Er zijn veel manieren om van onkruid af te komen zonder chemicaliën te gebruiken. Waarschijnlijk de bekendste en tegelijk de minst schadelijke voor het milieu is kokend water. In dit artikel leert u waarom dit zo goed werkt en waarom het kan concurreren met herbiciden.
Hoe werkt warm water?
- De kokende vloeistof vernietigt de celstructuur op de bladeren van de planten. Fotosynthese kan niet meer plaatsvinden.
- Het hete water dringt ook door in de grond en beschadigt hier de wortels. De plant kan geen water meer opnemen en verdroogt.
- Warm water op een energiebesparende manier krijgen
- Breng de vloeistof op de vereiste temperatuur in een gewone ketel. Als u energie wilt besparen, kunt u gewoon aardappelwater gebruiken of het hete pastawater opvangen en over het onkruid gieten.
Hoe wordt het kokend water aangebracht?
De vloeistof hoeft niet bruisend te koken, maar moet goed warm zijn. Giet het in een dun straaltje over de groente. Alle delen van de plant moeten gelijkmatig en gedurende ongeveer tien seconden worden bevochtigd.
Om te voorkomen dat planten die in de buurt groeien onbedoeld worden beschadigd, moet u ervoor zorgen dat zij niet in contact komen met de hete vloeistof.
Wat zijn de voordelen van deze methode en zijn er ook nadelen?
Kokend water werkt heel goed tegen hardnekkig onkruid. Het werkt:
- ongecompliceerd,
- snel en effectief,
- zonder het gebruik van chemicaliën en dus ecologisch onschadelijk.
Maar er zijn ook nadelen:
- Op grote oppervlakten zou het water- en energieverbruik te hoog zijn.
- Bodembacteriën in de directe omgeving kunnen afsterven.
- Oppervlakken kunnen worden beschadigd door de hete vloeistof.
Tips
Kokend water is zeer goed voor het doden van onkruid dat wortel heeft geschoten in de voegen van straatstenen. Het materiaal kan echter door de hitte worden beschadigd. Als u niet zeker weet hoe stevig de bestrating is, moet u de methode eerst testen op een overgebleven steen.