Home Ongedierte Trips bestrijden – De beste tips & huismiddeltjes

Trips bestrijden – De beste tips & huismiddeltjes

Trips is een plantenziekte die vooral kamerplanten aantast. Maar er zijn huismiddeltjes die gebruikt kunnen worden om trips te bestrijden.

Als kamerplanten een plaag hebben, kan trips mogelijk verantwoordelijk zijn. Gelukkig zijn er manieren om ze vrij gemakkelijk onder controle te houden.

Wat zijn tripsen precies en hoe herken je een besmetting?

Tripsen, die ook wel blaarpoten, franjevleugelige insecten of donderwantsen genoemd worden, tasten meestal alleen kamerplanten aan. De insecten, die tot de familie Thysanoptera behoren, zijn ongeveer één tot drie millimeter lang en hebben een typische zwart-bruine kleur.

Bovendien zijn varianten met zwarte en witte strepen en vleugels bekend. De larven daarentegen zijn groenachtig tot gelig.
De tripsen vestigen zich bij voorkeur op de onderkant van de bladeren. Van hieruit bewerken de plagen de bladeren en verwijderen het oppervlak met behulp van hun kauwgereedschap.
Een besmetting kan door de kleine omvang pas betrekkelijk laat ontdekt worden. Een duidelijk teken zijn echter minuscule uitwerpselen die het ongedierte deponeert of kreupele scheuten die kort tevoren gezond leken. In het ergste geval sterft de plant als gevolg daarvan. Typische tekenen van een aantasting zijn ook zilverwitte vlekken op de bladeren en vertraagde groei van de plant.

Hun voortplanting is bijzonder verraderlijk, want de eitjes liggen in het substraat en de uitgekomen larven verplaatsen zich dan naar de plant. Daarom is zowel preventie als bestrijding van trips essentieel.

Welke planten worden het meest getroffen?

De plagen kiezen selectief plantensoorten uit om aan te vallen. Tot de meest getroffen kamerplanten behoren:

  • Club lelie
  • Delphinium
  • Cyclamen
  • Drakenboom
  • Palmbomen
  • Flamingo bloemen
  • Gloxinie
  • Passiebloemen
  • Orchideeën

In sommige gevallen zijn ze ook te vinden op verschillende tuinplanten als ze in een kas gekweekt worden. Vooral komkommers worden aangetast. Ze staan er ook om bekend de gevreesde bronsziekte over te brengen, vooral op tomaten.

Preventie van trips

Er kunnen bepaalde maatregelen genomen worden om planten in het algemeen tegen trips te beschermen. De beste manier om dit te doen is als volgt:

Maatregel + Verklaring

Onderzoek: Vooral tijdens de verwarmingsperioden is het raadzaam de plant nauwkeurig te onderzoeken. Vooral de onderkanten van de bladeren moeten gecontroleerd worden.
Sproeien: Het ongedierte wordt onbeweeglijker in een vochtige omgeving. Kalkvrij regenwater is hiervoor ideaal.
Vochtigheid: Als die verhoogd is, houden de plagen daar niet van. Een bakje water bij de radiator doet wonderen. Als alternatief kan een brede schotel onder de bloempot gebruikt worden.
Vermijd wateroverlast: Het maakt de planten kwetsbaarder en dus aantrekkelijker voor plagen.
Neem olie: Zelfs in een vroeg stadium van aantasting kan de olie het ongedierte verdrijven en tegelijk beschermen tegen een nieuwe aantasting. Daartoe worden de scheuten van de planten voorzichtig met de olie ingewreven – met een wattenstaafje.

Bij een plaag – Hoe kom je weer van de franjevleugelmotten af

Als een besmetting eenmaal is opgetreden, helpen alleen andere maatregelen. Maar ook deze zijn betrekkelijk gemakkelijk te doen, want de ingrediënten zijn in bijna elke keuken of tuin te vinden. Eerste hulp wordt verleend door deze drie maatregelen:

➔ Afzonderlijke planten

Om gericht tegen de aantasting op te treden, moeten de aangetaste planten altijd geïsoleerd worden. Dit helpt ook om verdere verspreiding van het ongedierte te voorkomen.

