De juiste parasol is onmisbaar. Omdat te veel zonlicht schadelijk is, verhoogt het risico op huidkanker en zelfs een eenvoudige zonnebrand wordt sneller opgevangen dan je denkt. Parasols zijn verkrijgbaar in alle mogelijke maten, vormen en functionele varianten. Maar welke parasol is de juiste voor mij? Hier zijn een paar tips om u te helpen bij uw keuze. Bekijk hier ons advies over de beste parasol.
Waar moet de parasol worden geplaatst? Balkon of terras?
De eerste belangrijke beslissing bij de aankoop van een parasol wordt bepaald door de grootte van de plaats waar u hem wilt plaatsen. Hieruit kun je ook zien hoe groot je parasol moet zijn.
Als u slechts een klein balkon heeft om te beschutten, bent u logischerwijs al goed bediend met een kleine parasol, zoals u kunt vinden in de categorie “Balkonparaplu’s” (zie boven). Als de parasol daarentegen voor schaduw op het terras of in de tuin moet zorgen, is het de moeite waard om iets groter te denken, zodat genoeg mensen ruimte onder het schaduwrijke dak kunnen vinden en je hem niet de hele tijd mee hoeft te nemen naar de stand van de zon.
Natuurlijk wordt de effectieve schaduw ook bepaald door de hoogte van de paraplu en de positie ten opzichte van de zon. Tip: Probeer uit hoeveel schaduw u van een oppervlak op de gewenste locatie kunt krijgen met bijvoorbeeld een grote paraplu, op het moment dat u die waarschijnlijk nodig heeft (bijvoorbeeld ’s middags of ’s middags).
Ronde of vierkante parasol?
Zoals reeds geschreven, is de ronde parasol bijna symbolisch voor de vakantie en de zomer. Daarom is het perfect voor een mooie tuinsfeer met vakantieromantiek. Het past op balkons, voor de plek bij de zonnebank en kleinere terrassen. En natuurlijk vullen de ronde tafel en de ronde paraplu elkaar goed aan.
Een vierkante parasol is meestal in een hogere prijsklasse, dus al bij de professionele parasols. Aangezien de meeste ruimtes rond het huis echter vierkant zijn, d.w.z. terrassen, balkons of eettafels, heeft deze vorm het voordeel dat er een betere en meer geschikte schaduwwerking ontstaat.
Hoe moet de parasol worden gerepareerd?
Tuurlijk: u wilt uw parasol niet bij de eerste windvlaag uit de tuin van uw buurman hoeven op te halen. Er zijn verschillende bevestigingsmechanismen, van plastic paraplubakken tot vaste verankeringen.
De eenvoudigste en goedkoopste versie is de eenvoudige kunststof standaard, die gevuld is met water of zand. Dit is praktisch voor de goedkope doe-het-zelf paraplu, maar niet de meest duurzame oplossing. Betonstandaards met een plastic deksel wegen iets meer.
Als je kiest voor een stabiele, kwalitatief hoogwaardige paraplu die duurzaam is, is het zinvol om ook een beetje te investeren in de montage. Statieven van graniet zijn een permanente oplossing. Een alternatief zijn roestvrijstalen statieven, waarin beton- of granietplaten worden geplaatst. Tip: Voor de zekerheid kunt u deze platen met plantenpotten ook nog eens extra wegen – dit ziet er ook nog eens geweldig uit.
Verkeerslichtparaplu’s zijn door hun structuur iets gevoeliger voor wind en hebben dus meer gewicht nodig. Welk gewicht de parapluhouder moet hebben, kunt u terugvinden in de productgegevens: meestal wordt er een minimale belasting aangegeven.
Welke parasol in volle wind?
