De strikhennep (Sansevieria) is een opvallende plant die gemakkelijk te kweken en te verzorgen is. Opdat de plant zich in onze breedtegraden goed zou voelen, moet rekening worden gehouden met de individuele behoeften van de decoratieve exoot. De groene plant, ook bekend als “vrouwentong”, dankt goede verzorging met bizar geurende bloemen.
Oorsprong van de Sansevieria
De Sansevieria behoort tot de aspergefamilie en is nauw verwant aan de drakenbomen. Hij wordt vertegenwoordigd door 67 soorten en komt oorspronkelijk uit de woestijnen van Afrika. Enkele soorten komen ook voor in de tropische delen van Azië. Tegenwoordig komt hij ook voor in Florida, Zuid-Europa en op de Canarische Eilanden, waar hij onder meer wordt geteeld als nuttige plant vanwege zijn hennepachtige vezels. De vezels worden bijvoorbeeld gebruikt als grondstof voor strikken. Dit is waar de naam booghennep vandaan komt. Intussen heeft de woestijnplant zich ook uitstekend aangepast aan de teelt als kamerplant.
Strikhennep (Sansevieria)
Groei: rechtop
Groeihoogte: 20 – 150 cm
Groeibreedte: 20 – 50 cm
Bloei: Mei – Juni
Habitat: zon tot halfschaduw
Grond: zandig, matig vochtig, weinig voedingsstoffen
Zoek een geschikte locatie
Zoals reeds gezegd, komt deze populaire kamerplant voornamelijk uit Afrika. De ideale locatie voor deze exotische woestijnbewoner is dan ook licht en zonnig. De booghennep kan goed gedijen bij kamertemperatuur. Temperaturen tussen 21 en 24 graden zijn ideaal.
Tip: De Sansevieria verdraagt geen tocht en sterke temperatuurschommelingen.
In de winter kan de plant worden verplaatst naar een lichte en koelere plaats. De temperatuur mag niet onder de 15 graden dalen, anders bestaat het risico op schade door onderkoeling.
Het ideale substraat vinden
De Sansevieria stelt enige eisen aan het substraat. Opdat de succulent zich optimaal kan ontwikkelen, wordt de voorkeur gegeven aan een goed gedraineerde en eerder voedselarme grond. Conventionele potgrond is minder geschikt. Kies in plaats daarvan een speciaal substraat voor vetplanten en cactussen. Deze bodems hebben een laag humusgehalte en zijn rijk aan mineralen.
Tip: Als u liever uw eigen substraat maakt, meng dan een derde van het grove zand en de kleikorrels door gewone potgrond.
Een drainage in de bodem van de plantenbak helpt tegen wateroverlast. Over de drainagegaten wordt een laag geëxpandeerde klei gelegd. Spreid er een stuk vlies over uit. Vul dan het substraat zoals gewoonlijk.
Als alternatief kan de booghennep ook in hydrocultuur worden gekweekt.
Boeghennep planten en verpotten
De strikhennep is een van de weinige planten die zich goed voelt in een kleinere plantenbak. Daarom hoeft er minder vaak verpot te worden. Als het tijd is om te verpotten, kan de plantenliefhebber dat zien aan de sterke wortelstokken, die de grond verdringen en zelfs eenvoudige plastic potten letterlijk kunnen doen barsten.
Indien de wortels duidelijk zichtbaar zijn en boven of onder uit de bloempot steken, moet voor een nieuwe bloempot worden gezorgd. Het verpotten gebeurt vóór de groeifase begint, in de maanden maart of april.
Booghennep verpotten stap voor stap
1. een nieuwe bloempot
2. substraat voorbereiden
3. bevrijd de overhangende hennep van de oude planter
4. controleer de wortels
5. beschadigde wortelstokken verwijderen
6. verdelen en vermeerderen indien nodig
7. breng drainage aan in de bodem van de nieuwe plantenbak
8. vul de ondergrond op
9. steek boogvormige hennep
10. vul het substraat volledig op
11. Druk de grond goed aan.
De geschulpte hennep mag in de nieuwe plantenbak niet lager staan dan in de vorige bak. Om de plant de kans te geven te herstellen van de stressvolle verhuizing, moet u de plant enkele dagen in de halfschaduw zetten en geen water geven.
Sansevieria correct water geven
Bij het besproeien van de booghennep moet de binnentuinier zich inhouden. De plant kan water opslaan in zijn bladeren en is dus goed voorzien, zelfs bij langdurige droogte. De plant kan minder goed tegen te veel vocht en de wortels zullen beginnen te rotten.
