Kunstbloemen zijn een prachtig alternatief voor echte planten. Naast hun voordelen hebben zij echter ook een aantal nadelen.
Kunstbloemen zijn een prachtig alternatief voor echte planten. Naast hun voordelen hebben zij echter ook een aantal nadelen.
Kun je je een leven zonder planten voorstellen? Voor mij, is het echt ondenkbaar. In mijn oude appartement stierven helaas bijna al mijn geliefde orchideeën door de slechte lichtomstandigheden. Daarom heb ik kunstmatige orchideeën gekocht. Deze zien er zo bedrieglijk echt uit dat ze pas op het tweede gezicht opvallen tussen de echte orchideeën in mijn huis. Kunstbloemen hebben echter niet alleen maar voordelen.
Wat zijn de voordelen van kunstplanten?
Kunstplanten zijn ongelooflijk praktisch en hebben veel voordelen ten opzichte van echte planten. Deze kunnen als volgt worden samengevat:
- Weinig onderhoud: u hoeft ze geen water te geven of te snoeien.
Geen ziektes: Door wateroverlast ontstaan vaak veel ziekten. Aangezien kunstplanten geen water krijgen, treedt er geen waterverzadiging op. Ook de vorming van schimmels, die de neiging hebben zich te vormen bij wateroverlast en waarvan de sporen dan in de lucht terechtkomen, wordt voorkomen. - Geen insecten: Sommige insecten kunnen de hele plant ruïneren in geval van een plaag. Insecten of ongedierte vestigen zich echter niet in de eerste plaats op kunstplanten.
Locatie niet relevant: Sommige planten hebben halfschaduw nodig, andere volle zon. Bij kunstplanten is dit irrelevant. - Altijd bloeiend: Bij echte planten is het volkomen natuurlijk dat zij op bepaalde tijden bloeien en meestal maar één keer per jaar. Kunstplanten bloeien echter altijd, ongeacht de tijd van het jaar.
- Levensduur: Als u uw kunstplanten goed verzorgt, zullen ze lang meegaan. Zij hebben geen houdbaarheidsdatum, terwijl sommige andere planten na één seizoen afsterven en moeten worden vervangen.
- Verscheidenheid: Er is zo’n grote verscheidenheid aan kunstplanten op de markt dat het moeilijk is om te kiezen. In sommige gevallen zijn er zelfs kunstplanten in kleuren die in hun natuurlijke vorm niet eens bestaan.
- Huisdiervriendelijk: Helaas knabbelen sommige huisdieren graag aan planten – niet zelden met als gevolg dat ze ziek worden of zelfs zichzelf vergiftigen. Kunstplanten zijn dan ook duidelijk het betere alternatief voor giftige kamerplanten.
Alleen al deze voordelen zijn voor veel mensen een reden om voor kunstplanten te kiezen.
De nadelen van kunstplanten
Naast de voordelen moet men natuurlijk ook de nadelen in het oog houden. Ze noemen zichzelf als volgt:
- Plastic: De meeste kunstplanten zijn gemaakt van plastic, terwijl de bloemblaadjes gemaakt zijn van zijde of een andere stof. De productie van plastic kost grondstoffen en is niet bepaald milieuvriendelijk.
- Snel ontkracht: velen van hen missen detail in termen van gevoel. Ze worden snel ontmaskerd als je ze aanraakt.
- Binnenklimaat: Terwijl echte planten de lucht in een kamer kunnen veranderen, is dit natuurlijk niet het geval met kunstplanten. Dit betekent dat alle verontreinigende stoffen die in de lucht hangen, ook in de kamer kunnen blijven.
- Geen verandering: een kunstplant behoudt zijn vorm en verandert niet. Enerzijds is dit een voordeel omdat je niet regelmatig hoeft te snoeien, maar anderzijds ontbreekt de ervaring om te zien hoe een plant zich in de loop van de tijd ontwikkelt en het plezier dat je eraan beleeft, volledig.
