Hoewel tijgerslakken tot de naaktslakken behoren, zijn ze heel nuttig. Je kunt ook specifiek de nuttige insecten in de tuin koloniseren.
Walgelijk, glibberig, hinderlijk – naaktslakken drijven veel hobby-tuiniers tot wanhoop. De vervelende kruipertjes laten hun slijmerige sporen achter in de fruit- en siertuin en hebben talloze planten op hun geweten. In het volgende zal de tijgerslak (Limax maximus) geïntroduceerd worden als zowel een soortgenoot als een antagonist van de vervelende sla-predatoren. De tijgerslak verschilt niet alleen visueel van de vraatzuchtige nachtslakken, maar kan zelfs bijdragen tot een slakkenvrije tuin.
Kort profiel:
Soort: tijgerslak
Familie: Slakken
Habitat: Tuinen, parken
Voedsel: Slakken, slakkeneieren, schimmels, dode plantendelen
Nieuwsgierigheid: Het geslachtsorgaan beslaat een derde van de hele lichaamslengte (vier centimeter).
De tijgerslak herkennen
De tijgerslak is niet over het hoofd te zien en bereikt een totale lengte van wel 20 centimeter. Een ander onderscheidend kenmerk is de nerf, die doet denken aan een grote kat. Een dierenprint van donkere, langwerpige vlekken steekt af tegen een gelige, bruinige of grijze achtergrond. Hier komt de naam tijgerslak vandaan.
De levenswijze van de tijgerslak
Eieren worden gelegd in de vroege en late zomer van het volgende jaar. In onregelmatige legsels worden tot 200 eieren gevonden. De eieren zijn iets meer dan drie millimeter groot en helder van textuur.
De jongen komen na drie tot zes weken uit het ei. Dit vergt zoveel inspanning dat veel jongen het niet overleven. De geslachtsrijpheid treedt weer in na één tot anderhalf jaar. Een tijgerslak leeft ongeveer twee tot drie jaar.
De voortplanting van de tijgerspriet
Het paringsvertoon van de hermafrodiete tijgerangels is ongeëvenaard in het dierenrijk. Slakken die klaar zijn om te paren verzamelen zich in een verhoogde positie en beginnen kop aan staart in cirkels te draaien. Dit kan verscheidene uren doorgaan.
Een grote, slijmerige klomp hoopt zich na verloop van tijd op tussen de twee dieren. De slakken verstrengelen zich met elkaar, wiegen hun koppen en kronkelen in elkaar. Aan het achtereinde van de nog verstrengelde lichamen wordt een slijmdraad uitgescheiden. De tijgerslakken abseilen langs deze slijmdraad naar beneden tot een diepte van 40 centimeter. Na de bevruchting gaan de dieren hun eigen weg. Terwijl de ene slak naar de bodem zinkt, kruipt de andere de slijmdraad weer op.
De tijgerslak als een nuttig insect in de tuin
Als warmteminnend dier kwam de tijgerslak oorspronkelijk waarschijnlijk alleen in Zuid-Europa voor. In de loop van de klimaatverandering zijn de slakken nu inheems in heel Midden-Europa. Je vindt ze in schaarse bossen, parken, tuinen of zelfs in vochtige kelders.
Als je tijgergelen in je tuin aantreft, kun je jezelf gelukkig prijzen en heb je een effectieve helper gevonden tegen de dreiging van slakkenplagen. De slakkenjager kan ook exemplaren overmeesteren die bijna van zijn eigen hoogte zijn.
Tip: Tijgerslakken hebben een eiwitrijk dieet nodig om geslachtsrijp te worden.
Tijgerslakken in de tuin vestigen
Als de tijgerslak zich thuis voelt in de tuin, zal hij trouw blijven aan zijn plaats en na verloop van tijd kleine kolonies vormen. De hobbytuinier kan zijn tuin slakvriendelijker maken en zo de vestiging van de tijgerspriet bevorderen.
Tijgerslakken zijn nachtdieren en worden overdag zelden gezien. Daarom hebben de dieren een geschikt toevluchtsoord nodig. Bakstenen en oude planken kunnen losjes opgestapeld worden op vochtige en tamelijk schaduwrijke plaatsen in de tuin. De schuilplaats kan bedekt worden met rijshout of restjes bladeren.
Tip: Tijgerslakken werken binnen een straal van vijf tot tien meter van hun schuilplaats.
