Een lage haag rondom uw tuin geeft het geheel een verzorgd en formeel uiterlijk. U kunt er een erfafscheiding mee maken of prachtige tuinkamers. Ook wordt er, door het plaatsen van een haag, voorkomen dat het gazon de naastgelegen bestrating overwoekert. Voorheen bestond een lage haag vaak uit buxus. Helaas worden deze vaak aangetast door diverse ziektes en aanvreting door de buxusmot. Dit heeft een kale en bruine haag tot gevolg. Kies daarom voor het maken van een lage haag voor planten die resistent zijn tegen deze ongemakken maar qua uiterlijk wel veel gelijkenissen vertonen met de buxus. De Japanse hulst voldoet hieraan. Er bestaan verschillende soorten die net als de buxus winterhard zijn en prachtige groene blaadjes heeft.
Lage haag creëren met Japanse hulst
Japanse hulst is bij uitstek geschikt voor het maken van een lage haag. Ze zijn geschikt voor iedere snoeivorm en kunnen op iedere standplaats worden aangeplant. Wel gedijen ze, in tegenstelling tot de buxus, het beste op ietwat zuurdere grond. Dit kunt u makkelijk realiseren door tijdens het aanplanten rododendrongrond met de huidige grondsoort te vermengen. Jaarlijks extra bemesten met organische meststoffen zorgt voor een nog betere groei van uw lage haag. De meeste soorten krijgen in het vroege voorjaar kleine, witte bloemetjes die naderhand vervangen worden zwarte besjes. Hier zijn vogels dol op. Zo maakt u met een lage haag van Japanse hulst ook onze gevederde vrienden erg blij.
Lage haag aanplanten
Een lage haag aanplanten is een klusje dat snel is geklaard. Graaf een geul, vermeng de uitgegraven aarde met rododendrongrond en plant de Japanse hulst op voldoende afstand van elkaar. Om een mooie rechte lage haag te krijgen kunt u gebruiken maken van een hulplijntje. Voordat de Japanse hulst de grond ingaat kunt u de wortels nog even vol laten zuigen in een emmer water. Druk na het aanplanten de aarde goed aan en geef voldoende water. Snoei de lage haag één à twee keer per jaar om de groei te stimuleren en de vorm er mooi in te houden.