Home Tuinplanten Terrarium Bouwgids: Hoe een terrarium in te richten

Terrarium Bouwgids: Hoe een terrarium in te richten

Er is iets magisch aan een terrarium, een miniatuurlandschap in een glazen bak. Het bouwen van een terrarium is eenvoudig, goedkoop en biedt volop mogelijkheden voor creativiteit en zelfexpressie voor tuiniers van alle leeftijden. Terrariumbenodigdheden Bijna elke heldere glasbak is geschikt en misschien vindt u de perfecte bak bij uw plaatselijke kringloopwinkel. Zoek bijvoorbeeld een goudvisschaal, een eengaloppot of een oud aquarium. Een éénkwart blikkenpot of een brandewijn-snuiver is groot genoeg voor een klein landschap met één of twee planten. U heeft niet veel potgrond nodig, maar deze moet wel licht en poreus zijn. Een goede kwaliteit, op turf gebaseerde commerciële potgrond werkt goed. Beter nog, voeg een handvol zand toe om de afwatering te verbeteren. U heeft ook genoeg grind of kiezels nodig om een laagje in de bodem van de bak te maken, samen met een kleine hoeveelheid actieve kool om het terrarium vers te houden.

Hoe maak je een Terrarium

Je kunt in minder dan een uur een terrarium maken met weinig materiaal, en het hoeft niet duur te zijn. Om geld te besparen kunt u terecht bij discountwinkels, rommelmarkten of consignatiewinkels, waar u heel goedkoop en toch mooi uitziende glazen potten, kruiken of zelfs goudvisschalen kunt vinden. De terrariumplanten die je zult gebruiken zijn over het algemeen kleine kamerplanten, die vaak maar een paar dollar per stuk kosten, dus het hele project kan, afhankelijk van de grootte van je potten, gemaakt worden voor ruim onder de $20. Terrariums zijn ook prachtige en indrukwekkende geschenken, zelfs voor mensen die zichzelf als plantaardig beschouwen. Volg deze tutorial om er zeker van te zijn dat je een terrarium hebt dat vrij is van fouten.

Benodigde materialen

Om een terrarium te maken heb je nodig:

  • Glazen containers met of zonder opzet
  • Grind, zeeglas of strandstenen
  • Geactiveerde houtskool (te vinden bij een kwekerij of dierenspeciaalzaak)
  • Terrariumplanten
  • Steriele potmix
  • Mos en andere decoratieve elementen (optioneel)

Het kiezen van uw terrarium

Je kunt echt alles gebruiken voor een terrarium, zolang het maar glas is. Je kunt zelfs zwaar plastic gebruiken, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan de uitstraling van glas.

Zoek een potje of bakje met een brede mond. Hoewel het mogelijk is om iets te gebruiken met een kleine opening, is het veel gemakkelijker om planten toe te voegen als uw potje een brede mond heeft. Houd er ook rekening mee dat u het liefst niet wilt dat uw planten de zijkanten van uw pot aanraken; dus hoe breder de schaal, hoe meer planten en aarde u kunt plaatsen.

Houd er ook rekening mee dat als u een grote container gebruikt, u een grotere keuze hebt aan soorten en maten planten die u kunt gebruiken en de mogelijkheid om in decoratieve elementen te passen, zoals schelpen, beeldjes of ornamenten.

U kunt veel interessante en leuke glascontainers vinden in de nabijgelegen kringloopwinkels.

Het kiezen van planten

Zorg er bij de keuze van de terrariumplanten voor dat ze klein genoeg zijn om in uw pot te passen, bij voorkeur zonder de zijkanten aan te raken. U zult ook planten willen kopen die het niet erg vinden om in een vochtige omgeving te staan. Hierdoor blijven de meeste vetplanten en cactussen buiten beschouwing.

Echter, als je je hart op vetplanten hebt gevestigd, kun je met deze planten prachtige terrariums maken, maar je zult een topless terrarium willen maken en schoon, grof zand aan je potmix willen toevoegen.

