Hortensia’s alleen al zijn een blikvanger in de tuin. Vakkundig gecombineerd, zien ze er nog mooier uit. Hier onthul ik welke planten goed bij hortensia’s passen.
De hortensia is een solitaire plant die niet voor niets veel fans heeft onder tuinliefhebbers. Hij heeft indrukwekkende bloemen die van elke tuin iets bijzonders maken. Ook deze plant kent veel verschillende soorten en kleuren en is daarom nu in bijna elke tuin te vinden. Met de juiste partnerplanten kan de schoonheid zelfs nog worden vergroot. Het is echter belangrijk ervoor te zorgen dat zij niet de show stelen van het hoofdpersonage.
Waarmee moet rekening worden gehouden bij de keuze van plantpartners?
Locatie
De partnerplant mag geen geïsoleerd aantrekkingspunt zijn
Hortensia’s verkiezen een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats
Ofwel mengen met bonte kleuren ofwel de kleurnuance behouden
Welke planten zijn geschikte partners voor hortensia’s?
Er zijn verschillende soorten hortensia’s. Dienovereenkomstig passen verschillende planten ook bij hen. Hier is een overzicht:
Boerenhortensia’s
– Astilbes
– Funkias
– Sterschermen
pluimhortensia
– geurende brandnetel
– Kersen Laurier
– Pruik Bush
– Blauwe Brandnetel
– Taxus
– Delphinium
Sneeuwbal hortensia
– Hoge vlambloem
– Monnikskap
– Stengelkruid
– kogeldistel
Fluweel of plaat hortensia
– Bloeiende kornoelje
– Biezen
– Rhododendron
– Paarse klokken
– Herfst anemonen
Welke plantpartners gaan goed samen met welke hortensia?
Boerderij hortensia
De boerenhortensia is een van de meest populaire variëteiten, evenals de sneeuwbalhortensia. Het maakt indruk met grote bollen bloemen in verschillende kleuren. De hortensia, die goed gedijt in halfschaduw, moet worden gecombineerd met planten die discreet zijn en niet van meet af aan de aandacht op zich vestigen.
De boerenhortensia heeft prachtige kleuren en is zeer dominant. Daarom moeten de plantpartners niet zo opvallend zijn. Funkias, astilbes en sterhortensia’s, bijvoorbeeld, zijn ideale partners, omdat ze een zeer delicaat kleurenspectrum hebben en dus uitstekend bij deze hortensiasoort passen.
❍ Astilbes:
De astilbe wordt ook wel de schitterende pier genoemd en heeft een hoge, rechtopgaande en bossige groeiwijze. Hij bloeit van juni tot september en bereikt een hoogte van 10 tot 100 cm. De tere bloemen zijn er in wit, lichtroze en rood.
❍ Funkias:
Het funkie wordt tussen 60 en 100 cm hoog en heeft witte tot paarse bloemen die op een klokje lijken. Ze bloeien van juni tot september en hebben bossige, vlezige wortelstokken.
❍ Sterschermen:
De ster-paraplu heeft kleine bloemetjes in de kleuren rood, roze, wit en groen. De plant wordt tussen 50 en 70 cm hoog en is rechtopstaand. Hij bloeit tussen juni en augustus.
pluimhortensia
De pluimhortensia heeft een trechtervormige groeiwijze en roomwitte bloemen. Daarom is een grote groep plantpartners geschikt voor deze hortensiasoort. De pluimhortensia kan uitstekend gecombineerd worden met vele kleuren en vormen van andere planten.
De laurierkers, bijvoorbeeld, is een klassieker onder de groenblijvers. Dat is de taxus ook, want die heeft rode bladeren. Ook de pruikenstruik met zijn donkerrode blad vormt een mooi contrast met de pluimhortensia. De blauwe brandnetel en de geurende brandnetel zijn ook geweldige vaste planten die de witte bloemen van de pluimhortensia zeer goed ondersteunen.
Geurige brandnetel:
De geurende brandnetel wordt 30 tot 250 cm hoog en bloeit met witte, blauwe, oranje en rode bloemen. Hij straalt elegantie uit en bloeit van juni tot september. Het biedt ook een mooi contrast met de hortensia. Hij heeft een bossige, opgaande groei.
❍ Laurierkers:
De laurierkers is zeer geschikt als plant voor de achtergrond. Hij is bossig en rechtopstaand, laat de hortensia op de voorgrond treden en steelt niet de show. Hij wordt tussen 200 en 400 cm hoog. De bloeitijd is tussen mei en juni met roomwitte kaarsen.
❍ Pruik Bush:
De pruikheester heeft geelachtige pluimen en groeit losjes en breed bossig. Hij bloeit van juni tot juli en bereikt een hoogte van 200 tot 300 cm.
