Een extra wateraansluiting in de tuin maakt u flexibeler en brengt het water precies daar waar u het nodig heeft. Met deze tips kunnen doe-het-zelvers een wateraansluiting installeren en ook de bijbehorende koudwaterleidingen in de tuin zelf leggen.
Wie moe is van het slepen van gieters, bang is voor het gevecht met de onhandelbare, voortdurend draaiende en warrige tuinslang en zelfs met een slangenwagen niet echt warm wordt, zou moeten nadenken over het hebben van een eigen wateraansluiting in de tuin. Een speciale waterleiding met een eigen waterkraan is natuurlijk de moeite waard in grotere tuinen, maar ook op kronkelige percelen of op steile hellingen. Een wateraansluiting maakt het gemakkelijker om de tuin te besproeien met een tuinslang en vermindert de benodigde slanglengte aanzienlijk. Maar de wateraansluiting kan ook de tuinvijver of het zwembad voeden, fonteinen aanvoeren of gewoon dienen als extra waterkraan bij het tuinhuis of de garage.
Hoe leg je een wateraansluiting in de tuin?
Wie ooit een verwarmingsmonteur aan het werk heeft gezien, zal als leek waterinstallaties vermijden. In het verleden gold dit ook voor tuinwaterleidingen, omdat deze van koper of staal waren gemaakt.
Welk materiaal is nodig voor wateraansluitingen en koudwaterleidingen?
De zogenaamde koudwaterleidingen van vandaag de dag zijn anders, omdat waterleidingen voor een extra wateraansluiting in de tuin gemaakt zijn van lichte maar robuuste kunststoffen zoals polyethyleen PE-HD – sterk gecomprimeerd polyethyleen. Koudwaterleidingen zijn over het algemeen ontworpen voor een maximale waterdruk van 12,5 bar en een maximale watertemperatuur van 20 graden Celsius. Dit is geen probleem met stadswater of bronwater. Om te besparen op afvalwaterheffingen kan het de moeite waard zijn om een tuinwatermeter te installeren, aangezien u geen afvalwaterheffingen hoeft te betalen voor het water dat in de tuin wordt gebruikt.
Waterleidingen van de rol
De kunststofbuizen kunnen in de grond worden gelegd, zijn gemakkelijk te hanteren, zelfs voor onervaren mensen dankzij de plug- en schroefverbindingen, en zijn corrosiebestendig. Buizen zijn vanaf de rol verkrijgbaar in lengtes van meestal 25 of 50 meter en met verschillende diameters. De juiste diameter is afhankelijk van de druk bij de waterkraan of een andere inlaat zoals een tuinpomp uit de stortbak, de lengte van de leidingen en het aantal tappunten waaruit het water tegelijkertijd moet worden afgetapt. Met een diameter van 32 millimeter kan er veel water naar het tappunt stromen en zo bij normale leidingdruk of met een aangesloten tuinpomp in de tuinslang terechtkomen. U installeert deze als waterkranen of als zogenaamde wateraansluitingen in de grond. Wateraansluitingen zijn kunststof potten die op de begane grond zijn ingegraven met een snelkoppeling voor de tuinslang.
De wateraansluiting, de kraan en de leiding zijn echt vorstvrij gemaakt door een kogelkraan op het diepste punt in het systeem, waardoor de leidingen in de herfst kunnen worden geleegd. Bij de planning moet rekening worden gehouden met het diepste punt, dit bevindt zich meestal in een kleine inspectieschacht, die de fabrikant ook aanbiedt.
Eenvoudige installatie zonder veel gereedschap
Materiaal over materiaal: buizen, koppelingen, adapters, verloopstukken, ellebogen om de richting van de buis te veranderen of met aansluitmogelijkheden voor waterkranen, T-stukken, kranen, aansluitfittingen of eindstukken – alle onderdelen van de waterleiding worden met de hand op de fittingen (buisaansluitingen) geschroefd met behulp van wartelmoeren. Er is geen speciaal gereedschap nodig en er hoeft niet te worden gelijmd, gesoldeerd of gelast. Druk gewoon de wartelmoer, de klemring en de O-ring voor de afdichting op de PE-buis en steek het buiseinde in de fitting. Voor de bevestiging moet u twee merkbare weerstanden achter elkaar overwinnen – eenmaal de ene uit de buis en dan de afdichtring.
Een latere uitbreiding van de wateraansluiting is te allen tijde mogelijk. Een waterpomptang kan helpen bij hardnekkige messing verbindingen, zolang u het materiaal niet te strak tegen elkaar drukt.
Bepaal het materiaal dat nodig is voor de wateraansluiting
De vraag naar koppelingen, pakkingen en andere kleine onderdelen van kunststof of messing is groot en de juiste planning is daarom veel gedoe, maar het is cruciaal. Zodra de lengte van de lijnen voor de verbinding is bepaald, moeten uiteraard alle noodzakelijke koppelingen, T-stukken, ellebogen en verbindingsstukken worden meegenomen. De planningshulpmiddelen voor doe-het-zelvers op de websites van de fabrikanten op het internet zijn hiervoor zeer nuttig.