Wanneer u terrariumplanten overweegt, zoek dan naar planten die weinig tot middelmatig licht verdragen. Zorg voor een mix van maten, bladtexturen en bladkleuren.

Er zijn tonnen geweldige terrariumplanten, zoals:

  • Croton
  • Pothos
  • Dracaena
  • Kleine varens
  • Geluksbamboe
  • Zenuwplant
  • Gebedsfabriek
  • Clubmos
  • Kruipende vijg

Drainagelagen toevoegen

Uw container zal geen afvoergaten in de bodem hebben, dus u zult een plek voor extra water willen creëren om naartoe te gaan dat het uit de buurt van de wortels van uw planten houdt. Leg een laagje mos op de bodem van uw terrarium om extra water op te nemen.

Als je geen mos hebt, kun je ook een laagje stenen beginnen. Leg minstens een 2-inch laag stenen in de bodem (je hebt hier wat flexibiliteit mee als je bakje ondiep is).

Voeg vervolgens met behulp van een grote lepel een 1/4- tot een 1/2-inch laag geactiveerde houtskool toe aan de bovenkant van de stenen. Het doel hiervan is om te helpen bij de afwatering en het beheersen van eventuele geuren.

Voeg mos en potmix toe

De volgende stap is het toevoegen van mos op de stenen en houtskool. Dit is om uw volgende laag, potgrond, niet te mengen met de houtskool en de stenen. Dit is een esthetische beslissing, dus deze stap is optioneel. Het is de moeite waard omdat het visueel interessant kan zijn voor uw terrarium.

Voeg met een grote lepel of een kleine schep steriele potgrond toe aan uw mos of als u geen mos gebruikt, leg de potgrond dan bovenop uw houtskool. Voeg zoveel potmix toe als je kunt – op zijn minst een paar centimeter. U wilt er zeker van zijn dat uw planten in uw terrarium passen met de bovenkant erop, dus het kan zijn dat u uw planten op maat moet houden terwijl u grond toevoegt.

Op dit punt is het belangrijk om na te denken over het ontwerp van je terrarium. Heeft het terrarium een achterkant en een voorkant? Zo ja, dan wilt u waarschijnlijk uw hoogste plant achterin zetten, of in het midden. U kunt ook de contouren van uw grond bepalen, zodat deze zich ophoopt en wegzakt om interesse te wekken.

Uw planten voorbereiden

Haal uw planten uit hun potten. Het kan zijn dat ze aan de wortel gebonden zijn, in welk geval je de wortels uit elkaar zult willen plagen, en er zelfs wat af zult willen knippen. Door een deel van de wortels af te snijden, het zogenaamde wortelsnoeien, zul je ook de groei van je plant vertragen, wat meestal een goede zaak is bij het kweken van planten in een terrarium. U zult ook eventuele overtollige grond willen verwijderen.

Sommige planten kunnen worden gescheiden door ze voorzichtig uit elkaar te trekken. Als je het niet zeker weet, kijk dan naar de basis van de plant; er kunnen meerdere kleine planten dicht op elkaar staan, ook al lijkt het maar één plant. Dit kan van pas komen als de plant te groot lijkt als je hem eenmaal in je terrarium hebt uitgeprobeerd.

Plantentips

Graaf met een grote lepel, of met je vingers, een gat in de potmix.

Plaats uw plant in het gat en klop de grond er zachtjes omheen. Als uw terrarium een smalle hals heeft waar u uw hand niet in kunt steken, kunt u kookstokjes, een tang of een lang pincet gebruiken om uw planten te plaatsen en er op te kloppen.

U wilt er wel voor zorgen dat er geen luchtzakken tussen de wortels van uw terrariumplanten en de grond zitten.

Een goede truc uit het fantastische boek van Tovah Martin, The New Terrarium, is om een kurk op het uiteinde van een spiesje of eetstokje te leggen om de grond te bevochtigen, vooral voor een terrarium met een kleine opening.

