Home Tuinproducten Tuinoverkapping – Voor en nadelen en wat je verder moet weten

Tuinoverkapping – Voor en nadelen en wat je verder moet weten

Terrasoverkapping

In de zomer geniet je graag van tijd in de tuin en met vrienden. Als je graag in de schaduw zit, is een tuinoverkapping ideaal. Daarom leer je in dit artikel waarom tuinprieeltjes geweldig zijn, welke voordelen ze hebben en waar je op moet letten bij het kopen en opzetten ervan.

Voordelen in een oogopslag

In tegenstelling tot een tuinhuisje gebruiken veel mensen een prieel als verblijfplaats in hun tuin. Hij staat vrij en heeft vaak een vier-, vijf-, zes- of achthoekige vorm. Je kunt kiezen uit tuinoverkappingen met open, halfopen of gesloten zijkanten. Berg niets waardevols op in open modellen, behalve je tuinmeubelen, want de tuinoverkappingen kunnen niet afgesloten worden.

Er zijn vaste tuinoverkapping zoals die van ForaVida in Nuenen van hout of metaal en tentachtige opvouwbare tuinoverkapping van kunststof. Deze zijn draagbaar en moeten niet de hele tijd buiten opgesteld blijven staan.

Tuinoverkappingen beschermen je tegen zon en regen – niet alleen jou maar ook je tuinmeubelen. Vooral als de zon sterk staat, heb je een schaduwrijke plek in de tuin. Als je voor een tuinoverkapping kiest, kun je wind en regen buiten houden met een zijwand. Als je hem aan de weerzijde van het tuinoverkapping bevestigt, ben je goed beschermd, zelfs bij wat oncomfortabel weer. Voor de meeste tuinoverkappingen zijn achteraf passende zijwanden verkrijgbaar. Met een beetje handigheid kun je zo’n muur ook gemakkelijk zelf bouwen. Regen en sterke zonnestralen maken dan geen kans meer.

Gebruik je tuinoverkapping als blikvanger. Houten tuinhuisjes passen mooi in je tuin omdat hout een natuurlijk product is. Hou je van kleurrijk en gevarieerd? Laat je creativiteit de vrije loop en schilder je tuinhuisje in kleur. Er is een grote selectie van . Met klimrozen kun je een open of halfopen tuinoverkapping net dat ietsje meer geven. Een zuidoostelijke of zuidwestelijke plek is het beste voor de planten. Trellis of bakken helpen je rozen om zich goed te ontwikkelen en te groeien.

Belangrijke punten bij het kiezen van een tuinoverkapping:

De grootte, het materiaal en het uiterlijk van de tuinoverkapping spelen allemaal een rol. Maar ook de plaats is belangrijk. Alleen houten tuinhuisjes staan goed vast in de tuin. Zowel metalen als plastic tuinoverkappingen kunnen meestal met weinig moeite verplaatst worden. Daarom behandelen we in de volgende punten houten tuinhuisjes, ook al kunnen sommige punten ook op de andere tuinhuisjes toegepast worden.

1. grootte:

De grootte van de tuinoverkapping moet bij je tuin passen: In een grote tuin is een ruime tuinoverkapping een hoogtepunt. In een kleinere tuin kan dezelfde tuinoverkapping benauwend zijn. Een kleiner tuinoverkapping past hier beter. Omdat tuinprieeltjes er in veel verschillende maten zijn, vind je vast en zeker een geschikt model voor je tuin.

2. de plaats:

Bedenk voor je koopt waar je je toekomstige tuinoverkapping zult neerzetten. Moet het aan het huis grenzen of midden in de tuin staan? Zijn er bijzondere kenmerken op het terrein, bijvoorbeeld steile hellingen of grote bomen? De hoeveelheid werk die nodig is om het tuinoverkapping op te zetten hangt hiervan af: Als je steile hellingen moet compenseren of bomen en struiken moet verwijderen, is dat tijdrovender dan het tuinoverkapping op een vlak stuk gazon plaatsen.

Opmerking: Neem de bouwvoorschriften van je woonplaats in acht. Deze verschillen van staat tot staat. Voor bouwsels groter dan een bepaalde grootte kunnen er voorschriften zijn betreffende grensconstructie of andere regels. Zoek voor je begint uit of je een bouwvergunning nodig hebt. Dit bespaart je niet alleen stress achteraf, maar ook veel geld.

3. het materiaal:

Er zijn houten en metalen tuinoverkapping. Als je een houten tuinoverkapping koopt, let er dan op dat het gemaakt is van hout voor gebruik buitenshuis. Niet al het hout kan zonder meer buiten gebruikt worden. Het hout moet heel stabiel zijn en bij de juiste verzorging niet snel verweren. Geschikte houtsoorten zijn o.a. spar, den, Siberische lariks of douglasspar. Veel houtproducten zijn onder druk geïmpregneerd. Dit beschermt het hout goed tegen schimmelaantasting en insecten. Behandel het hout aanvullend met nog een houtverduurzamingsmiddel om het tegen verwering te beschermen.

