Home Tuintegels Terrastegels

Terrastegels

Terrastegels

Terrastegels kopen? Start met een tuinplan; dat is essentieel om zolang mogelijk te genieten van een nieuw terras.

Tuintegels zijn niet goedkoop, denk dan ook goed na over waar je het terras wilt aanleggen en hoe groot je het wilt maken.

Maak met ruitjespapier een verkleinde tekening van de tuin en directe omgeving. Zo krijg je een indruk hoe je bestratingsproject eruit komt te zien.

Door te spelen met details binnen het ontwerp kom je beetje bij beetje tot inzicht waar je het terras het beste kunt aanleggen.

Terrastegels kopen

Er is een grote keuze in terrastegels, de meest verkochte tegels zijn gemaakt van beton en natuursteen.

Maar ook houten tuintegels en composiet terrastegels worden steeds populairder om een terras mee aan te leggen.

TerrastegelsTerrastegels zijn naast een verscheidenheid in materialen te koop in verschillende maten, vormen en kleuren. Denk nog eens goed na voor welk materiaal je kiest, hout geeft een natuurlijke uitstraling, maar zal op den duur gaan rotten.

Een goed alternatief zijn composiet tuintegels: wel een warme uitstraling, maar geen kans op verrotting. Zoek in ieder geval een tegel die past in het tuinplan en – niet onbelangrijk – welke past in je budget.

Wil je goedkoop uit zijn dan is online terrastegels kopen de beste keuze, goedkoper en meestal gratis thuis bezorgd. Of je zoekt bij lokale (sier)bestrating aanbieders naar een passende tegel.

Met terrastegels leg je (zelf) een terras, maar ook een tuinpad aan. De meeste terrastegels zijn niet geschikt om een oprit van te maken. Wil je tegels gebruiken voor een oprit, dan zijn (zware) betontegels het meest geschikt.

Tegenwoordig kun je, zoals hierboven genoemd, kiezen uit veel meer dan de traditionele grind- of betontegels.

Meest gekozen materialen

Tegels van natuursteen, hout, rubber, composiet, marmer, leisteen en hardsteen zijn de meest verkochte soorten. Zoals gezegd: materiaal en kleur bepalen de sfeer in je tuin.

Terrastegels weetjes

De meeste tuinen hebben een terras bij het huis. Vaak is dit het hoofdlelement waar omheen de rest van de (achter)tuin is aangelegd. Het terras is als het ware de schakel zijn tussen huis en tuin. Oriënteer u altijd goed, want prijs en verkrijgbaarheid van terrastegels variëren enorm.

Kleurencombinaties

Een keuze voor felle en harde kleurencombinaties hangt af van het beoogde effect. Felle kleuren kunnen de aandacht van de planten afleiden, ook al worden ze in de loop der tijd altijd wel wat zachter van kleur. In een kleine tuin kunnen grote terrastegels de onderlinge verhoudingen bederven. Gebruik kleine tegels of houd het bij baksteen, klinkers of keitjes.

Het combineren van diverse materialen kan zelfs in een kleine ruimte goed uitpakken. Combineer bijvoorbeeld rijen baksteen of klinkers met natuursteen of keramische terrastegels, bielzen met baksteen, of elke willekeurige samenstelling die goed bij elkaar en in de omgeving past. Een combinatie van meer dan drie verschillende materialen kan in een (kleine) tuin te druk zijn.

Bestratingspatronen

U kunt de stenen volkomen willekeurig leggen, maar meestal wordt de bestrating in een vooraf bepaald verband gelegd. Ook al kan een groot oppervlak met tegels in hetzelfde formaat saai lijken, vermijd in een kleine ruimte te veel verschillende formaten of te complexe patronen. Eenvoud is vaak veel effectiever.

Baksteen en klinkers zijn voor een kleine ruimte meestal de beste keuze, want het kleine formaat ervan is vaak meer in verhouding met de schaal van de tuin.