- Geen geur: kunstplanten ruiken, als ze al ruiken, naar plastic. De aangename geur van verschillende bloemen is natuurlijk niet bij hen te vinden.
- Kosten: Terwijl natuurlijke planten op lange termijn geld kosten, kosten kunstmatige exemplaren geld om aan te schaffen. Bovendien, hoe natuurlijker de kunstplant, hoe hoger de prijs.
Vanwege deze nadelen wordt daarom vaak aanbevolen om kunstplanten alleen te gebruiken als aanvulling op de natuurlijke soort. Als decoratie zijn ze uitstekend, maar ze vervangen in geen geval veel van de voordelen die een natuurlijk gekweekte plant biedt.
Welke kunstplanten zijn het meest populair? Kun je je een leven zonder planten voorstellen? Voor mij is het echt ondenkbaar. In mijn oude appartement stierven helaas bijna al mijn geliefde orchideeën door de slechte lichtomstandigheden. Daarom heb ik kunstmatige orchideeën gekocht. Deze zien er zo bedrieglijk echt uit dat ze pas op het tweede gezicht opvallen tussen de echte orchideeën in mijn huis. Kunstbloemen hebben echter niet alleen maar voordelen.
Welke kunstplanten zijn het meest populair?
De verscheidenheid aan kunstplanten die op de markt verkrijgbaar zijn, is enorm. Maar wie net begint met het inrichten van zijn huis met kunstplanten, wordt vaak overweldigd met de vraag welke te kiezen. Dit zijn de meest populaire kunstplanten die je bijna overal kunt vinden:
- Ficus Bomen
- Bamboe
- Cactussen en vetplanten
- Orchideeën
- Kunstmatige snijbloemen
- Palmbomen
Natuurlijk speelt ook persoonlijke smaak een rol bij de keuze van de juiste planten. Misschien dient de kunstplant een specifiek doel of moet hij bijzonder bevorderlijk zijn voor de uitstraling in de kamer. Dit moet ook in overweging worden genomen bij de aankoop en dus niet alleen afgaan op populariteit.
Kunstplanten schoonmaken
Zo nu en dan is het nodig om de kunstplanten schoon te maken. Er hoopt zich stof op, wat de plant een lelijk aanzien geeft.
Eerst en vooral hangt de reinigingsmethode af van het gebruikte materiaal, maar ook van de grootte. Daarom volgt hier een kort overzicht:
Reinigingsmethode + Opmerkingen
- Douche alleen geschikt voor grotere planten
zorgvuldig afspoelen met lauw water
laat het daarna goed drogen
indien mogelijk alleen gebruiken voor plastic planten - Luchtdruk mogelijk, vooral voor grotere planten
Houd afstand tot de plant
Gebruik een stofzuiger op de laagste stand
alleen van toepassing op grotere, ongevoelige planten - Vochtig doekje geschikt voor plastic planten
Gebruik een mild schoonmaakmiddel
nadien goed afdrogen
gebruik een borstel speciaal voor zijdebloemen
De handel biedt ook speciale reinigingsmiddelen en sprays aan voor de verzorging van kunstplanten. Deze zijn bijzonder geschikt voor tere planten die snel beschadigd kunnen worden onder water of wanneer er met een doek over gewreven wordt.
De frequentie van het schoonmaken varieert. Sommige kunstplanten trekken meer stof aan dan andere. Over het algemeen wordt echter aangeraden ze zo’n vier tot vijf keer per jaar grondig schoon te maken.
Voor planten die buiten worden geplaatst, is er ook de mogelijkheid om ze met UV-bescherming te behandelen. Dit zorgt ervoor dat de kleuren ook na lange tijd helder blijven en niet zo snel vervagen. Deze behandeling wordt twee keer per jaar aanbevolen.
Let op: het gaat om kunstplanten, die bijvoorbeeld in een terrarium worden gebruikt, moeten deze extra worden gedesinfecteerd. Bovendien moet voor het schoonmaken altijd een speciaal daarvoor geschikt reinigingsmiddel worden gebruikt.