De rondbladige boomklever heeft geen beste reputatie. Toch kan hij met de juiste verzorging een echte verrijking voor je tuin zijn.
De naam rondbladige boomscheerling (Celastrus orbiculatus) doet niet onmiddellijk een aantrekkelijke tuinplant vermoeden, en hij heeft inderdaad niet de beste reputatie bij amateurtuiniers. De klimplant wordt beschouwd als een “wurger” onder de planten. Kleine bomen worden letterlijk verpletterd door de rondbladige boomklever. Maar als je een geschikte plaats kiest en je neerlegt bij de eigenaardigheden van de plant, kun je genieten van een klimmer die het hele jaar door bewonderd kan worden met zijn mooie herfstkleuren en oranje bessen.
Oorsprong van de rondbladige boomklever
Het verspreidingsgebied van de rondbladige boomklauwier ligt in Azië. De plant is inheems in China, Korea, Mongolië en Japan. Natuurlijke voorkomens zijn ook te vinden op het eiland Sachalin in het oosten van Rusland. In de VS en Nieuw-Zeeland werd de rondbladige boomklever uitgezet en kon zich over een groot gebied verspreiden. De natuurlijke voorkomens strekken zich uit tot gemengde bossen en bosranden. In Europa is de rondbladige boomklever bekend sinds het einde van de 18e eeuw. De klimplant werd voor het eerst beschreven door Carl Peter von Thunberg, een Zweedse botanicus en natuuronderzoeker.
Speciale kenmerken van de rondbladige boomklever
De klimmer klimt bij voorkeur op de stammen van grotere bomen. Als de rondbladige boomklever geen geschikte klimgelegenheid vindt, lopen de klimscheuten langs de grond. Als de terreinomstandigheden ideaal zijn en een klimhulp beschikbaar is, kan de plant gemakkelijk tot tien meter hoog klimmen.
De klimplant oefent enorme druk uit op zijn klimhulp. Zwakkere struiken kunnen daarbij letterlijk gewurgd worden. Verpletterde regenpijpen zijn ook niet ongewoon. Voor grote bomen is de rondbladige boomklever meestal geen groot probleem.
De rondbladige boomklever heeft aantrekkelijke oranje vruchtscheuten. De vruchtscheuten van de klimplant versieren de wintertuin of kunnen tot mooie herfstarrangementen gemaakt worden.
Rondbladige boomklever (Celastrus orbiculatus)
Groeisnelheid: 30 – 150 cm per jaar
Groeihoogte: 800 – 1.200 cm
Groeibreedte: 400 – 800 cm
Wortelgestel: ondiepe wortelaar
Habitat: zon tot gedeeltelijke schaduw
Bodem: niet veeleisend
Een geschikte plaats vinden voor de rondbladige boomklauwier
De meeste klimplanten houden hun “kop” graag in de zon, maar hun “voeten” verkiezen schaduw. De rondbladige boomklever is geen uitzondering. De robuuste planten gedijen goed op de oost- of westgevels van gebouwen.
De planten zijn ideaal om gevels te vergroenen. De afbeelding lijkt bijzonder decoratief als de boomklever samen met de blauwe wingerd wordt geplant. Terwijl de blauwe wingerd indruk maakt met zijn aantrekkelijke bloei in het voorjaar en de vroege zomer, pronkt de rondbladige boomklever in de herfst met zijn charmes.
De planten kunnen ook gebruikt worden om stalpaviljoens en pergola’s te vergroenen. Deze moeten stevig in de grond verankerd zijn en bij voorkeur van staal gemaakt zijn. Als bodembedekker zal de boomklever zich over een groot gebied verspreiden en lijkt dus minder ideaal in kleine tuinen. In parkachtige tuinen met oude bomen, daarentegen, is de klimplant een welkome metgezel als een gebied groener wordt.
Geschikte plantenburen in de herfsttuin zijn asters, grassen of boterbloemen.
Keuze van het ideale substraat voor de rondbladige boomklever
De planten stellen geen hoge eisen aan het substraat. Een humusrijke en licht vochtige tuingrond is ideaal. Zware bodems zijn minder geschikt voor de klimplant. Het is een goed idee om het substraat los te maken met zand.
Kalkrijke substraten worden minder goed aanvaard. Als de grond te rijk is aan voedingsstoffen, kan de rondbladige arborvitae snel gaan woekeren en de groei is nauwelijks onder controle te houden.
