Home Tuinplanten Zelfgekweekte basilicum: lekkerder én goedkoper

Zelfgekweekte basilicum: lekkerder én goedkoper

Je eigen bak vol heerlijk geurende basilicum, de hele zomer door – heerlijk toch! We leggen je hier stap voor stap uit hoe je je eigen basilicumbak maakt, hoe je de basilicum verzorgt (niet veel werk) en uiteindelijk ook niks hoeft weg te gooien. Dus dat zielige plantje dat op je aanrecht staat te verpieteren, is verleden tijd. Zelfgekweekte basilicum is goedkoper, en ook nog eens veel lekkerder!

Bak van 40 x 40 x 80 cm

Als je op grote schaal groenten en fruit wil kweken, moet je professionele kassen bouwen op een stuk grond waarvoor je misschien wel een lening moet aanvragen. Maar op je balkon, in je kleine tuin of ander soort buitenplaats ben je voor enkele tientjes klaar. Maak van geïmpregneerd hout een bak van 40 cm hoog, 40 cm breed en 80 cm lang. Zet hem eventueel op blokjes, dan kun je de vloer eronder schoon houden. Aan de bovenkant maak je een deksel met een (plexi-)glasplaat. Je kunt ook landbouwfolie gebruiken die je strak spant. Het mooiste is het als je het deksel met scharnieren aan de bak vast kunt schroeven. Zorg dat er geen kieren overblijven als je de bak sluit en zet de bak op een zonnige plek neer. 

Inzaaien

Vervolgens vul je de kweekbak voor twee derde met tuinaarde. Dat zijn ongeveer 2 zakken van 40 liter – ook dat zijn de kosten niet. Net als de basilicumzaadjes: voor enkele euro’s heb je er al een stuk of vijfhonderd. Je hoeft deze niet per se één voor één in te zaaien, je strooit ze gewoon over de hele oppervlakte, woelt de aarde een beetje om en giet er flink wat water overheen. Sluit de bak en je ziet dat de binnenkant met een beetje zonneschijn al begint te ’transpireren’. Overdag kun je de bak openzetten, maar hou wel je katten uit de buurt. Zij vinden het namelijk heerlijk om in verse aarde te spitten (en te poepen). 

Slakken-controle

Ongezien kunnen er slakken in je kweekbak kruipen, vooral ’s nachts worden ze actief. Op een balkon is die kans uiteraard veel kleiner dan in een tuin op de begane grond. Je kunt het beste dagelijks, voordat het donker wordt en je de bak sluit, even een slakken-controle houden. Je kunt ze ook op afstand houden door de randen van de bak in te tapen met kopertape, slakken hebben hier een hekel aan. Blijf de slakken-controle uitvoeren, geef dagelijks water en pluk er blaadjes van af wanneer je ze nodig hebt. Als je ziet dat aan het eind van de zomer de plantjes minder worden, duik je gewoon de keuken in en maak je een voorraad pesto, deze kun je ook goed invriezen. Geïnspireerd geraakt? Hier lees je meer over Italiaanse kruiden die je zelf zou kunnen kweken.