Het patroon waarin ze worden gelegd, heeft een sterk visuele uitwerking, dus maak een doordachte keuze. Voor een klein oppervlak is halfsteensverband in de regel het geschiktst, net als voor paden. Keperverband leent zich voor zowel grote als kleine oppervlakken, maar blokverband vraagt om een vrij groot oppervlak, wil het patroon goed uit de verf komen.

blokverband  keperverband halfsteens verband
 blokverband   keperverband  halfsteens verband

Terrastegels leggen

Graaf de grond af tot een diepte die voldoende is voor circa 5 cm aangestampt puin met 3-5 cm ballast (breker) zand erop, plus de dikte van de tegels. Controleer de dikte van de fundering voordat u de tegels legt. Grenst het te betegelen deel aan het huis, zorg er dan voor dat de tegellaag onder de vochtwerende laag gevelstenen eindigt.

Er is een enorme keus aan terrastegels, dus neem de tijd om folders te bekijken en tuincentra en bouwmarkten te bezoeken alvorens uw keus te maken.

Terrastegels 60 x 60 & 100 x 100

De meeste tegels die vandaag de dag worden gebruikt voor terrassen hebben het formaat van 60 x 60 cm of 100 x 100 cm. De dikte ervan varieert per fabrikant. Er zijn terrastegels met een gladde afwerking, maar er zijn ook tegels te koop met een structuurlaag, er zijn zoveel soorten en mogelijkheden dat u volop kunt variëren.

Een ribbellaag doet denken aan natuursteen, terwijl bij grindtegels de toeslag in het cementmengsel aan het licht komt en zorgt voor een natuurlijk ogend, slipvrij oppervlak.

Tegels met afwijkende vorm ‘Wees voorzichtig met het gebruik van tegels met fantasievorm. Achthoekige tegels zijn handig voor stapsteenpaadjes, maar laten zich moeilijk in een klein terras inpassen. Ook zeshoekige tegels vergen een vrij groot oppervlak om goed uit te komen.

Meestal zijn er speciale halve randtegels verkrijgbaar om een rechte rand te maken.

Houten terrastegels

De meest populaire houtsoort voor houten terrastegels is Bangkirai, een tropische houtsoort uit Zuidoost-Azië. Het is heel hard, weerbestendig en heeft een roodbruine tint. Daarnaast zijn er een aantal andere tropische houtsoorten met vergelijkbare kenmerken, maar ook andere kleuren zoals massaranduba, garapa of teak.

Een fundamenteel probleem in tropisch hout is – ondanks alle design voordelen – de exploitatie van het tropisch regenwoud. Als u kiest voor tropisch hout, dan moet u zeker houten terrastegels kopen met FSC-certificeering. FSC staat voor Forest Stewardship Council – een internationale organisatie die duurzaam bosbeheer wereldwijd promoot. Een absolute garantie geeft deze certificering niet, als u houten terrastegels wilt kopen. Een goed alternatief is composiet.

Keramische terrastegels

Keramische terrastegels, deze tegels zijn de laatste paar jaar erg populair geworden, en dat is ondanks de wat hogere prijs ook wel logisch. De keramische terrastegels zijn namelijk gebruiksvriendelijk doordat ze zijn “gebakken” en hierdoor hebben ze een slijtvaste, kleurvaste en zeer onderhoudsarme oppervlak.

Keramische terrastegels zijn erg functioneel. Keramische tuintegels zijn maatvast, je krijgt er absoluut geen krassen op, ze zijn vorstbestendig, makkelijk schoon te houden, en ze worden niet glad.
Lage vochtopname

Keramische terrastegels buiten, doordat deze terrastegels voor in de tuin slechts een 0,5% vocht opnemen, krijgen ze niet snel een groene aanslag, ook zal vuil zich minder snel hechten op dit type tuintegels.

