Home Tuinplanten Wat is de optimale plantenverlichting?

Wat is de optimale plantenverlichting?

Plantenlampen bevorderen de groei van planten en helpen ze de winter te overleven. Geschikte lichtbronnen kunnen worden gebruikt in plaats van of in aanvulling op het natuurlijke daglicht. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de verdeling van het lichtspectrum. Rood en blauw licht bevorderen de fotosynthese, de groei en de ontwikkeling van bloemen en vruchten. Ook het type plantenlamp is cruciaal: de lichtbron moet voldoende verlichtingssterkte (lux) hebben en mag niet te veel warmte genereren om de planten niet te beschadigen.

De belangrijkste dingen in één oogopslag:

  • Plantenlampen imiteren natuurlijk zonlicht
  • de ideale lichtkleur voor de plantengroei is daglichtwit
  • speciale plantenlampen zijn bijzonder geschikt, vooral voor professionele toepassingen
  • optimale plantenlampen voor privé en professioneel gebruik zijn LED’s
  • voor professionele toepassingen, bijvoorbeeld in kassen, zijn natriumdamplampen een populaire oplossing
  • Plantenlampen helpen bij een goede overwintering, verlichten donkere plekken
  • binnenshuis en kunnen ook worden gebruikt voor het vroeg zaaien van zaailingen.
  • het rode kleurenspectrum bevordert de groei van vruchten en bloemen, de blauwe
  • kleur bevordert de plantengroei zelf
  • de duur van het plantenlicht is afhankelijk van het type plant
  • de afstand tussen de plant en de lichtbron moet ongeveer 30-40 cm bedragen

Wat zijn plantenlampen?

Plantenlampen zijn lampen die het lichtspectrum van natuurlijk zonlicht nabootsen. Dit kan de groei van de planten bevorderen of het gemakkelijker maken voor planten om te overwinteren in het donkere seizoen.

Welke plantenlamp is de beste?

De ideale plantverlichting voor de groei en overwintering bevat een hoog aandeel blauw in het licht, maar heeft tegelijkertijd een bepaalde hoeveelheid rood om de juiste plantengroei te bevorderen. Plantaardig licht moet zo veel mogelijk overeenkomen met zonlicht, dus lampen met een daglichtwitte lichtkleur zijn bijzonder aan te bevelen. De opdruk 1A of 1B betekent ook dat de lamp als plantaardig licht kan worden gebruikt.

Er zijn ook speciale lampen die speciaal zijn ontworpen voor de optimale groei van planten, zoals de Sylvania GroLux T8-buis. Deze tl-buis met zijn lichte kleur van 8.500 Kelvin is speciaal ontworpen om de plantengroei te bevorderen. Let op: de Sylvania GroLux plantenlamp is bedoeld voor gebruik in kassen en serres en is niet geschikt voor gebruik in particuliere woningen. Het is ook ideaal als verlichting voor zoetwateraquariums, omdat het de natuurlijke kleuren van vissen en waterplanten perfect naar voren brengt.

Maar ook andere in de handel verkrijgbare lampen zijn zeer geschikt voor plantenverlichting:

LED’s als plantenlampen

Of het nu gaat om LED-lampen of LED-buizen, de moderne lichtdioden zijn de optimale plantenverlichting. Zorg ervoor dat u de juiste kleurtemperatuur kiest om uw planten optimaal te verlichten. Hoewel LED’s iets duurder in aanschaf zijn dan conventionele lichtbronnen, maken ze dit in korte tijd goed dankzij hun extreem lage energieverbruik. Met een aanbevolen verlichtingsduur tot 15 uur per dag (zie onderstaande tabel) zijn LED-plantlampen zeker de moeite waard.

Fluorescentiebuizen als plantenlampen

Fluorescentiebuizen zijn ook verkrijgbaar in de lichte kleur daglichtwit. Daarnaast is de warmteontwikkeling relatief laag, waardoor een afstand van 20-30 cm tot de plant ideaal is. Fluorescentiebuizen die verder weg liggen, verstrooien hun licht meestal te ver en bereiken daardoor niet de vereiste verlichtingssterkte (lux). In tegenstelling tot LED’s verbruiken fluorescentiebuizen echter aanzienlijk meer energie en hebben ze een veel kortere levensduur.

Natriumdamplampen als plantenlampen

Natriumdamplampen worden beschouwd als een bijzonder goede oplossing voor de verlichting van planten. De producten zijn afgekort met onder andere de afkortingen HPS, NAV en SON. Hoewel ze niet het ideale lichtspectrum voor plantenlicht bereiken, scoren ze punten voor hun bijzonder hoge lichtsterkte: natriumdamplampen bereiken een vermogen van 1.000 Watt en zijn daarom bijzonder helder. Bij het genereren van licht produceren de lampen ook veel warmte, daarom is een grotere afstand tot de planten aan te bevelen. Een ander nadeel is dat natriumdamplampen duur in aanschaf zijn en bovendien zeer hoge bedrijfskosten veroorzaken vanwege het hoge energieverbruik. Daarom is het gebruik van de producten over het algemeen beperkt tot professionele plantenkwekers die hun planten het hele jaar door belichten. Het is de aankoop niet waard om puur te overwinteren in een privé-kelder.

