Tuinverlichting aanleggen kan verschillende redenen hebben. De belangrijkste is natuurlijk veiligheid.
Een goed verlichte tuin kan helpen om inbrekers af te schrikken. Tuinverlichting aanleggen geeft daarnaast ’s avonds sfeer aan je tuin en terras. Als je zelf wilt gaan klussen; tuinverlichting aanleggen is een relatief eenvoudige klus!
Als je je online oriënteert ben je snel op de hoogte van alle verschillende opties die beschikbaar zijn.
Er zijn schijnwerpers met bewegingssensor tot accentverlichting op zonne-energie. Laten we ons concentreren op het aanleggen van de tuinverlichting.
Voordat je begint een paar waarschuwende woorden. Omdat je voor de bedrading een sleuf zult moeten graven zal je tuin in eerste instantie in een puinhoop veranderen.
Tuinverlichting aanleggen – Begin met een goede planning
Voordat je kunt beginnen met de tuinverlichting aanleggen zul je moeten bepalen waar je verlichting moet komen. Zodra je de plaatsen hebt bepaald kun je beginnen met het plannen van een bedradingsschema.
Het is het beste om voor een parallel circuit te kiezen. Je wilt tenslotte niet geconfronteerd worden met het gevreesde kerstlichteffect en moet zoeken naar die ene kapotte lamp omdat je de buitenlampen in serie hebt geschakeld.
Afhankelijk van hoe lang de bedrading moet worden kun je zelf een sleuf graven of een sleuvengraver huren. Sleuvengravers zijn nogal prijzig, maar ze betalen zichzelf terug als je veel moet graven of te maken hebt met rotsachtige grond of boomwortels.
Natuurlijk wil je voorkomen dat de tuin niet meer dan nodig wordt beschadigd, dus begin je met het graven van de eerste sleuf het verst van het huis.
De andere lampen moeten allemaal in de belangrijkste sleuf worden meegenomen. Zorg ervoor dat je diep genoeg graaft!
Eigenlijk is het graven het moeilijkste gedeelte, de rest is gemakkelijk. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een goede grondkabel met een speciale isolatie, die kortsluiting voorkomt.
Leg de kabel in de sleuf en knip deze op de juiste lengte. Zorg ervoor dat je voldoende lengte overlaat voor het aansluiten van de tuinverlichting en de aansluiting in de inbouwdoos in huis.
Nadat alle kabels zijn aangelegd kun je beginnen met het plaatsen en aansluiten van de verlichting. Zwarte draden aan zwart voor de plus, wit op wit voor de min en groen op groen voor de aarde. Zorg ervoor dat je waterdichte verbindingen gebruikt, zodat je verzekerd bent van een veilige weerbestendige verbinding.
Wanneer alle lampen zijn aangesloten ben je al bijna klaar. Als je wilt dat alle lampen op hetzelfde circuit worden aangesloten (dezelfde schakelaar zet ze allemaal tegelijk aan) verbind je vervolgens alle zwarte draden met de zwarte kabel in huis. ZORG ER WEL VOOR DAT DE STROOM IS UITGESCHAKELD! Herhaal dit met de witte en groene draden.
Plaats de 3 bundels in de inbouwdoos en de stroom kan weer worden ingeschakeld. Wanneer alle lampen branden kun je de sleuven dichtmaken en eventuele opgebroken bestrating weer terugleggen. Voor nog meer gemak kun je de tuinverlichting aansluiten op een timer of schemerschakelaar.
Na afloop van de klus zul je zeggen: Tuinverlichting aanleggen is niet moeilijk!