De gieter mag pas worden gebruikt als het oppervlak van het substraat goed is opgedroogd. In de winter kunnen de planten tot twee maanden zonder water.
Tip: Het water moet niet in de bladrozetten worden gegeven, maar rechtstreeks op de grond. Vochtige bladeren kunnen snel gaan rotten.
Bemest Sansevieria correct
Ook met de bemesting moet de plantenvriend zich nogal inhouden. Mest kan worden gegeven tussen maart en oktober. Dan is de plant in de groei. De booghennep kan worden gevoed met groene plantenmeststof of cactusmeststof. Een kleine hoeveelheid mest om de drie tot vier weken is voldoende.
Tip: Vloeibare meststof is het best gedoseerd en kan gemakkelijk aan het water worden toegevoegd.
Een overzicht van aantrekkelijke variëteiten
De diversiteit van de variëteiten opent voor de binnentuinier een brede waaier van decoratie- en combinatiemogelijkheden.
“Sansevieria trifasciata
Dit geslacht komt het meest voor in de winkels. De bladeren zijn ongeveer een voet lang. Speciale gecultiveerde vormen vertonen een opvallende bladversiering. Zeer aantrekkelijk zijn de gele strepen van “Golden Flame”. Hahnii” maakt indruk met zijn kleurrijk blad.
“Sansevieria cylindrica
Deze soort is afkomstig uit de tropen van Afrika en heeft lange bladeren die als kleine zuilen omhoog steken. De bladkleur varieert van groen tot grijs. De bladeren worden vaak tot vlechten gevlochten.
“Sansevieria hyacinthoides
Afrikaanse booghennep komt in zijn inheemse habitat voor in dichte groepen. De bladeren kunnen tot meer dan een meter lang worden en hebben talrijke heldere dwarsbanden. De bladeren zijn zeer breed en de planten zien er rechtop en compact uit.
Snoeien van Sansevieria
De booghennep kan niet worden gesnoeid. Als de bladeren werden gesnoeid, zou de plant stoppen met groeien. Als u zich stoort aan de hoogte van de plant, kunt u de langste bladeren direct aan de voet wegknippen.
Boogvormige Sansevieria verstekken
De vermeerdering van booghennep is gemakkelijk te beheren, zelfs voor vrij onervaren plantenliefhebbers.
Voortplanting kan worden gedaan door:
- Stekken van bladeren
- stekken
“Vermeerdering door bladstekken
Als u van de hennep wilt stekken, knipt u de bladeren direct boven de grond af. Deze vermeerderingsmethode kan het hele jaar door worden toegepast. De bladeren worden in verschillende stukken gesneden. Elke sectie moet ten minste vijf centimeter lang zijn.
De sneden moeten enkele dagen drogen. Daarna worden de bladeren ongeveer drie centimeter diep in de groeiende grond gestopt. De plantenbak moet op een lichte, maar niet zonnige plaats worden gezet. De temperatuur moet tussen de 20 en 25 graden liggen. Het kan weken tot maanden duren voordat zich wortels vormen. Water geven is slechts sporadisch. De grond kan in de tussentijd goed uitdrogen.
“Vermeerdering door stekken
Als de kromme Sansevieria de bloempot dreigt te doen barsten, is vermeerdering door stekken een optie. Dit kan gecombineerd worden met het verpotten van de plant.
De plant wordt uit de oude plantenbak gehaald. De grond moet in ruime mate worden afgeschud. Dan kunnen de wortels beter op hun conditie worden gecontroleerd. Voor de verdeling wordt een scherp en kiemvrij mes gebruikt.
De secties worden opnieuw verplant zoals beschreven in de paragraaf “Verpotten”.
Ziekten en plagen bij Sansevieria herkennen
Ziekten en plagen komen nauwelijks voor op de sint-jakobsschelp. Als bladluizen of bladluizen het bloemvenster aantasten, zal de Sansevieria waarschijnlijk ook niet gespaard blijven. De compacte bladeren zijn niet gevoelig en een harde watersproeier is het beste wapen tegen het genoemde ongedierte.
Overwinterende Sansevieria
De planten kunnen hun plaats behouden tijdens de winter. De bemesting wordt stopgezet tijdens het koude seizoen. Er wordt ook nog minder vaak water gegeven dan vroeger. De planten mogen niet kouder worden geteeld dan 15 graden, zelfs niet in de winter.
Is de booghennep giftig?
De strikhennep is een licht giftige kamerplant. Daarom mogen de planten niet gemakkelijk toegankelijk worden gemaakt voor kinderen en huisdieren. Het eten van de bladeren kan maag- en darmproblemen veroorzaken.