Tijgerslakken in plaats van slakkenkorrels
De eerste stap is om tijgerslakken te overtuigen van de aantrekkelijkheid van je eigen tuin. Dit werkt het beste als er voldoende eiwitrijk voedsel voorhanden is. Als er momenteel een tekort aan naaktslakken is, kunnen kleine paddestoelen rond de woning gestrooid worden.
Als tijgerslakken zich in je tuin vermenigvuldigen, zal na verloop van tijd een natuurlijk evenwicht ontstaan tussen de nuttige tijgerslak en de vraatzuchtige naaktslak. Dit betekent voor de hobbytuinier: slakkenkorrels zijn taboe! Wie doorgaat met het aanbrengen van slakkenkorrels zal niet alleen van slakken afkomen, maar ook de nuttige tijgerslakken vernietigen.
Tijgerslakken kopen – waar moet je op letten?
Zijn er slakken in je tuin, maar helaas geen enkele tijgerslak? Dit kan spoedig veranderen, want tijgerslakken kunnen online gekocht worden. Als je tijgerslakken bestelt, moet je er rekening mee houden dat het levende dieren zijn.
Daarom moet de verzending onder bepaalde voorwaarden gebeuren:
korte verzendtijd (maximaal twee werkdagen)
geen levering in midzomer
geen verzending tijdens het weekend
Tijgerangels kweken – zo kunnen de nuttige insecten vermeerderd worden
Tijgerangels kunnen bij kamertemperatuur gekweekt worden. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid hoog is. Dit moet ongeveer 90 procent zijn. Als huisvesting kan een grote plastic doos gebruikt worden.
Tip: Volgens het beschreven paringsgedrag moet de behuizing een minimale hoogte van 50 centimeter hebben.
Welk vulmateriaal voor de schuilplaats?
Beukenbladeren
Loof van eiken
Kastanjebladeren
Mos
De volgende video gaat niet over tijgerslakken, maar laat heel goed zien hoe een slakkenhuis ingericht moet zijn:
Welk voedsel voor de tijgerslak?
Bladeren
Algen
Mossen
AardappelenWortelen
Tomaten
Koolrabi
Komkommers
Het schoonmaken van de schuilplaats moet ’s morgens gebeuren. Dan kan de schors samen met de slapende slakken verplaatst worden. De slakken zelf mogen niet aangeraakt worden. Ze hebben een laagje slijm dat ziektekiemen en bacteriën afstoot.
Laat tijgerslakken los in de tuin
Als je je eigen tijgerslakken gekocht of gekweekt hebt, kun je ze in de tuin op een schaduwrijke en vochtige plaats uitzetten. De hobbytuinier moet niet verbaasd zijn als de tijgerengelen spoedig daarna verdwijnen.
Tip: De herfst is de ideale tijd om tijgerslakken in de tuin te zetten.
De dieren trekken zich terug en worden overdag toch nauwelijks opgemerkt. Ook al worden er honderden eieren gelegd, niet elk ei overleeft het. Jonge slakken worden vaak het slachtoffer van hevige regen of roofdieren.
Tip: Het duurt enkele jaren voor zich een populatie tijgerslakken ontwikkelt.
Enig geduld zal nodig zijn. Slakken moeten niet langer met chemicaliën bestreden worden; zoals reeds gezegd schaadt dit ook de tijgerslak.
Tips voor een tijgerslak-vriendelijke tuininrichting
In een natuurlijk ingerichte tuin vinden tijgerslakken ideale leefgebieden.
Populaire retraites zijn:
Houten palen
Composthopen
Dakpannen en bladhopen
Struiken
Deadwood
Omdat tijgerengelen een betrekkelijk kleine actieradius hebben, moeten in grotere tuinen verschillende natuurlijke toevluchtsoorden aangelegd worden.
Om ervoor te zorgen dat de dieren zich op hun gemak voelen in de tuin, moet een gevarieerd menu worden verstrekt:
Paddestoelen
Rotte planten
uitwerpselen
aas
naaktslakken
naaktslakkenlegsels
Tijgerslakken in de winter
Omdat de levensverwachting verscheidene jaren is, moeten tijgerslakken verscheidene winters overleven. Daartoe zoeken de dieren beschutte nissen die niet door vorst bereikt kunnen worden.
Als de temperatuur daalt, schakelt het metabolisme van de slakken uit. Ademhaling en hartslag vertragen. Niet alleen de slakken zelf, maar ook hun eitjes kunnen overwinteren.