Tips voor het water geven

Geef uw terrarium water met behulp van een spuitflesje of een gieter met een roosje op de tuit. U wilt niet dat het drijfnat is, maar gewoon vochtig. U kunt de spuitfles ook gebruiken om het vuil dat zich aan de glazen wanden van uw terrarium heeft vastgeklampt schoon te maken, die u vervolgens kunt schoonmaken met krantenpapier of krantenpapier.

Gebruik nooit glasreiniger aan de binnenkant van een beplant terrarium, want dat kan uw planten ziek maken.

Verzorging en onderhoud

De zorg voor uw terrarium is eenvoudig. Controleer om de paar weken of uw terrarium water nodig heeft. Voel de grond om te zien of deze droog is en voeg eventueel water toe.

Als uw terrarium gesloten is, verwijder dan minstens één keer per maand de bovenkant om het te luchten. Als u veel condensatie ziet of te veel water heeft toegevoegd, laat dan de bovenkant eraf tot hij de kans heeft gehad om uit te drogen.

Trek eventuele bladeren die tekenen van vergeling of beschadiging vertonen eraf en snoei de planten als ze te groot worden. Bemest uw terrarium niet, want u wilt de groei niet stimuleren.

Wat is een terrarium?

Wat is een terrarium? Kamerplantenterrariums zijn verzegelde plantendisplays die bescheidener zijn dan plantenramen, maar net zo mooi zijn als ze goed verzorgd worden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van kleine glazen vitrines tot grotere stands met eigen verwarming en verlichting. Deze terraria werken volgens het principe van de “Wardian Case”: Als exotische planten wenselijk werden, werden ze van hun exotische land naar Europa getransporteerd. Door de klimaatveranderingen zouden echter slechts enkele kostbare planten hun reis overleven. Deze weinige overlevende planten zouden extreem hete goederen zijn en dienovereenkomstig geprijsd. In het eerste derde deel van de negentiende eeuw ontdekte Dr. Nathaniel Ward bij toeval wat de ideale “verpakking” voor deze planten zou zijn. Hij gaf weinig om planten en veel meer om vlinders, zijn hobby. Hij zette zijn rupsen meestal op een laagje grond in gesloten glazen potten. Een van deze bakken lag in een hoekje, maandenlang vergeten.

Toen dit bakje weer aan het licht kwam, ontdekte Dr. Ward dat er een klein varentje binnenin groeide. Hij ontdekte dat het vocht uit de grond verdampt was, aan de binnenkant van het glas gecondenseerd was en toen het afgekoeld was, weer in de grond druppelde. Hierdoor had de varen genoeg vocht om zich te ontwikkelen in de tijd dat de container aan de kant werd geschoven en werd genegeerd.

Met dit principe werden kamerplantenterrariums geboren. Niet alleen werden containers voor het vervoer van kostbare planten in kunstzinnige ontwerpen gemaakt, maar ook “Wardian cases” werden zo groot als tallboys gemaakt en in de salons van de Europese high society geplaatst. Ze werden meestal beplant met varens, zodat ze vaak “varens” werden genoemd. Planten voor Terrariums. Welke planten groeien goed in een terrarium, behalve varens? Bijna elke kamerplant gedijt goed in een terrariumomgeving, mits hij winterhard en klein is. Daarnaast hebben langzaam groeiende soorten de voorkeur. Om de belangstelling voor kamerplantenterrariums te vergroten, kiest u een verscheidenheid aan planten (ongeveer drie of vier) van verschillende hoogtes, textuur en kleur.

Hier is een lijst met populaire planten voor terrariums:

  • Fern
  • Ivy
  • Iers mos
  • Zweedse klimop
  • Croton
  • Zenuwplant
  • De tranen van de baby
  • Pothos
  • Peperomia
  • Begonia
  • Vleesetende planten zijn ook populair.

Probeer eens om boterkruid, venusvliegenvanger en kruikplant toe te voegen aan uw terrarium. Daarnaast zijn er een aantal kruiden die het goed doen in dit soort omgevingen. Deze kunnen onder andere zijn:

  • Tijm
  • Cilantro
  • Salie
  • Basilicum
  • Dille
  • Oregano
  • Bieslook
  • Munt
  • Peterselie