Het planten van de rondbladige boomklever
Omdat de rondbladige boomklever meestal in potten wordt verkocht, kan hij het hele jaar door geplant worden.
Het belangrijkste bij het planten is een geschikt klimhulpmiddel. Als de plant de muur van het huis moet beklimmen, zijn speciale touwsystemen een goede keus. Deze worden op enkele centimeters afstand van de muur van het huis bevestigd, zodat de klimmer op afstand van de muur blijft.
Regengoten en regenpijpen moeten uit de buurt van de klimplant gehouden worden. Grote bomen kunnen als natuurlijke klimhulp dienen. Maar kleinere bomen met dunne schors zijn meestal niet bestand tegen de klimmer.
Het planten van de rondbladige boomklever – stap voor stap
1. kies een site
2. bereid de grond voor
3. bevestig een klimhulp
4. graaf een plantgat
Geef de kluit water 6. Plaats plant
7. vul de ondergrond op
8. druk grond naar beneden
9. geef de plant water
Tip: Als je van de aantrekkelijke vruchtzetting wilt genieten, plant dan een mannelijke en een vrouwelijke plant.
Waar je op moet letten bij het bevestigen van het klimhulpmiddel
De rondbladige boomklever is een wilde en agressieve groeier. Dit kan leiden tot aanzienlijke schade aan gevels of planten. Passende klimhulpmiddelen zijn in de handel verkrijgbaar. De touwsystemen kunnen gebruikt worden voor gerichte huisbeplanting en zorgen voor een constante parallelle geleiding.
Het is belangrijk dat je stabiele touwsystemen hebt die niet door de rondbladige boomklever verpletterd worden. Als je een stevige pergola hebt, kun je de plant erop trekken en een doorgaande liaan aan de dwarsbalken bereiken. Jonge planten moeten naast de klimhulp extra steun krijgen met een trellis of staak.
Waar moet ik rekening mee houden bij de verzorging van de rondbladige boomklever?
De planten hebben niet veel verzorging nodig. Er moet regelmatig water gegeven worden. De grond mag niet helemaal uitdrogen. Het is gunstig de grond te mulchen om ervoor te zorgen dat de fijne wortels voldoende vocht krijgen.
Tip: De rondbladige boomheester hoeft niet bemest te worden. De plant groeit toch weelderig en snel.
Snoeien van de rondbladige boomheester
Snoeien kan op elk moment. Dit kan gebruikt worden om de groei in de hoogte in te dammen. Ook de vorming van kruipende scheuten dicht bij de grond moet onder controle gehouden worden.
Je kunt de scheuten verticaal naar boven leiden of ze verwijderen. Dit is nodig omdat de scheuten snel hun eigen wortels vormen en de plant zich zo snel en ongecontroleerd in de tuin verspreidt.
Het voortplanten van de rondbladige boomklever
Vermeerdering is mogelijk door zaaien, maar uiteindelijk niet erg winstgevend. Stekken of stekken zijn gemakkelijk te verkrijgen en garanderen sneller succes bij de vermeerdering. De bloei begint vroeger en het geslacht van de klimplant is vanaf het begin bepaald.
→ Stekken
Stekken worden gesnoeid in de herfst, als de plant zijn blad verloren heeft. Het hout wordt dan gewoon in de grond gestoken en zou in het voorjaar wortels gevormd moeten hebben en vers uitgelopen moeten zijn.
Vermeerdering door stekken kan het hele jaar door. De ideale tijd is de herfst. Een scheut die zijn bladerdek al verloren heeft, wordt plat langs de grond gelopen en met haken vastgezet om het contact met de grond te verzekeren. Een jaar later zullen zich op verschillende plaatsen nieuwe wortels gevormd hebben.
De bewortelde delen kunnen apart worden opgegraven en van de moederplant worden gescheiden. Op deze manier kunnen nieuwe planten verkregen worden die apart kunnen worden uitgeplant.
Herkennen van ziekten en plagen bij de rondbladige boomklever
De rondbladige boomklever heeft zelden last van ziekten of plagen. Af en toe wordt een aantasting met echte meeldauw of Europese dennenkevers waargenomen.
Overwintering van de rondbladige boomklever
De robuuste plant hoeft in de winter niet beschermd te worden. De boomklever kan temperaturen tot – 28 graden verdragen. Als de plant zijn blad verloren heeft, hoeft hij nauwelijks water te krijgen. De vruchttrossen blijven aan de takken hangen en vormen mooie blikvangers in de grauwe wintertuin.