De watertoevoer naar het systeem
Als u geen tweewegverdeler wilt aansluiten op de bestaande buitenwaterleiding van het huis, is het enige waar een professional de doe-het-zelver moet helpen met de wateraansluiting in de tuin, het aansluiten van het hele leidingsysteem op de stadswaterleiding of de huisaansluiting. Want of het nu gaat om een doorbraak door een keldermuur of om werkzaamheden aan de waterleiding van het huis – als er iets misgaat, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Bij nieuwbouw is er meestal al een kunststof buis voor de huisaansluiting in de grond, die met een T-stuk voor de tuinpijp kan worden getapt. Het is belangrijk dat u alle installaties alleen achter de watermeter uitvoert. Tot die tijd is de waterleverancier verantwoordelijk. Voor aansluitingen op koperen leidingen zijn er adapters en verloopstukken die eenvoudig op de kunststof leidingen kunnen worden aangesloten. Voor verbindingen met messing en kunststof schroefdraad, of om andere leidingsystemen met andere inch-afmetingen te verbinden, gebruikt u teflon tape voor het afdichten, wat zorgt voor een veilige verbinding. Laat de eerste draad altijd vrij, dan kan de tegendraadse draad goed vasthouden.
Aansluiten van tuinpompen
De watertoevoer via een waterleidingbedrijf of een tuinpomp met de gebruikelijke aansluitingen van één inch is probleemloos. De pomp staat altijd onder druk en pompt automatisch zodra u de kraan van de kraan opent. Voor de overgang van kunststof naar messing zijn adapters beschikbaar. Met het juiste verloopstuk voor de juiste leidingdiameter, inclusief de schroefverbinding, kan de koudwaterleiding ook worden aangesloten op de terugslagklep voor zuigleidingen, zoals die van een huishoudelijk waterleidingbedrijf.
Praktische tips voor het leggen van een wateraansluiting in de tuin
Hoe diep zijn de leidingen?
Zelfs als u de leidingen naar de wateraansluiting op de begane grond en zelfs aan de oppervlakte mag leggen, moet u de plastic leidingen dieper begraven, minstens 35 centimeter. Dit alleen al is voldoende om te voorkomen dat ze tijdens de eventuele grondbewerking worden beschadigd.
- Leg de buizen en andere componenten voor montage in de tuin aan en verbind ze met elkaar om hun posities te controleren. Het is het beste in warm weer, dan is het plastic niet zo hard.
- Om de plastic buizen op maat te knippen, zijn er pijpscharen – speciale scharen die lijken op grote tuinscharen. Als u die niet heeft, gebruik dan een metaalzaag om de buizen te zagen, altijd in een rechte hoek. De leidingen zullen licht uitrafelen en moeten met een vijl worden gladgestreken, anders kunnen de O-ringen beschadigd raken en gaan lekken, of kunnen plastic spanen de kleppen blokkeren. Dus voordat u de leidingen uiteindelijk aan elkaar schroeft, spoelt u ze om veiligheidsredenen uit. Extra afdichtingen met teflon tape zijn alleen nodig bij het aansluiten van andere buiscomponenten, bijv. van messing.
- Graaf de geul. Verbind de afzonderlijke onderdelen van de buis een voor een met elkaar en leg ze in de sleuf. Sluit de kranen aan.
- Zorg ervoor dat de waterleiding lekvrij is voordat u de sleuf vult en laat het water twee uur lang in het systeem lopen. Het mag nergens druppelen.
De waterkranen aan het einde van de waterleiding
Kranen worden meestal gebruikt als waterkranen. Voor 20 en 25 millimeter dikke buizen worden deze met zogenaamde plafondhoeken op de waterleiding aangesloten, voor 32 millimeter dikke buizen met een wandplaat en een geschikt verloopstuk. Wikkel de draad van de kraan met teflon tape om deze af te sluiten. Er zijn aparte aansluitstukken voor wateraansluitingen. Zorg ervoor dat deze kranen iets onder het maaiveld eindigen, zodat ze u niet storen bij het maaien van het gazon of bij het overrijden.
Kosten voor de aansluiting
De afzonderlijke onderdelen kosten 5 tot 8 euro per stuk, een meter PE-buis met een diameter van 32 millimeter kost ruim 1,30 euro. De kosten per meter voor een wateraansluiting in de tuin bedragen dus ongeveer 5 euro, afhankelijk van de gebruikte pijp, het aantal ellebogen, kranen en andere onderdelen. Daarnaast is er natuurlijk de tuinslang en de kosten voor eventuele tuinpompen.