Energiebesparende lampen als plantenlampen

Door hun lage warmteontwikkeling zijn daglichtwitte spaarlampen ook uitstekend geschikt voor plantenverlichting. Door hun compacte ontwerp zijn ze ideaal als lichtbron voor individuele planten. Toch moet u nadenken over het kiezen van een LED-verlichtingsoplossing. Dit bespaart u nog meer energie, voorkomt dat het licht flikkert en profiteert van een bijzonder lange levensduur van het product.

Gloeilampen als plantenlampen

Gloeilampen zijn niet geschikt voor de verlichting van planten. Ze hebben een hoge rode component in het licht, meestal tussen 2.300 en 2.500 Kelvin, en hebben daarom een extra warme witte kleurtemperatuur. Hoewel planten rood licht nodig hebben om te groeien, is te veel ervan ook ongezond. Omdat zoveel rood licht leidt tot overmatige, ongezonde groei en de plant onder zijn eigen gewicht in elkaar stort. Bovendien genereren gloeilampen, als plantenlampen, een extreem hoog warmteniveau. Dit beschadigt ook de planten.

Conclusie: LED-lampen als optimaal plantenlicht

De beste combinatie van ideaal plantenlicht en energiezuinige verlichting is zonder twijfel LED-plantlampen. Natriumdamplampen, die het zonlicht volledig kunnen reproduceren, zijn ook ideaal geschikt. Door hun hoge aanschaf- en bedrijfskosten zijn ze echter alleen echt nuttig voor professionele toepassingen. Speciale plantenlampen zoals de Sylvania GroLux zijn ook bijzonder aan te bevelen voor kassen.

Waarom zou ik plantlampen gebruiken?

Planten hebben voldoende licht nodig om een fotosynthese uit te voeren. Zonder fotosynthese sterft de plant. Vooral als de planten in kamers met weinig licht of in donkere hoeken staan, krijgen ze vaak te weinig daglicht. En zelfs in de winter, wanneer u uw planten binnenbrengt voor de winter, moet u zorgen voor extra plantverlichting. Dit komt omdat planten zich niet prettig voelen in verwarmde ruimtes en er zelden voldoende zonlicht is in kelders of opslagruimtes. Extra plantenlicht is daarom essentieel voor een optimale overwintering van uw planten.

Zelfs als je zaailingen wilt helpen groeien, of als je bepaalde groenten eerder wilt gaan kweken, is het raadzaam om te zorgen voor extra plantverlichting.

Hoe werken plantenlampen?

Plantenlampen imiteren natuurlijk zonlicht. Dit dient een kleurenspectrum tussen 5.000 en 10.000 Kelvin. In het geval van lampen wordt deze lichtkleur ook wel daglichtwit genoemd. Het kleurenspectrum van natuurlijk licht bestaat uit groen, rood en een hoog percentage blauw. De groene component van het licht is niet nodig voor planten en wordt daarom gereflecteerd. Daarom hebben ze hun groene kleur. De planten gebruiken echter blauw en rood licht. De juiste mix tussen de verhoudingen in het licht is hier cruciaal. Te weinig intens licht of te weinig rood resulteert in een onaantrekkelijke groei met bleke scheuten met weinig blad. Het rode kleurenspectrum bevordert de groei van vruchten en bloemen, terwijl het blauwe de plant zelf ondersteunt in de groei.

Hoe lang moet ik de plantenlamp laten branden?

Voor een optimale verlichting is de verlichtingssterkte doorslaggevend. Dit wordt gemeten in de eenheid Lux (lx). Afhankelijk van de installatie kan de aanbeveling voor de lux-waarde en de duur van de verlichting variëren. Als vuistregel kunt u de volgende tabel als leidraad gebruiken.

  • Plantensoort Lux Verlichtingsduur
  • planten in de gematigde zone 700 lx 9 uur
  • subtropische planten 1.000-2.500 lx 12-15 uur
  • tropische planten 1.500-5.000 lx 12-15 uur

Waar installeer ik mijn plantenlamp?

Zoals de zon laat zien, moet het kunstlicht van de plant de planten van bovenaf verlichten. Hoe verder weg de lamp van de plant, hoe lager de lichtintensiteit (lux). In de regel wordt een afstand van 30-40 cm tussen de plantenkroon en de lichtbron aanbevolen.