Heggen en haagplanten zijn planten die vaak worden gebruikt om een omheining van een gebied te vormen. Heggenplanten zijn vaste planten die gebruikt worden als borders, percelen, perken, gazons, en looppaden. Elke plant is essentieel voor de sierteelt.
De struiken van deze planten vormen meestal een haag. Ze hebben een belangrijke invloed op het ontwerp en het karakter van de tuin en dienen allerlei praktische doeleinden. Ze kunnen decoratief zijn, een beschermende functie hebben, of een combinatie van die twee dingen vormen. Ze zijn ook nodig, vooral op vlakke terreinen, om de tuin gescheiden te houden van openbare wegen en andere tuinen.
Hoe haagplanten gebruikt worden
De heg is een cruciaal onderdeel geworden van het gevestigde ontwerp van de tuinen. Een heg isoleert de tuin van andere gebieden, zoals gebouwen of openbare wegen.
Hoge heggen worden soms gebruikt om lelijke en ongewenste situaties te verhullen. Vooral in steden worden ze gebruikt om de privacy te waarborgen. Ook niet onbelangrijk: ze worden toegepast als windbrekers tegen hete en koude golven in de zomer en de winter. Ze worden gekweekt met mooie bladeren en maken zo de omgeving beter met planten met geurige bloei. Je kunt haagplanten in verschillende maten, vormen en soorten bestellen. De laurier genolia is één van de meest voorkomende soorten.
Meer weten? Klik op de volgende link voor meer informatie: bestellen laurier genolia
Voor een haag worden hoge planten gekozen
Dit zijn vaak planten die een hoogte van één tot drie meter bereiken. De plant moet een hoge, decoratieve vorm hebben en hebben daarbij ook vaak mooie bladeren. Het seizoen voor het planten van heggen begint gewoonlijk in november en eindigt in maart. Bewolkte en rustige dagen zijn ideaal om te planten (heggen houden wel van een lichte regenbui!). Plant ze echter nooit als de grond bevroren is of bedekt met sneeuw, want deze omstandigheden drogen de wortels uit. Vermijd ook zon en wind. Meer tips? Bekijk dan eens de website van een echte laurier specialist.
Stappen voor het planten van haagplanten
Zorg voor water in een emmer. Knip het touw of de kabelbinders door die een bundel planten bij elkaar houden, haal de planten uit de zak en zet ze in de emmer (worteleinde naar beneden).
Tot op de diepte van de wortels graaf je met je schep. Beweeg heen en weer om het gat breder te maken. Pak een plant uit de emmer, en plaats de plant in het gat zonder de wortels te pletten.
Grotere wortels zie je meestal bij haagplanten met ontblote wortel
Planten met grotere wortels, zoals de grotere meidoorn, moeten in een kuil of geul geplant worden. De plant moet in het midden van de kuil worden geplaatst met de wortelhals net onder het oppervlak. Vervang de aarde (breek de kluiten op en haal grote stenen eruit). Trek voorzichtig aan de plant om de grond rond de wortels te helpen. Haagplanten moeten stevig geplant worden zodat de wortelhals tot aan de grond komt.
Het te diep of te losjes planten van hagen is zonde en zorgt er over het algemeen ook voor dat de plant het niet overleeft. In plaats van dat de wortelhals van je haagplant 2 cm onder de grond zit, waar deze kunnen rotten en de haag kunnen doen afsterven, is het beter dat een paar van de wortels blootliggen.