Home Hoveniers Veenvrije grond: waar u op moet letten bij de aankoop

Veenvrije grond: waar u op moet letten bij de aankoop

Turfvrije bodems kunnen het bewateren en bemesten bemoeilijken als ze niet de juiste grondstoffen en meststoffen in de juiste verhoudingen bevatten.

Decennia was turf een generalist in bodems voor professionele en amateur tuiniers. Niet zonder reden, want de grondstof turf kan betrekkelijk gemakkelijk aangepast worden aan de eisen van verschillende plantensoorten wat betreft voedingsstoffen en pH waarde. Bovendien kan het veel water opslaan en kan het heel goed gecombineerd worden met andere grondstoffen. Als turf niet meer gebruikt wordt als basisvormend, balancerend element, moeten verschillende grondstoffen met soms heel verschillende eigenschappen gecombineerd worden. Dit komt omdat er momenteel geen vervangend materiaal is dat op zichzelf de unieke fysische en chemische eigenschappen van turf 1 op 1 kan vervangen. Het mengen van turfvrije bodems vereist daarom een hoge mate van technische, wetenschappelijke en tuinbouwkundige know-how.

Kopen bij een tuinwinkel

Je kunt het beste turfvrije grond kopen in gespecialiseerde tuinwinkels, d.w.z. kwekerijen en tuincentra. Dit geldt voor conventionele bodems in het algemeen, maar ook voor veenvrije bodems in het bijzonder. De vakhandel heeft nog steeds een directe lijn naar de tuinbouwpraktijk en de plantenproductie, maar ook naar de professionele fabrikanten van bodems. Ze verwerken vele jaren ervaring op het gebied van bodems en substraten in hun assortiment, zoals bijvoorbeeld het geval is met de bodems van frux. Dit betekent dat je, als het op kwaliteit, service en advies aankomt, in goede handen bent bij een gespecialiseerde winkelier.

Hoogwaardige grond kopen bij een speciaalzaak is ook zinvol omdat planten die in kwekerijen en tuincentra verkrijgbaar zijn al in hoogwaardige grond gekweekt zijn. Bij het verpotten of uitplanten moet je ze ook weer in zulke grond zetten. Dit maakt het voor de planten gemakkelijker om op de nieuwe plaats te groeien. In de regel kunnen fouten die aan waardevolle planten gemaakt zijn door een ontoereikende bodem nauwelijks ongedaan gemaakt worden.

Biologisch betekent niet automatisch turfvrij

Biologische grond is niet hetzelfde als turfvrije grond. Alleen als er op de grond staat “zonder turf” of iets dergelijks, bevat hij werkelijk geen turf. Bovendien kun je op zoek gaan naar ecologische kwaliteitskeurmerken. Sommige fruxbodems, bijvoorbeeld, voldoen aan de criteria van het kwaliteitskeurmerk “Natur im Garten”. Ze onderscheiden zich voor natuurlijk tuinieren omdat ze turfvrij zijn en organische meststof bevatten. Organische meststoffen worden geleidelijk door micro-organismen omgezet en de voedingsstoffen worden naar behoefte beschikbaar gemaakt voor de planten.

Het is de mix die telt

Een kwaliteitsgrond bevat de juiste concentratie voedingsstoffen die nodig is voor het gewas in kwestie, moet goed gelucht en brokkelig zijn, aards ruiken, niet de neiging hebben om drassig te worden, bij droogte onmiddellijk weer water opnemen en na verloop van tijd niet inzakken. Om deze positieve eigenschappen te bereiken, moeten verschillende grondstoffen met soms heel verschillende eigenschappen gecombineerd worden.

1. houtvezels vergemakkelijken de wortelvorming

Grondstof houtvezelEen turfvrije grond moet los en donzig zijn, zodat de plantenwortels van zuurstof worden voorzien en gezond kunnen groeien. Daarom moet het bijvoorbeeld houtvezels bevatten. Ze houden de grond niet alleen luchtig, maar vergemakkelijken ook het opnieuw bevochtigen na toevallige uitdroging en zorgen ervoor dat de grond op den duur nauwelijks verdicht.

2 Verse natuurlijke klei als een natuurlijk water- en voedingsstoffenreservoir

Natuurlijke klei als grondstofOm de opslagcapaciteit voor water en voedingsstoffen te vergroten, moet een veenvrije bodem ook klei bevatten – idealiter verse natuurlijke klei. Het verschijnt als een grijze kleur als de grond tussen duim en wijsvinger wordt uitgespreid. Omdat verse natuurlijke klei het opgeslagen water en de voedingsstoffen naar behoefte aan de planten afgeeft, compenseert het schommelingen bij langdurige droogte of hevige regenval. Het voorkomt ook dat voedingsstoffen door besproeiing of regen worden weggespoeld. Zo beschermt het planten tegen uitputting van voedingsstoffen – en, omdat het waardevolle sporenelementen bevat, ook tegen gebreksziekten.