Taxus:
De taxus is een schaduwtolerante conifeer. Hij kan enorme hoogten bereiken, tot wel 20 meter. Taxus bloeit vanaf augustus in een rode kleur en groeit zeer dicht.
❍ Delphinium:
De delphinium heeft helder lange bloemen in blauw, paars, wit, roze en ook crème. Hij bloeit van juni tot september en maakt indruk met een hoogte van 120 tot 180 cm. De plant sluit mooi aan bij het bestaande bloeipatroon van de hortensia.
Sneeuwbal hortensia
De sneeuwbalhortensia houdt van zonnige tot halfschaduwrijke plaatsen. De roze en zuiver witte bloemen zijn zeer opvallend. Hij heeft bijzonder grote bloemen en ook een zeer mooie blos van kleur. Deze planten zijn zeer dominant en hebben daarom een discrete partner nodig.
De hoge vlambloem en monnikskap bijvoorbeeld zijn ideale plantpartners, omdat de bloemen hoofdzakelijk in het pastelkleurengamma voorkomen. Daarentegen zijn de kogeldistel en het hoge steenkruid eerder overblijvende planten met felle bloemkleuren.
❍ Hoge vlam bloem:
De hoge vlambloem heeft een opgaande en bossige groei met een hoogte tussen 60 en 120 cm. De bloemen zijn rood, roze, paars, wit en sommige zijn ook meerkleurig. Hij bloeit van juni tot september.
❍ Monnikskap:
Monnikskap bereikt een hoogte tussen 50 en 150 cm en bloeit van juni tot september met zijn paarse, blauwviolette en sommige ook tweekleurige bloemen. Hij heeft een lange penwortel en groeit rechtop.
❍ Groot steenkruid:
Het hoge steenkruid bloeit van augustus tot oktober en heeft roze, rode en witte bloemen. Het heeft een opgaande, hoornvormige wortelstokgroei en wordt tussen de 30 en 70 cm hoog.
❍ Kogeldistel:
De blauwe kogeldistel bloeit tussen juli en augustus. Hij groeit rechtop en wordt tussen 80 en 100 cm hoog.
Fluweel of plaathortensia
De plaathortensia is een blikvanger in natuurlijke tuinen. Hij geeft de voorkeur aan een halfschaduwrijke plaats en schittert met blauwe tot violette bloemen. De plaathortensia is een blikvanger. Hij heeft echter niet de dominantie van de boeren- of pluimhortensia en kan dus zeer goed gecombineerd worden met vaste planten en houtachtige planten met een gespreide bloeiperiode. Zoals de rododendron of kornoelje.
De bloemen van deze planten onderstrepen de schoonheid van de hortensia, maar concurreren er niet mee. De siergrassedges of de herfstanemoon met zijn onopvallende bloemen zijn ook geschikt. De paarse klokjesbloem met zijn bijzondere bladversiering past ook uitstekend bij de hortensia.
❍ Bloeiende kornoelje:
De bloeiende kornoelje heeft een hoogte van 120 tot 250 cm en bloeit van april tot juni. Hij groeit heesterachtig en compact en schittert met rode, witte en roze bloemen.
Sedges:
Sedges zijn kruidachtige planten die groeien in wortelstokken en tussen 40 en 120 cm hoog worden. Ze bloeien tussen april en juni in gelige, groene en bruine kleuren.
❍ Rhododendron:
De rododendron is een van de populairste planten van allemaal. De groeihoogte van de rhododendron ligt tussen 30 en 400 cm. Het zijn groenblijvende struiken die bloeien tussen januari en augustus. De bloemen zijn blauw-violet, paars, wit, geel, roze en rood.
❍ Paarse klokjesbloem:
De paarse klokjesbloem wordt tussen de 15 en 60 cm hoog en is rechtopstaand en bossig. De bloeitijd is van mei tot augustus. De bloemkleur varieert en alles van wit, rood, roze en crème kan worden gevonden.
❍ Herfst anemonen:
De herfstanemoon heeft een prachtige paarse, roze en witte bloemkleur. Hij bloeit van juli tot oktober en groeit bossig en rechtop. Hij wordt tussen 50 en 130 cm hoog.
Conclusie
Hortensia’s kunnen uitstekend gecombineerd worden met andere planten. Deze ondersteunen de plant en haar bloeipracht voortreffelijk. Sommige van de begeleiders zijn ook opvallend, maar ze concurreren niet met de hortensia.
Anderen zijn discreet en blijven zeer op de achtergrond. Dit brengt de schoonheid van de hortensia nog meer naar voren. Het is ook mogelijk om de verschillende soorten hortensia’s met elkaar te combineren. Zo kunt u nog langer genieten van het kleurrijke uiterlijk.