Geef je een tuinfeest of gezellige familie barbecue en er zou wijn of vet zijn gekomen op de tegels dan is dit geen enkel probleem. De onderhoudsvrije terrastegels hebben een dusdanig (keramisch) oppervlak, dat vet, wijn en andere vloeistoffen niet in de tegels trekt! Zo kun je dus ook kiezen voor lichte kleuren, zonder dat deze na verloop van tijd verkleuren en vies worden.

Composiet terrastegels

Veel mensen willen graag een mooi terras, want een terras is immers veel meer dan alleen een verbindend element tussen de woning en buiten. Integendeel, het terras is een ideale plek voor een heerlijk ontbijt op een lentemorgen, of om ontspannen te zonnebaden in de zomer.

Ook een gezellige barbecue met vrienden of gewoon te genieten van het mooie een terras is de ideale plek. Dus wilt u een terras aanleggen dan zult u moeten beslissen, wordt het een stenen terras of krijgt het een natuurlijke uitstraling van hout. U kunt echter ook besluiten om een terras aan te leggen van het steeds populairder wordende composiet.

Composiet is een materiaal bestaande uit hout en kunststof. Door het mengen van houtvezels met plastic ontstaat een terrasplank, met de beste eigenschappen van de twee materialen samen. Een speciale werkwijze zorgt voor een geruwd oppervlak enerzijds en een natuurlijk hout afwerking anderzijds, samen met een hoge stroefheid.

Composiet terrasdelen zijn verkrijgbaar in vele verschillende kleuren. In tegenstelling tot een terras van massief houten vloerdelen, komen er geen barsten of scheuren in composiet terrastegels. Een ander groot pluspunt is dat de reiniging beduidend lager is dan hij hout. Het is meestal voldoende, om regelmatig te vegen en jaarlijks twee keer schoon te maken met warm water.

Grotere vervuiling van het terras kan ook worden gereinigd met zeep of een industriële vloerreiniger of schoonmaken met een hogedrukreiniger. Hardnekkige vlekken kunnen meestal worden verwijderd met een terras schoonmaak middel. Composiet heeft een zeer goede vormvastheid en hoge weerstand tegen UV-straling en andere weersinvloeden.

Afhankelijk van de locatie, is het erg goed bestand tegen oppervlaktekleuring en een continue belasting met temperaturen boven de 60 graden en sterke temperatuurverschillen hebben weinig invloed op de duurzaamheid van composiet terrasdelen.

Rubberen Terrastegels

Soms is het niet mogelijk of niet wenselijk om gewone terrastegels te leggen m.n op dakterrassen is het dan handiger om rubberen terrastegels te gebruiken. Soms kan het een overweging zijn om rubberen terrastegels te gebruiken in de tuin vooral in en om speeltoestellen.

Tegenwoordig is er ook een groot assortiment rubberen tuintegels te koop, die een perfect uitstraling aan uw (dak)terras geven. De rubberen tuintegels van vandaag de dag bieden niet alleen extra grip, maar hebben een uitstekende waterdoorlaatbaarheid en de rubberen tegels zijn een goedkope oplossing voor een geweldig (dak)terras.

Welke afmetingen

Zoals hierboven al beschreven er is een grote keuze in terrastegels, in afmetingen, soorten, vormen en materialen. U kunt het wat prijs betreft zo goedkoop en duur maken als uzelf wilt. Zorgt u in ieder geval ervoor dat de terrastegel bij uw woning en tuin past.

Om een indicatie te geven wat tegels kosten, ziet u hieronder een kosten indicatie wat het kopen van tegels u ongeveer gaat kosten en welke kosten erbij komen voor het leggen van de tuintegels.

Tegels prijs indicatie* prijzen kunnen afwijken: Gemiddelde prijs per m2, incl. btw
Natuursteen tegels  € 15 – € 35
Keramische tegels  € 25 – € 65+
Rubberen tegels  € 15 – € 35
Composiet tegels  € 20 – € 35
Houten tegels  € 15 – € 35
Betonnen tegels  € 15 – € 35