➔ Spoel grondig na

Omdat water het ongedierte toch onbeweeglijker maakt, is het aan te bevelen de plant af te spoelen met een zeepoplossing. Zachte zeep is geschikt voor een passend sop. Acht gram ervan gemengd met 500 milliliter water is ideaal. Dit proces wordt ook regelmatig herhaald bij de volgende behandeling.

➔ Alternatief voor sproeien

In plaats van het zachte zeepmengsel is er een olijfolie spoeloplossing. Hiervoor worden vier eetlepels olijfolie gemengd met een paar scheutjes afwasmiddel en toegevoegd aan twee liter warm water. Besproei de plant gewoon om de drie tot vier dagen met dit mengsel. Het is echter alleen te overwegen voor grotere planten en mag niet gebruikt worden op gevoelige planten.

Er zijn ook andere maatregelen mogelijk, die dan ook voor langdurige behandeling overwogen kunnen worden.

Bereiding van een afkooksel van knoflook en brandnetel

Knoflook en brandnetels zijn twee dingen die met goed effect tegen trips gebruikt kunnen worden. Ze worden gebruikt om een afkooksel te bereiden, dat dan over de plant wordt gegoten. In detail heb je het volgende nodig:

  • 500 gram verse brandnetels
  • 150 gram geperste knoflook
  • 2 liter warm water

Alle ingrediënten worden met elkaar vermengd en twaalf uur lang laten trekken. Daarna giet je het afkooksel gewoon in een gieter en kun je het meteen gebruiken. Bij het besproeien is het echter belangrijk om tussen elke behandeling een beetje ruimte te laten.

Gebruik stickers

Zogenaamde stickers hebben lijm op zich en maken dat het ongedierte zich niet kan bewegen. Het is belangrijk dat je niet de gele vallen gebruikt die ook in de handel zijn. Deze zijn niet zo effectief tegen trips. Regelmatig echter zijn beide versies heel gemakkelijk verkrijgbaar in een tuincentrum of online, bijvoorbeeld bij Bol.com.

Idealiter zitten de blauwe stickers dicht tegen het substraat. Zo wordt niet alleen het ongedierte op de plant gevangen, maar ook dat op de grond.

Blauwe vallen helpen enorm bij de bestrijding, maar mogen niet als enige maatregel gebruikt worden.

Gebruik van nuttige insecten tegen trips
Als je het niet erg vindt om een ander insect tegen trips te gebruiken, kun je gebruik maken van de natuurlijke eigenschappen van roofmijten. Ze zijn de natuurlijke vijand van de trips en vreten ze geleidelijk weg.

Nuttige insecten, wat de bestrijding van trips betreft, zijn onder andere de volgende soorten:

  • Kantvlieglarven
  • Steinernema feltiae (nematoden)
  • Amblyseius cucumeris (Cucumeris mijt)
  • Amblyseius californicus (roofmijt)

Bij het gebruik ervan doet zich echter het probleem voor dat de respectieve nuttige organismen de juiste omstandigheden nodig hebben om te overleven. Draadwormen, bijvoorbeeld, verkiezen een temperatuur van minstens twaalf graden en vochtige grond. Het voordeel hiervan is dat ze volkomen onschadelijk zijn voor planten.

Verander het substraat

Een aanvullende maatregel die bij elke controle genomen moet worden, is het veranderen van het gebruikte substraat. Dankzij deze verandering worden reeds in het substraat gelegde eitjes vernietigd. Het is echter niet nodig het hele substraat te veranderen. Wat belangrijk is, is de toplaag.

“Waarschuwing: Geen wortels mogen daarbij beschadigd worden. Het verwijderde substraat kun je het beste bij het huisvuil doen en een nieuwe laag wordt in de pot gelegd.