Januari is de maand waarin de tuin in rust is – het perfecte moment om het te plannen voor het komende tuinjaar. Lees hier wat je nog meer moet doen in januari.
Lees hier welke klussen je kunt doen in de tuin tijdens de winter/
Algemeen tuinieren in januari
- Maak een tuindagboek: Bekijk het afgelopen jaar, werk nieuwe ideeën uit voor het moestuinvijvertje of plan een tuinvijver. Met behulp van deze planning en een plantplan kunt u nu al rassen of zaden van speciale planten bestellen.
- Bereid de grond voor: Bereid de tuin voor op de lente in januari, maar alleen als de tuin vrij is van sneeuw. Breng compost of goed verrotte mest aan, die u vervolgens in het voorjaar kunt bewerken.
- Zeef en controleer de compost: Controleer uw compost en kijk uit voor te veel vocht, wat kan leiden tot verrotting. Zonnige winterdagen zijn goed voor het zeven van rottende compost. Grof materiaal wordt teruggebracht naar de nieuwe composthoop. Bedek de afgewerkte compost met een sterke folie of dekzeil.
- Winterdienst: Houd de paden vrij van sneeuw en ijs om ongelukken te voorkomen. Als er veel sneeuwval is, moet u sneeuw van gevoelige planten verwijderen met een bezem, zodat ze niet buigen of afbreken onder de belasting.
- Het verstrekken van vogelvoer: Denk nu aan inheemse vogels en hang zelfgemaakt vogelvoer op of bouw een vogelhuisje en zet het in de tuin voor de kleine vogels.
De siertuin in januari
- Herbeplanting: Winterbloeiende houtachtige planten, vroege vaste planten en bolbloemen kunnen nu worden geplant. De plantplaats moet vrij zijn van ijs en sneeuw. Maak een schets en vul de plaatsen in. Sommige bollen zullen al in februari in bloei staan, en je moet wat compost of kreupelhout op de jonge scheuten stapelen. Tip: beplanting volgens het lokale klimaat. Temperaturen en regenval kunnen sterk variëren, afhankelijk van waar u woont.
- Controleer de aanplanting: Als u de bloembollen in potten hebt geplant voor de broeierij, moet u nu regelmatig de ontwikkelingsstatus van de bloembollen controleren. Als er al scheuten te zien zijn, kunt u de potten van de koele kelder naar een warmere plek verplaatsen.
- Verdunnen van sierheesters: U kunt nu verschillende struiken verzorgen door het oude hout direct aan de onderkant te knippen. Niet alle planten zijn hier echter geschikt voor. Forsythia bijvoorbeeld, moet op dit moment voorzichtig worden behandeld, anders zullen ze niet overvloedig bloeien.
- Planten vermeerderen: Als u zelf geraniums kweekt, moet u de tuin in januari zaaien, anders is er nog tijd om zomerbloemen te zaaien. Zorg ervoor dat het zaaien genoeg licht krijgt.
De groenten- en fruittuin in januari
- Snoeien van fruitbomen: Wie vorig jaar niet is begonnen, kan in januari ook de fruitbomen in de tuin uitdunnen en verjongen. Let op oude scheuten, zieke bladeren en fruitresten, deze moeten ook worden verwijderd. Tip: Breng wondbalsem aan op open plekken.
- Oogst groenten: Groenten die buiten werden gelaten en bedekt kunnen nu worden geoogst, bijvoorbeeld rode witlofsalade, veldsla, boerenkool en spruiten.
- Geef de voorkeur aan groenten: Als u een verwarmde kas heeft, kunnen komkommers, paprika’s en tomaten al medio januari de voorkeur krijgen.
- Controleer de opslag van groenten en fruit: Opgeslagen groenten en fruit zoals appels, peren, aardappelen, uien en rapen moeten wekelijks worden gecontroleerd op rot, ongedierte, schimmel en mogelijke schade door muizen. Verwijder besmette vruchten zodat de rest van de oogst niet bedorven wordt. In geval van scheuren moet u beslissen of het fruit of de groente nog gegeten kan worden.
Tuinieren op balkon & terras in januari
- Geef groenblijvende planten water: Regelmatig tuinieren in januari omvat het regelmatig besproeien van groenblijvende dwergstruiken op het balkon en terras – anders drogen de planten uit. Het is het beste om water te geven op een vorstvrije dag.
- Bereid geraniums voor: Degenen die wintergeraniums kunnen nu het seizoen beginnen. Verpot je oude planten en snijd ze terug. De nieuwe locatie moet helder zijn. Tip: Fuchsia’s, geraniums en evergreens kunnen nu worden gesneden.
