in hun tuin. Hoewel de overlast niet alleen is toe te schrijven aan de regenval die steeds heviger wordt. De kwaliteit en samenstelling van de tuingrond kan namelijk ook de oorzaak van de overlast zijn.
In dit artikel geven we je daarom niet alleen tips om het water beter af te voeren, maar ook om de wateropname van de tuingrond te verbeteren. Betere tuingrond zorgt er namelijk niet alleen voor dat je minder snel last van wateroverlast, maar ook dat de beplanting beter zal groeien. Dat is dus twee vliegen in één klap!
Verbeter de kwaliteit van de tuingrond
Veel grond, en dan met name in de Randstad, bestaat uit klei. Klei heeft de eigenschap om water slecht door te laten. Daarom is het belangrijk om enkele tientallen centimeters bodem om te spitten en compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daardoor wordt de tuingrond luchtiger en kan het beter water opnemen en vasthouden.
Laat de tuin schuin aflopen
Door je tuin heel geleidelijk af te laten lopen kan het water veel gemakkelijker je tuin uitlopen. Al is dit natuurlijk geen oplossing bij hevige regenbuien, omdat er dan aan de randen van je tuin en de aangrenzende grond grote plassen regenwater kunnen ontstaan.
Om de kans hierop te verkleinen, kun je opvangbakken aan het uiteinden van je tuin plaatsen, die je afsluit met een rooster waardoor het water eenvoudig in de bak kan lopen. Een bijkomend voordeel van de opvangbakken, is dat je het regenwater kunt gebruiken om tijdens droge periodes de planten water te geven.
Sluit je dakgoot op een regenton aan
Doordat het dak een groot oppervlak beslaat en daardoor veel water opvangt, komt er via de dakgoot veel water in de tuin terecht. Dit kun je tegengaan door de dakgoot op een regenton aan te sluiten. Kies daarbij voor een grote regenton, om te voorkomen dat de ton bij een hevige regenbui snel overstroomd.
Beperk de hoeveelheid tegelwerk
Veel mensen vinden het tegenwoordig praktisch om hun tuin te betegelen, om op die manier het tuinonderhoud te beperken. Hoewel hier in zekere zin iets voor valt te zeggen, brengt een tuin die grotendeels betegeld is het nadeel met zich mee dat het water lastig kan weglopen en je tuin daardoor sneller blank komt te staan. Zorg daarom voor meerdere stroken en vakken die in je tuin die niet betegeld zijn.
Voor de stukken tuin die je betegeld is het belangrijk dat je voor brede voegen tussen de tegels zorgt, zodat het water dat op de tegels valt via de voegen de grond in kan trekken.
Laat een drainagesysteem aanleggen
Dit is een professionele tip, maar wel een zeer effectieve. Bij de aanleg van een drainagesysteem worden holle buizen in je tuin gelegd waarin gaatjes zijn gemaakt. Deze buizen worden vervolgens in een worteldoek gewikkeld, zodat de tuinaarde niet in de buizen kan komen, maar het water wel. De buizen worden lichtelijk schuin neergelegd naar het laagste punt in je tuin en als het kan direct op een sloot of put aangesloten. Zo kan het overtollige regenwater eenvoudig wegstromen.
Het aanleggen van een drainagesysteem moet op de juiste manier gebeuren om de effectiviteit van het systeem te waarborgen. Schakel hiervoor een professioneel hoveniersbedrijf in. Wil je je tuin gaan renoveren? Dan raden wij je aan om een drainagesysteem in het tuinontwerp van je nieuwe mee te laten nemen. Zo voorkom je dat je achteraf nogmaals een hovenier moet inschakelen en bespaar je op de kosten.
Echter, niet iedere tuinontwerper is even vakbekwaam in het ontwerpen van drainagesystemen. Een voorbeeld van een bedrijf dat hier wel veel ervaring mee heeft, is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk. Lees meer over de tuinontwerpers van Aardoom Hoveniers.
Zorg voor voldoende groen in je tuin
Een laatste tip die we je graag willen geven om waterlast in je tuin tegen te gaan, is het planten van voldoende groen. De beplanting heeft immers water nodig om te overleven en dus kan het groen helpen om het water dat in je tuin valt te ‘verwerken’. En zeg nu zelf? Een tuin met mooie beplanting geeft je toch veel meer rust en plezier dan een tuin die voornamelijk uit steen en beton bestaat?