In april en mei kunnen de exotische potplanten eindelijk hun winterverblijf verlaten en naar het balkon en terras verhuizen. Met deze 5 tips zijn uw planten perfect voorbereid op de start van het seizoen.
Potplanten verspreiden een vakantiesfeer, verrukken met hun bloemen, geur en dichte groei, maar ze moeten de winter vorstvrij binnenshuis doorbrengen. Na hun winterslaap is het nu tijd om “naar buiten” te gaan. Met deze tips maak je oleander & co. klaar voor de start van het nieuwe seizoen.
Zet zo vroeg mogelijk robuuste kuipplanten uit
Haal fuchsia’s, geraniums en andere overwinterende kuipplanten zo vroeg mogelijk uit hun winterverblijf, bij voorkeur in april. Dan zullen ze veel vroeger in het jaar bloeien. Lichte, warme plaatsen zijn ideaal, of zelfs buiten bij warm weer. Houd de weersvoorspellingen echter goed in de gaten en houd in geval van nood een vliesdoek gereed of haal de planten naar binnen als er vorst wordt voorspeld. Tip: Een zelfgemaakte plantentrolley kan helpen om grote potplanten gemakkelijker te vervoeren.
Let op: Potplanten krijgen een echte schok als ze rechtstreeks uit de kelder in de felle zon komen. Aangezien er geen zonnecrème voor planten bestaat, moet u de kuipen bij bewolkt weer buiten zetten of uw planten de eerste dagen een schaduwrijke plaats geven. Na enkele dagen zullen de bladeren een steviger eindweefsel hebben gevormd en kunnen de kuipen naar hun definitieve plaats.
Dood of levend? De snelle test aan het begin van het seizoen
In het winterkwartier zien veel potplanten er haveloos, kaal en op de een of andere manier dood uit. Maar dat zijn ze meestal niet! Als ze verse scheuten hebben, zijn ze zeker nog vitaal. Als u geen verse scheuten of knoppen ziet, geeft de zogenaamde scheurproef informatie over de vraag of de plant of afzonderlijke takdelen nog in leven zijn: Buig een tak om. Als hij breekt met een hoorbaar krakend geluid, is hij verdord en is waarschijnlijk ook het hele takdeel verdord. Als u dit op verschillende plaatsen herhaalt en hetzelfde resultaat krijgt, is de plant dood. Als de tak daarentegen heel ver doorbuigt en alleen met een zachte scheur breekt, leeft de plant nog en hobbelt hij maar wat rond.
Een beetje cosmetica is ook nodig: snoei duidelijk uitgedroogde, kruisende of naar binnen groeiende takken en hoornachtige scheuten af.
Potplanten verpotten? Dit is hoe je erachter komt
Geef uw potplanten na een snelle controle zo nodig nieuwe aarde. Een blik op de kluit vertelt u of hij naar een grotere pot moet worden overgeplaatst: Als hij helemaal doorworteld is en de wortels al uit de waterafvoergaten groeien, is het tijd. Waarschijnlijk moest u in het voorgaande jaar om de twee dagen water geven, zelfs bij bewolkt weer, of vielen de potten gemakkelijk om in de wind. Want te weinig grond maakt de pot licht en vermindert de wateropslagcapaciteit. Voor zeer grote potten is er de truc met de taartstukken, waarmee u de oude pot opnieuw kunt gebruiken: Snijd met een lang mes twee tegenover elkaar liggende “taartpunten” uit de wortelkluit, zet de plant terug in de pot en vul op met verse aarde.
Bemest kuipplanten vroeg
Na hun lange winterslaap hebben potplanten van nature honger. Vers verpotte planten kunnen zich gedurende vier tot zes weken tegoed doen aan de voedingsstoffen in de nieuwe grond, waarna u opnieuw moet bemesten. Daartoe kunt u een portie langzaam vrijkomende meststof aan de grond toevoegen of, als alternatief, vloeibare volledige meststof aan het water toevoegen bij elke gietbeurt. Voor planten die niet zijn verpot, maakt u de grond met een mes los en mengt u een langzaam vrijkomende meststof door de grond.
Plantenbakken op voeten tegen wateroverlast en mieren
Mieren veroveren graag de wortelkluiten van potplanten in de zomer. De dieren hebben het bijzonder gemakkelijk als de kuipen direct op de grond staan en zij er gewoon in kunnen via de waterafvoergaten. Mieren beschadigen planten niet rechtstreeks, maar ze maken wel holtes en laten de wortels er letterlijk in hangen. Tot overmaat van ramp kweken mieren bladluizen omdat ze hun zoete uitwerpselen lusten. Als preventieve maatregel, plaats kleine terracotta voetjes onder de kuip. Ze maken het moeilijker voor de mieren om binnen te komen, maar zorgen ook voor een betere beluchting van de grond en voorkomen waterverzadiging in de pot.