Patio’s zijn een van de leefruimten buiten die de meeste waarde aan je huis toevoegen. Maar voor je kunt beginnen met het plaatsen van je meubels, waterpartijen, of vuurplaatsen, moet je eerst de vloer leggen. Het kiezen van de juiste soort vloer kan een ontmoedigend proces zijn als je niet weet waar je naar moet zoeken. Daarom hebben we hieronder een complete gids samengesteld voor het kiezen van de beste buitentegel voor je buiten tegel installatie.
Wat is het verschil tussen binnentegel en buitentegel?
Binnentegels en buitentegels verschillen op twee belangrijke manieren van elkaar: vormgeving en duurzaamheid.
Buitentegels hebben vaak het uiterlijk van stenen, bestrating, beton, vlonders, of andere buitenelementen. Maar bovendien is het oppervlak van buitentegels meer gestructureerd dan dat van tegels voor binnen. Dit creëert een slipvast oppervlak dat jou, je huisdieren en je terrasmeubels tractie geeft.
Buitentegels zijn ook veel duurzamer dan binnentegels. Ze zijn bestand tegen direct zonlicht en barre weersomstandigheden zonder beschadigd te raken.
Dus voor je begint met het leggen van tegels in je patio, verzeker je ervan dat je buitentegels hebt. Anders zal je harde werk niet lang duren.
Tips om de juiste buitentegel voor je huis te kiezen
Er zijn een aantal buitentegels om uit te kiezen, dus als je niet weet waar je op moet letten, kan de beslissing overweldigend lijken. We hebben een paar tips samengesteld die je helpen de keuzes te beperken en de beste buitentegel voor je huis te kiezen.
Zorg ervoor dat je jezelf deze vijf vragen stelt voor je begint te winkelen.
1. Wat is je budget?
Het eerste waar je aan moet denken bij het kopen van buitentegels is je budget. Het bedrag dat je je kunt veroorloven zal de keuze beperken waaruit je kunt kiezen.
Als je bijvoorbeeld niet meer dan €12 per vierkante voet aan materiaal kunt uitgeven, zijn dingen als hoogwaardige natuursteentegels uit den boze.
Bedenk dus eerst een budget en schrijf het op. Je zult eerder geneigd zijn je budget te onthouden en je eraan te houden als je het op papier ziet.
Laat je niet misleiden door “goedkope” prijzen. € 20 per vierkante meter uitgeven lijkt misschien niet veel, maar het kan snel oplopen. “Een goed ontworpen patio is er een die veel functionaliteit biedt voor je favoriete activiteiten. Ga, voor je begint met het bouwen of herinrichten van je ruimte, met een stuk papier zitten en schrijf uit hoe je je patio tegels wilt gebruiken. Als je een gezin hebt waarmee je de ruimte deelt, praat dan met hen over buitenactiviteiten die ze thuis zouden willen doen als ze de ruimte hadden. Doe dit vroeg in de ontwerp- of verbouwingsfase. Zo kun je een ruimte in elkaar knutselen die echt werkt met duidelijke doelstellingen voor ogen.” zegt isabella caprario in haar artikel hoe je een binnen/buitenruimte creëert die leuk en functioneel is.
2. Waar en hoe ga je ze gebruiken?
Hoewel alle buitentegels bestand zijn tegen de elementen, zijn ze niet allemaal hetzelfde gebouwd.
Sommige buitentegels zijn steviger dan andere. Dat betekent dat sommige buitentegels vatbaar zijn voor krassen, barsten en andere beschadigingen. Zorg ervoor dat je een buitentegel krijgt die in je omgeving lang kan meegaan.
Je moet ook nadenken over hoe je je tegel wilt gaan gebruiken. Ben je van plan hem op een muur te gebruiken? Installeer je hem op de grond?
Het antwoord op deze vraag kan van invloed zijn op de soort tegel die je nodig hebt.
Sommige buitentegels werken beter op muren. Andere buitentegels werken beter als je ze op de grond installeert. Zorg ervoor dat je het juiste type voor je project krijgt.
3. Hoe is het weer in je omgeving?
Woon je in een gebied met milde weersomstandigheden? Krijg je sneeuw in de winter? Regen in de lente? Recordhoge hitte in de zomer?
Je moet altijd op zoek gaan naar buitentegels die je specifieke weersomstandigheden aankunnen. Een tegel die goed tegen hitte kan, doet het misschien niet goed tegen sneeuw of ijs. Als je veel regen krijgt, heeft je tegel misschien extra grip nodig.
4. Hoeveel licht krijg je?
Donkere tegelkleuren kunnen een schaduwrijke ruimte bedompt en somber doen aanvoelen. Evenzo kunnen lichte tegelkleuren een zonnige ruimte uitgebleekt doen aanvoelen.