4. het uiterlijk:

Kies uit verschillende vormen, want de vorm beïnvloedt het totaalbeeld. Een vijfhoekig, zeshoekig of achthoekig tuinoverkapping wordt vaak gekozen als het niet direct aan het huis grenst.

Ook de vorm van het dak speelt een belangrijke rol: je moet het mooi vinden en het moet in je tuin passen. Als het tuinoverkapping en het huis dezelfde dakvorm hebben, lijkt het of ze allemaal uit één stuk zijn. Heb je liever een visuele pauze? Kies dan een dakvorm die verschilt van die van je huis. Tentdaken, schilddaken, platte daken of zadeldaken zijn populair. Dakshingles of dakvilt in verschillende kleuren ronden het totaalbeeld van je tuinoverkapping af.

Kies uit open, halfopen of gesloten tuinoverkappingen. Een open tuinoverkapping heeft geen zijmuren. Hierdoor ziet het er uitnodigend uit. Als je het visueel wilt afscheiden, plaats dan halfhoge balustrades tussen de draagbalken. Bloembakken op de balustrades zorgen voor mooie accenten. Een heg voor een kant beschermt je een beetje tegen wind en regen. Houd een zekere afstand tot de heg, zodat je eventuele schade kunt ontdekken en herstellen.

Een half-open tuinoverkapping is, zoals de naam al zegt, half-open. Dit betekent dat een of twee van de zijkanten zijpanelen hebben. Dit biedt een goede bescherming tegen regen en wind, maar laat lucht binnen. Een gesloten tuinoverkapping heeft een deur en grote ramen. In tegenstelling tot het tuinhuis heb je door de ramen een goed uitzicht op de tuin.

Wil je een gezellig tuinoverkapping? Een houten vloer geeft je tuinoverkapping een bijzondere charme. Halfopen en gesloten tuinoverkapping zien er eleganter uit met een vloer. Er zijn bijpassende houten vloeren voor veel tuinoverkappingen. Je kunt ook zelf een vloer bouwen van vlonderplanken. Het is belangrijk dat het hout niet in het nat ligt. Vermijd direct contact met de grond en bouw een geschikte onderconstructie.

Hoe maak je je tuinoverkapping vast

Er zijn verschillende manieren om de tuinoverkapping vast te zetten. Of je een fundering nodig hebt voor je tuinoverkapping hangt af van de grootte, de plaats en het draagvermogen.

Omheinde en halfopen tuinoverkappingen:

Bouw je je gesloten of halfopen tuinoverkapping op gras of een andere zachtere ondergrond, leg dan een betonnen fundering. Op een betonnen fundering zal je prieel stabiel staan en je zult er lang plezier van hebben. Over het storten van een grondplaat, het leggen van een puntfundering en waar je op moet letten bij een fundering in het algemeen kun je lezen in ons artikel over .

Open tuinoverkappingen:

Voor een open tuinoverkapping zonder zijgedeelten is het meestal voldoende om de steunen van de palen in beton te storten als de grond niet stevig is, zoals gras. Zorg er bij je houten tuinoverkapping voor dat de houten palen geen direct contact met de grond hebben, want voortdurend vochtig hout gaat snel rotten. Dit zal niet gebeuren met geschikte paalsteunen van roestvast metaal.

Heb je geen zin om beton te mengen of een fundering te bouwen? Vooral als je in een huurhuis woont, is installatie zonder fundering geschikter. Met inhamermoffen of grondankers om in te schroeven kun je je tuinoverkapping stevig vastzetten – zonder ook maar een beetje beton. Sla de inhamermoffen in de grond met een hamerhulp en een hamer. Een hamerhulp voorkomt onbedoelde scheuren in de huls en de balk. Breng de mouwen op één lijn met een waterpas. Als de huls verzonken is, schroef je de balk aan de huls vast. Als alternatief kun je grondankers gebruiken om in te schroeven. Graaf daartoe kuilen van 30 centimeter diep en giet er een beetje water in. Dit verzacht de grond. Schroef dan het grondanker erin. Als de ankers recht staan, vul je de gaten met aarde en stamp je ze aan. Schroef tenslotte de balken van de tuinoverkapping vast aan de ankers.

Handige tips

Bouw:

  1. Meet alles zorgvuldig af.
  2. Bewaar alle elementen op een droge plaats en niet direct op de grond voor je ze in elkaar zet.
  3. Bewaar de elementen niet in een verwarmde ruimte.
  4. Zoek een helper voor de montage.
  5. Houd al het nodige gereedschap klaar voor de montage.
  6. Veiligheidsschoenen, werkhandschoenen en een veiligheidsbril bieden je bescherming tijdens het werk.
  7. Volg de montage-instructies van de fabrikant.
  8. Boor schroefverbindingen voor, zodat het hout niet barst of splintert.
  9. Houd bij het werken met beton rekening met de droogtijden.

Onderhoud:

  1. Behandel alle delen met houtverduurzamingsmiddel.
  2. Controleer het dak, het hout en de fundering regelmatig op schade.
  3. Herstel beschadigde plekken zo snel mogelijk.
  4. Herhaal de houtcoating regelmatig en volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
  5. Een goede verzorging is essentieel voor de levensduur van je tuinoverkapping.