- Bescherm potplanten: Plaats uw kuipen en dozen strak tegen elkaar aan op het balkon en terras en wikkel ze in met jutezakje, bubbeltjesplastic of fleece. Vooral bollen zijn nu bijzonder gevoelig voor kou.
Ongediertebestrijding
- Behandeling van snoeiwerkzaamheden: degenen die winterse snoeiwerkzaamheden aan hun bomen en struiken uitvoeren, moeten bijzonder voorzichtig zijn. Zorg er bij het snoeien van bomen voor dat u alleen scherp en professioneel gereedschap gebruikt. De wonden moeten direct na het snijden worden behandeld, dit geldt ook voor vorstscheuren en andere verwondingen. Ongedierte wil vooral in deze gebieden doordringen.
- Het verwijderen van fruitmummies: Het essentiële tuinwerk in januari omvat het verwijderen van gedroogde scheuten en fruitmummies. De gevaarlijke monnikskapschimmel overwintert vooral in dode bloesems, twijgen en in zogenaamde fruitmummies, d.w.z. gestompte vruchten die nog aan de boom hangen. Het tast vooral zure kersen en abrikozen aan, maar ook zoete kersen en appels. In het voorjaar verspreidt de schimmel zich dan en infecteert de hele boom. Als gevolg daarvan drogen de bloemtrossen en bladeren aan de boom op en wordt de opbrengst van de vruchten in de volgende jaren verminderd. Tip: Gooi de aangetaste delen van de plant niet in de compost, maar gooi ze in de vuilnisbak.
Tuinieren in januari: De kas
- In de verwarmde kas begint het tuinseizoen in de winter. Zomerbloemen met een lange voorbegroeiing kunnen op het warmbed worden gezaaid bij 20 graden Celsius.
- Narcissen en hyacinten, die in de herfst in de tuin werden geoogst, worden in januari binnengebracht om te worden geforceerd. Ze worden eerst een paar dagen op een donkere plaats geplaatst, daarna zo licht mogelijk. Naarmate de temperatuur geleidelijk stijgt, verschijnen al snel de eerste bloemen.
- Deze maand kunt u stekken van chrysanten knippen en bij gematigde temperaturen laten wortelen. Stekken van fuchsia’s en pelargoniums die in de herfst zijn geworteld, kunnen in grotere potten worden geplaatst.
- Tomaten kunnen al in januari worden gezaaid in het vermeerderingsbed bij 20 graden Celsius, maar alleen de tomaten die bestemd zijn voor de oogst in een kas. Ook in het kweekbed zaait u koolrabi, sla en pluksla, die dan eind februari in het basisbed worden uitgeplant.
- De tuinbouwwerkzaamheden in januari omvatten het planten van radijzen. Radijzen kunnen direct in het basisbed of in balkonbakken worden geplant, die op dat moment nog ongebruikt zijn. Als er genoeg ruimte is, kunnen spinazie, wortelen en radijs in het basisbed worden gezaaid.
Kamerplanten in januari
- Regelmatig water: In het koude seizoen kan droge en warme lucht van verwarmingssystemen een echt probleem zijn voor sommige kamerplanten. Zorg daarom voor voldoende luchtvochtigheid door de planten af en toe te besproeien. Tip: Tussen de bloempotten geplaatste waterkommen regelen ook de vochtbalans.
- Afstoffen van bladeren: In januari is de hoeveelheid licht beperkt, een extra stoflaag op bladeren zou de lichtabsorptie verder beperken en zo de energieopbouw van de planten ernstig verstoren. Veeg daarom uw kamerplanten regelmatig af met een vochtige doek. Tip: let op de watertemperatuur! Te koud water is net zo erg als te warm water.
- Snijd de kerstster terug: Als u het komende jaar wilt genieten van de pracht en praal van de kerststerrenbloemen, moet u de verbleekte scheuten direct na Kerstmis krachtig terugdringen. Houd de aarde daarna regelmatig vochtig.
- Zorg voor orchideeën: Let op dat u delicate orchideeën niet te dicht bij de ramen plaatst. Bladeren en bloemen die bevroren ruiten aanraken, kunnen anders beschadigd raken. Gevoelige kamerplanten houden ook niet van ijzige tocht: verplaats de planten naar een andere ruimte of lucht ze alleen op vorstvrije dagen. Tip: Als u uw planten niet van het raam wilt verplaatsen, kunt u isolerende noppenfolie op de ruit aanbrengen.