Om het beste visuele effect te krijgen, leg je altijd lichtgekleurde tegels op plaatsen die niet veel zon krijgen. Als je patio veel direct zonlicht krijgt, gebruik dan in plaats daarvan donkere tegels.
5. Wat is de huidige stijl en kleur van je huis?
Kies geen tegelstijl die zal botsen met het ontwerp van de rest van je huis.
Bijvoorbeeld, rustieke buitentegels zullen vreemd en misplaatst lijken bij een strakke, moderne woning. Zoek iets dat je stijl eerder zal aanvullen dan er afbreuk aan doen.
Je moet ook nadenken over de kleur.
Wil je dat je buitentegel bij de kleur van je huis past? Zo niet, zorg dan dat je een kleur kiest die bij de rest van je esthetiek past.
De soorten hier op een rijtje:
Keramische tegel
Keramiek kan tegen milde weersomstandigheden en licht buitengebruik, maar is niet zo sterk als andere soorten buitentegels. Daarom kies je beter alleen keramiek voor overdekte patio’s of patio’s die niet veel extreme weersveranderingen zien.
En onthoud dat niet alle keramische tegels hetzelfde gemaakt zijn.
Sommige soorten zijn zwakker of sterker dan andere, dus zorg ervoor dat je een duurzame optie kiest. Afhankelijk van wat je koopt, kan keramiek een betaalbare keuze zijn, maar er is veel flexibiliteit in de prijsklasse.
Porseleinen tegel
Porseleinen tegels zijn dicht en sterk, wat ze een goede keuze maakt voor buitengebruik. Maar let erop dat je porseleinen tegel vindt die voor buitengebruik beoordeeld is.
Porseleinen tegels voor binnen hebben vaak een glanzend oppervlak dat erg glibberig wordt als het nat wordt. In plaats daarvan zul je willen dat je porselein een gestructureerd oppervlak heeft.
Leisteen tegel
Leisteen is een soort natuursteen (waarvan we er op deze lijst meer zullen zien).
Deze tegel is duurzaam en sterk, en hij heeft ook een natuurlijke oppervlaktestructuur. Dit betekent dat hij slipvast is zonder dat je er verder iets aan hoeft te doen.
Je vindt leisteen in een verscheidenheid van kleuren, waaronder donkere kleuren zoals zwart en grijs en fellere kleuren zoals groen of oranje.
Graniet tegel
Graniet, een andere natuursteen, maakt mooie werkbladen voor binnen, maar houdt zich buiten minder goed.
Behalve glad is graniet ook een poreus materiaal.
Met andere woorden, het zal vocht opnemen, waardoor vlekken en andere schade ontstaan, als je het niet om de paar jaar dichtmaakt.
Betontegel
Betontegels geven je een goedkopere manier om een “natuurstenen” buitenvloer te krijgen. Fabrikanten boetseren het beton tot de juiste textuur en kleuren ze om ze op natuursteen te laten lijken.
Dit geeft je huis een high-end uiterlijk voor een fractie van de kosten.
Betontegels zijn duurzaam en bestand tegen barre weersomstandigheden en zwaar voetverkeer. Je zult ze echter om de paar jaar opnieuw moeten bedekken.
Travertijn tegel
Travertijn is een natuursteen waarmee prachtig getextureerde en gekleurde tegels gemaakt kunnen worden.
Deze tegel is hard, maar heeft ook een putjesachtig oppervlak dat na verloop van tijd vuil kan verzamelen.
Je kunt dit probleem vermijden door het oppervlak zo te polijsten dat het glad is. Maar als je hiervoor kiest, wordt de tegel glad als hij nat is.
Tegel van speksteen
Speksteen is ook een natuursteen, maar het heeft een gladde en niet poreuze kwaliteit. Daardoor is hij bestand tegen vlekken en andere soorten waterschade.
Het is ook bestand tegen grote hitte en vriestemperaturen. Hierdoor is speksteen een goede optie voor bijna elk klimaat. Als je iets zoekt om je zwembad mee te omringen, zou je speksteen kunnen overwegen.
Tegel van kalksteen
Kalksteen is een zachte steen, wat betekent dat hij gemakkelijk kan krassen en splinteren. Je moet deze soort tegel ook vaak verzegelen om waterschade te voorkomen. Leg geen kalksteen in je patio tenzij je in een droge, milde omgeving woont.
Zandsteen tegel
Hoewel zandsteen een mooie textuur heeft, is hij nog kwetsbaarder dan kalksteen. Omdat deze tegel gemaakt is van lagen zand die in de loop van de tijd samengeperst zijn, is hij zacht en vatbaar voor krassen, spaanders en barsten.
Ook water kan zandsteen veel problemen bezorgen. Maar als je in een droge omgeving woont en hem vaak afdicht, kan deze tegel een mooie aanwinst zijn voor je tuin.