Home Tuinaanleg Schaduwgazon: Voordelen en nadelen

Schaduwgazon: Voordelen en nadelen

schaduw gras

De vraag “Welk gazon moet in mijn tuin groeien?” is er een waar waarschijnlijk alleen heel ambitieuze tuiniers zich mee bezighouden. Dat is jammer, want wie deze vraag kritisch volgt, wordt beloond: met een dichtbegroeid, groen gazon dat weinig onderhoud nodig heeft en resistent is tegen plagen!

Welk gazon is dus geschikt voor mijn tuin? Het is belangrijk de omstandigheden te verduidelijken waaronder het gazon moet groeien. Wordt het overwegend door ravottende kinderen mishandeld als speelgazon of kan het zich vrij ontwikkelen als een zuiver siergazon? Groeit het gazon in de brandende zon, of eekt het een bestaan als schaduwrijk gazon onder dichte bomen?


Wat is het verschil tussen schaduwgazon en speelgazon?

Er zijn speciale schaduwgazons voor probleemtuinen: Zelfs op de meest ongunstige plaatsen (zoals slecht zonnige, permanent vochtige tuingedeelten) groeit het schaduwgazonmengsel uit tot een dicht grastapijt, als het niet te diep gemaaid wordt en in alle rust mag bloeien. Op schaduwrijke plaatsen in de tuin of onder bomen is het zinvol mengsels te gebruiken die zich met weinig licht redden en die bijzonder resistent zijn tegen mos en onkruid. Schaduwbestendige grassen zoals grove grassen zijn echter maar beperkt bestand tegen betreding en mogen niet dieper dan 4,5 cm gemaaid worden. Zelfs in de schaduw moet het gazon geverticuteerd en bemest worden om het op lange termijn te versterken.

Speelgazon, daarentegen, is bijzonder slijtvast en heeft veel zon nodig. Hij gedijt niet goed in de schaduw en er vormt zich vaak mos in het gazon. In goede omstandigheden groeit hij echter bijzonder snel en is zeer slijtvast.


Schaduwgazons onderhouden

Schaduwgazons moeten op moeilijke plaatsen groeien, en een gebrek aan licht geeft ze extra stress – dus schaduwgazons moeten met speciale zorg behandeld worden: Omdat schaduwgazons maar langzaam herstellen van stress (b.v. veel gasten op een tuinfeest), moet zulk gebruik zo mogelijk worden uitgesloten en moet het schaduwgazon daarna voldoende tijd krijgen om te regenereren.

Praktische tip: Je gazon kan beter tegen het permanente gebrek aan licht in de schaduw als je de plant voldoende ruimte laat om te fotosynthetiseren: Maai schaduwgazons nooit korter dan 5 cm!