Als turf niet meer gebruikt wordt als basisvormend en balancerend element in de bodem, heeft verse natuurlijke klei een andere belangrijke rol te spelen. Het brengt de zeer verschillende eigenschappen van de verschillende turfvervangers in evenwicht, o.a. in termen van voedingsstoffengehalte en pH waarde, buffert pieken en vormt als het ware de verbinding tussen de afzonderlijke componenten.

3. compost levert voedingsstoffen

Verse compostCompost is ook een belangrijk bestanddeel van de bodem. Het bevordert de bodemactiviteit, levert voedingsstoffen en verbetert de structuur. Bodems van hoge kwaliteit uit de tuinbouwhandel bevatten RAL-kwaliteitsgegarandeerde, kant-en-klare substraatcompost. Het moet aan hoge eisen voldoen, b.v. wat betreft zout- en voedingsstoffengehalte, korrelgrootte of vrij zijn van plastic. Bovendien is substraatcompost praktisch vrij van onkruidzaden, ziekteverwekkers en andere schadelijke organismen. Zoals gezegd is verse natuurlijke klei nodig om de pH en het hoge zoutgehalte in de bodem te verlagen tot een niveau dat compatibel is met planten.

4. schorshumus vergroot de structurele stabiliteit en het luchtvolume

Grondstof schorshumusSchorshumus is een vierde bestanddeel van vooral veenvrije bodems en substraten. Het wordt gemaakt van versnipperde en gefermenteerde schors van naaldbomen. Schorshumus blijft lange tijd structureel stabiel en heeft een groot luchtvolume, maar kan nauwelijks water opslaan. Dit wordt gebufferd door toevoeging van cocos pulp. 5.

5. kokospulp houdt water vast en verbetert de herbevochtigbaarheid

Grondstof cocopulpCocopulp (ook cocopeat) is tegenwoordig nog onmisbaar in turfvrije mengsels. Het absorbeert zeer goed water, vermindert de bevochtigingsweerstand van de bodem na sterke uitdroging, en veroorzaakt zo een gelijkmatiger verdeling van het water in de bodem. Kokospulp heeft echter soms een hoog zoutgehalte, dat dan weer gecompenseerd moet worden, bv. met natuurlijke klei.

Voorbemeste bodems maken de verzorging gemakkelijker

Maar niet alleen de combinatie van grondstoffen, ook de meststof moet aan de respectieve toepassing aangepast zijn. Turfvrije en conventionele bodems uit de gespecialiseerde handel bevatten een combinatie van meststoffen met verschillende werkingsduur of -wijze en zijn soms verrijkt met speciale voedingsstoffen. De eerste behoeften van een plant worden gedekt met onmiddellijk oplosbare voedingszouten, die zeer snel worden opgenomen. In het geval van meststoffen met een langdurige werking worden de voedingsstoffen slechts geleidelijk afgebroken door de activiteit van micro-organismen. Het effect houdt enkele weken aan. Meststoffen met een depotwerking, herkenbaar als kleine bolletjes in de bodem, geven hun voedingsstoffen over een lange periode van enkele maanden af.

Bij de bemesting is het minder belangrijk of je een turfvrije of turfhoudende grond gebruikt, maar wel of je begint met een zwak bemeste kweekgrond of de planten meteen in een zwaarder bemeste potgrond met langzaam vrijkomende meststof zet. De soort meststof die erin zit – bijvoorbeeld organische of minerale – bepaalt ook wanneer kunstmest moet worden toegediend.

Verandert turfvrije grond iets aan het bewateringsgedrag?

Groenten op het balkonWat water geven betreft zijn bodems met een fijnere textuur beter in het vasthouden van water, maar ze hebben ook een grotere neiging tot waterverzadiging. Structuurrijke grond, daarentegen, voert overtollig water beter af, zorgt voor een goede luchtuitwisseling in het wortelgebied, maar moet soms vaker bewaterd worden. In elk geval is het gunstig als er klei aan de grond is toegevoegd. Door de grote opslagcapaciteit voor water en voedingsstoffen geeft de klei de bodem toepassingszekerheid, ook met het oog op de steeds langer aanhoudende droge fasen.