Worteldoek, ook wel anti worteldoek of gronddoek genoemd, is een doek dat bestaat uit hoogwaardig geweven kunststof. Het anti worteldoek is UV-bestendig, waardoor er geen licht door kan dringen. Dit verhindert de groei van onkruid onder het worteldoek. Daarnaast zijn de meeste worteldoeken waterdoorlatend, waardoor er geen overtollig water op het worteldoek blijft staan. Indien je voor de milieubewuste keuze wilt gaan, zit je met de meeste worteldoeken in de goede richting. Het merendeel van de gronddoeken bestaat voor minstens de helft uit gerecycled plastic en gaan circa 5 jaar lang mee.
Hoe moet ik worteldoek leggen?
Het worteldoek wordt voornamelijk gebruikt ter voorkoming van onkruidgroei onder terrassen of in moestuinen en borders. Daarnaast wordt het ook ingezet als fundering onder boomschors, bestrating en grind. Het aanleggen van dit gronddoek is niet ingewikkeld. Toch is het handig om vooraf even te lezen hoe alles precies in zijn werk gaat. Om die reden leggen we je stapsgewijs uit hoe je het beste worteldoek kunt leggen onder jouw terras of in jouw moestuin.
- Alvorens je begint met het leggen van het worteldoek, is het goed om te weten hoeveel vierkante meter je nodig hebt. Worteldoek is vaak in verschillende breedtematen verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld 105,131, 165, 210, 330 en 420 cm. Stem de hoeveelheid benodigd worteldoek af op de juiste breedtemaat.
- Leg vervolgens het zwarte worteldoek op een egaal zandbed. Onkruid groeit namelijk over het algemeen veel minder goed in wit zand dan in zwarte grond. Strijk het zandbed egaal met bijvoorbeeld een tuinhark
- Zodra het zandbad mooi egaal is, kan het worteldoek gelegd worden. Wanneer je een breed stuk grond met worteldoek wilt bekleden, is de kans vrij groot dat je meerdere stroken moet leggen. Zorg ervoor dat de verschillende stroken elkaar minstens 20 cm overlappen, zodat het onkruid niet tussen de stroken door kan groeien.
- De 4e stap bestaat uit het uitrollen van het gronddoek. Rol het doek uit en leg op de hoeken een steen of iets dergelijks zodat het doek niet kan opwaaien. Heb je teveel worteldoek? Gebruik dan een schaar of een stanleymes om het overtollige doek weg te halen. Belangrijk is om het worteldoek goed strak te houden.
- Nu de verschillende stroken strak tegen het zandbed liggen, is het tijd om het worteldoek vast te zetten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de speciaal ontwikkelde gronddoek pennen. Deze pinnen zijn voorzien van een scherpe punt, die je zo door het doek heen in de grond steekt.
Toepassingsmogelijkheden worteldoek
Nu het worteldoek geplaatst is, zijn er verschillende opties. Je kunt het doek bijvoorbeeld bedekken met split, grind of boomschors voor een mooie moderne uitstraling. Creëer op deze manier een prachtig looppad door je tuin. Maak het helemaal af door staande lampen of dergelijke tuinverlichting langs het pad te plaatsen. Indien je een oprit van grind of split wilt maken, kun je het beste gebruik maken van grindmatten in plaats van worteldoek. De matten zorgen ervoor dat het grind beter op zijn plek blijft en je het grind niet verrijdt.
Het is ook mogelijk om planten in het worteldoek te plaatsen. Knip een gat ter grootte van de kluit in het worteldoek en plaats de plant in de grond. Een bijkomend voordeel is dat de meeste worteldoeken voorzien zijn van een groene lijn. Op deze manier kun je de planten altijd kaarsrecht in het doek plaatsen.