Home Tuinaanleg Vijveraanleg

Vijveraanleg

vijver aanleggen

Vijveraanleg – water in de tuin is altijd een blikvanger, de glinstering van een vijver betovert tenslotte iedereen.

Het klateren van een fontein, de fantastische flora en kleuren van waterplanten zijn onweerstaanbaar. Omdat water zo veelzijdig is past het in elke tuin, ongeacht de grootte, vorm of stijl, mits u de tijd neemt de vijveraanleg met zorg in uw tuinplan te verwerken.

In een grote tuin kunt u een flinke vijver aanleggen, compleet met allerlei planten, een moerastuin en misschien zelfs een bruggetje of stapstenen die naar een klein eilandje of plateau voeren.

vijveraanlegRondom een kleinere vijver kunt u nog steeds allerlei boeiende planten en bewegende waterelementen kwijt, zoals een fontein of waterval.

Zelfs een patio kunt u nog omtoveren met een waterspuit in de muur, een klein borrelend fonteintje of een vijver of moerastuin in een ton.

Een waterelement staat niet alleen fraai, maar trekt ook allerlei dieren aan: kikkers en padden, insecten als libellen, allerlei vogels en kleine zoogdieren.

Een vijver of spetterende fontein is ook heel rustgevend en maakt van uw tuin en terras een heerlijk oord waar u de drukte van alledag kunt ontvluchten. En het mooiste is nog wel dat een goed geïnstalleerd waterornament heel gemakkelijk te onderhouden is.

Vijveraanleg of Waterornament kiezen

Een waterelement in de tuin is enorm veelzijdig. Grootte en stijl zijn uitsluitend afhankelijk van uw durf en fantasie. Als u geen voorgevormde vijver naar uw zin kunt vinden kunt u met de nieuwste vijverfolie en de soepele voeringen vrijwel alle kanten op.

 

Natuurlijk moet u wel rekening houden met enkele praktische zaken tijdens de vijveraanleg, maar veel belangrijker is dat u van tevoren de juiste stijl kiest van uw nieuwe vijver of waterornament.

Water is namelijk altijd een blikvanger; een helder, sprankelend oppervlak dat het licht en de lucht erboven weerkaatst, waardoor het beslist de aandacht trekt. Dit wordt een plek waar u veel tijd doorbrengt. Het is dus belangrijk dat uw nieuwe waterelement goed bij het terras en de rest van uw tuin past.

Een strakke patio of formele tuin met rechte perken en borders schreeuwt om een al even strak gevormde vijver, verhoogd of verzonken, in welke geometrische vorm dan ook – vierkant, rechthoek, cirkel of zelfs achthoek.

Vijveraanleg

Twee of meer formele vijvers kunt u vaak goed met elkaar verbinden door soortgelijke vormen aan elkaar vast te maken of door vijvers op verschillende niveaus te maken, waarbij het water van het ene niveau naar het andere overloopt met behulp van een waterpomp.

Een informele vijver moet daarentegen een overdaad van planten zíjn, een echt oerwoud van weelderige vochtminners zoals dotterbloemen en riet, om maar enkele moeras- en waterplanten te noemen.

Vijveraanleg – de juiste plek kiezen

een vijver aanleggenEenmaal geïnstalleerd zal een vijver geen problemen opleveren, mits u hem strategisch hebt geplaatst en correct hebt aangelegd. Er zijn weinig plaatsen waar een vijver echt onhandig is, maar als u er planten in wilt kweken en een gezond ecologisch evenwicht wilt bewaren is het beter een open, zonnige plek te kiezen, uit de buurt van bladverliezende bomen. Anders is uw vijver in het najaar bezaaid met bladeren.

Wilt u een verzonken vijver, bedenk dan van tevoren of er nog oude funderingen, elektriciteitskabels of afvoerbuizen liggen. Als verleggen te duur wordt, is een verhoogde vijver misschien een oplossing.

Soms ligt de ideale plek al voor de hand: binnen het ontwerp van een nieuw terras bijvoorbeeld, of in een toch al vochtige, laaggelegen plek in de tuin. Vaak kan een vijver gemakkelijk in het bestaande ontwerp van de tuin worden ingepast, in een hoek of naast de strakke lijnen van een bestraat gedeelte of patio.

Een plekje vlakbij het huis biedt talloze voordelen: u bent in een paar stappen bij uw mooie vijver, u kunt bij slecht weer vanuit de warme kamer van de vijver genieten, u hebt elektriciteit vlakbij voor pompen en verlichting en het licht in huis wordt in het donker schitterend weerspiegeld in het water.

Met kleine kinderen moet u om de veiligheid denken. Als u zich geen voorstelling kunt maken van de afmeting en vorm van de vijver in uw tuin probeer dan een tekening van uw tuin op schaal te maken waarin u de lijnen van de vijver aangeeft. Zet die met pinnen en touw uit op de grond.

Vijveraanleg – tips voor de juiste plek

  • Het is belangrijk dat een vijver of waterornament goed in de omgeving past. Zorg ervoor dat de vorm en positie en ook de planten en het gebruikte materiaal visueel goed in het totale tuinontwerp of bij het terras passen.
  • Vijver langs een terras – een mooi aangelegde en fraai beplante vijver volgt als het ware de lijnen van een terras. Zo zorgt u ervoor dat er een perfecte overgang is van bestrating naar tuin en vijver.
  • Zorg dat u de vijver of waterpartij niet te dicht bij een boom situeert. Een boom geeft veel schaduw, maar verliest ook zijn bladeren en die gaan rotten als ze in het water vallen. Zorg ervoor dat de vijver geen schaduw krijgt van bomen en grote tuinplanten zodat bloeiende waterplanten genoeg zon krijgen en er in het najaar geen bladeren in de vijver vallen.
  • Als de vijver aan het andere eind van de tuin ligt moet u ook zorgen voor een droge, veilige manier van toegang vanuit het huis via een tuinpad of stapstenen. Zorg voor een klein terras om bij uw aangelegde vijver te kunnen zitten om te genieten van uw vijvervissen e.d.
  • Een vijver of waterornament vlakbij het huis is snel bereikbaar in alle jaargetijden. Bovendien kunt u er vanuit de kamer van genieten.
  • Tot slot: zorg tijdens de vijveraanleg voor een plaats in de tuin, waar u rondom de vijver kunt lopen. Een vijver aanleggen tegen het huis of schutting is niet handig. U kunt er dan niet goed bij om de vijver schoon te maken.