Zoals gezegd, hoe meer wind, hoe meer gewicht je nodig hebt om de parasolstandaard te bevestigen. Het kan ook helpen om de parasol extra vast te zetten met riemen – zolang je er niet over struikelt. Om stabiliteitsredenen geeft u de voorkeur aan een middenmast of paalparaplu. Als de wind af en toe in het oppervlak van de parasol waait, moet u er altijd voor zorgen dat deze van hoge kwaliteit is, d.w.z. een dikke mast, robuuste dwarsbalken, stevig metalen beslag en een scheurvast weefsel. In dit geval is het ook de moeite waard om wat meer te investeren.
Grotere parasols hebben aan de bovenkant een windventiel ingebouwd, dat wil zeggen dat de tocht daar kan passeren in plaats van het parasoloppervlak in een zeil te veranderen.
In winderige gebieden is het raadzaam om de parasol te verankeren met een vast geïnstalleerde grondcontactdoos. Dit, natuurlijk, alleen als je een vaste plaats hebt voor je parasol. Hoe dan ook: Als er een storm op komst is, moet u de parasol altijd sluiten en indien nodig met de beschermhoes vastzetten.
Goede stof: De juiste parasolhoes
In de regel worden parasols bedekt met een polyesterdoek. Katoen kan natuurlijker zijn, maar heeft het nadeel dat het niet waterdicht is, het wordt sneller vuil en is vatbaarder voor schimmel. Polyester daarentegen is onderhoudsvriendelijk, robuust en ook lichtecht, d.w.z. dat de kleur niet zo snel vervaagt. Hoogwaardige polyesterbekledingsstoffen hebben een dikte van 180 g/m² of meer.
Voordeel: een zonnescherm beschermt u niet alleen tegen de zon, maar u kunt ook onder uw gestrekte dak ontsnappen als het begint te regenen.
Voor de juiste zonwering: de UPF-factor
Potentieel schadelijke UV-straling gaat ook door kleding en stoffen heen, zij het in veel mindere mate. Daarom zijn zonneschermen ook voorzien van een zonwerende factor. De maatstaf hiervoor is de UPF-waarde (Ultraviolet Protection Factor). Hoewel er verschillende normen zijn waarmee het wordt bepaald, geeft het informatie over het niveau van stralingsbescherming dat door het zonnescherm wordt geboden.
Grofweg geldt de volgende indeling:
UPF 15 tot 24 = medium bescherming
UPF 25 tot 50 = hoge bescherming
Van UPF 50+ = uitstekende bescherming
Een parasoldoek met UPF 50+ laat slechts 2% van de UV-straling door. Vooral zongevoelige personen moeten ervoor zorgen dat hun parasol voldoende bescherming biedt.
De juiste verzorging van uw parasol
Parasols zijn relatief eenvoudig te reinigen. Het polyesterweefsel is meestal vuilafstotend en ongevoelig voor schimmel of iets dergelijks. Als de paal van hout is, kan deze geïmpregneerd worden met een houtverzorgingsproduct. Vaak wordt gebruik gemaakt van weerbestendige houtsoorten zoals teak of acacia, waarvoor speciale verzorgingsproducten worden gebruikt die de mooie kleur behouden.
In de winter moet u uw parasol binnen opbergen, op een plaats waar hij niet staat of ligt in een waterrijke omgeving. Het is ook de moeite waard om een beschermhoes voor buitengebruik te hebben, die u als accessoire kunt aanschaffen als deze niet is inbegrepen. Op regenachtige dagen kunt u het gebruiken om de stof en het frame te beschermen en zo de levensduur te verlengen.
Conclusie: Wat je moet overwegen met zonneschermen
Samenvattend kan men zeggen: het is de moeite waard om te investeren in een kwalitatief hoogwaardige parasol, die immers idealiter stabiel, beschermend en duurzaam moet zijn.
Welke parasol de juiste is voor uw doeleinden is afgeleid van deze overwegingen:
- Hoe groot is het te verduisteren gebied?
- Hoe wordt het gevormd? Is een vierkant zeil de moeite waard?
- Heeft u ruimte voor een centrale mast, of zou een stoplichtparaplu praktischer zijn?
- Is er veel wind op de betreffende plek?