Home Hoveniers Planten en verzorgen van de Chinese gouden roos

Planten en verzorgen van de Chinese gouden roos

hell goldgelbe Blüten - mehr als seltene Farbe, einmalblühend

De Chinese gouden roos heeft zich zeer goed aan ons klimaat aangepast. Dienovereenkomstig heeft de heesterroos ook niet veel verzorging nodig

Het tuinjaar begint met de mooie lichtgele bloemen van de Chinese gouden roos (Rosa hugonis). De wilde roos staat in mei al in volle bloei. Later in het jaar zijn de rood-zwarte rozenbottels indrukwekkend. De Chinese gouden roos is een gemakkelijk te verzorgen en veelzijdige tuinplant. De heesterroos is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook bijen en hommels aan.

Oorsprong van de Chinese Gouden Roos

De Chinese Gouden Roos werd relatief laat ontdekt. Pas in 1899 merkte de Engelsman pater Hugh Scallan de plant op in de Chinese provincie Shaanxi. De wilde rozen vonden al snel hun weg naar onze tuinen, waar ze bijzonder populair zijn als haagplanten.

Chinese gouden roos (Rosa hugonis)
Groei: breed bossig, opgaand
Groeihoogte: 150 – 200 cm
Groeibreedte: 120 cm
Bloeitijd: April – Mei
Habitat: Zon tot halfschaduw
Bodem: humeuze tuinaarde

Locatie en substraat voor de Chinese Gouden Roos

De Chinese gouden roos is niet veeleisend en groeit even weelderig op een zonnige plaats als in de halfschaduw. De bloei lijdt er niet onder als de wilde roos maar een paar uur zon per dag krijgt.

Er zijn veel ontwerpmogelijkheden. De Chinese gouden roos kan alleen of in groepen worden geplant om een mooi plaatje te creëren. De Chinese gouden roos wordt vaak aangetroffen in cottagetuinen en parken.

Tip: Lavendel, steppe-salie of bosrank zijn populaire aanplantburen.

De wilde roos blijkt vrij weinig veeleisend te zijn en kan ook eenvoudige en arme tuingrond verdragen. Als u de heesterroos ideale groeiomstandigheden wilt bieden, moet het substraat worden verrijkt met humus en voedingsstoffen. Een zanderige bodem is ook geschikt voor de teelt.

Het planten van de Chinese gouden roos

De wilde roos kan zowel in het voorjaar als in het najaar worden geplant.

Het planten stap voor stap:
1. kies een geschikte plaats
2. de ondergrond losmaken en voorbereiden
3. graaf een plantgat
4. de Chinese gouden roos water geven
5. plant inbrengen
6. vul substraat op
7. Druk de grond goed aan.
8. Geef de Chinese gouden roos goed water.

Om de Chinese gouden roos het best tot zijn recht te laten komen, kan hij het best alleen worden geplant. Binnen een straal van één vierkante meter moeten directe burenbeplanting worden vermeden.

Tip: Rozen mogen nooit in de grond worden geplant waar al eerder rozen hebben gestaan. Indien geen andere plaats beschikbaar is, moet het substraat volledig worden vervangen.

De Chinese heesterroos correct water geven

De Chinese heesterroos is niet gevoelig voor droogte. Evenzo hebben de planten geen hekel aan vochtige grond. Maar bij permanente wateroverlast zal zelfs de robuuste Chinese heesterroos langzaam verdorren.

De wilde roos hoeft niet permanent te worden bewaterd en kan heel goed omgaan met het beschikbare regenwater in het voor- of najaar. Terwijl de bloemen zich vormen, moet de hobbytuinier regelmatig water geven.

De heesterroos moet regelmatig water krijgen tot ze verwelkt is. Er zij op gewezen dat alleen van onderaf water moet worden gegeven en niet over de bladeren. Aangezien de planten geen kalk verdragen, is het beter om ze met regenwater te besproeien.

Om wateroverlast te voorkomen, moet de grond regelmatig worden losgemaakt. De toevoeging van zand kan ook helpen om het substraat meer doorlaatbaar te maken. De grond moet niet te diep worden losgemaakt, zodat de wortels daarbij niet worden beschadigd.

Chinese gouden roos correct bemesten

De wilde roos gedijt ook in arme grond. De weelderige bloei zal dan echter waarschijnlijk niet of slechts bescheiden zijn. Dit is de reactie van de plant op de lage toevoer van voedingsstoffen.
Overbemesting moet ook worden vermeden. Hoewel dit de vorming van scheuten stimuleert, blijven de bloemen meestal achter. Om een evenwichtige voedingsstoffenbalans te bereiken, moet de Chinese gouden roos niet meer dan één keer per seizoen worden bemest.

Bemesting gebeurt bij voorkeur in het voorjaar, wanneer het uitlopen en de bloei beginnen. De beste meststof voor wilde rozen is rijpe compost. Dit wordt in de grond rond de plant gewerkt.

Tip: Rozen houden er ook van als ze met compost worden opgehoopt. Dan verschijnen er veel nieuwe scheuten.

De Chinese gouden roos snoeien

In het algemeen hoeft de Chinese gouden roos niet regelmatig gesnoeid te worden. De hobbytuinier moet echter meestal ingrijpen, want de wilde roos verspreidt zich snel.

Er kunnen drie soorten snoei worden onderscheiden:

Snoeien van planten
jaarlijkse snoei
radicaal snoeien
Snoeien van planten

Dit soort snoei wordt gedaan bij het planten van de Chinese gouden roos. Sterke scheuten zijn ingekort. Vier tot vijf ogen zijn er nog op de shoot. Zwakkere takken worden teruggesnoeid tot op één of twee ogen. Bijzonder zwakke scheuten worden volledig verwijderd.

Jaarlijks snoeien

Dit snoeien kan zowel in de herfst als in de lente gebeuren. Amateurtuiniers brengen de plant in vorm en verwijderen de resterende vruchtstelen. Als u de rozenbottels in de winter aan de plant wilt laten, knip ze dan in het voorjaar terug. Oudere scheuten moeten in de herfst worden verwijderd, zodat het uitlopen in het voorjaar niet wordt belemmerd.

Radicaal snoeien

Als de Chinese gouden roos een aantal jaren niet wordt gesnoeid, heeft hij de neiging kaal te worden. Het uiterlijk van de plant lijdt eronder. De beste tijd voor radicaal snoeien is de vroege herfst. Het snoeien gebeurt tot diep in het oude hout. De takken zijn ingekort tot ongeveer taillehoogte.

Het verstekken van de Chinese gouden roos

De planten kunnen worden vermeerderd door stekken. De stekken worden in de herfst genomen. De twee jaar oude scheuten zijn schuin afgesneden. Een spruit moet minstens acht ogen hebben.

De stekken worden ongeveer vijf ogen diep in de grond begraven. In het voorjaar kan de hobbytuinder zien of de vermeerdering geslaagd is. Dit is het geval wanneer zich op de stekken nieuwe scheuten hebben gevormd.

Vermeerdering door zaad is moeilijker en vereist geduld. De rijpe rozenbottels kunnen in de herfst worden geoogst. De zaden worden in potgrond geplaatst, zodat ze niet uitdrogen. De zaden blijven in de grond gedurende de winter en ontkiemen in het voorjaar.

Tip: Als u pas in het voorjaar wilt zaaien, moet u zorgen voor een koude stimulans en de zaden vóór het zaaien ongeveer twee weken in de koelkast leggen.

Herkennen van ziekten en plagen op de Chinese gouden roos

Af en toe kan de Chinese gouden roos aangetast worden door echte meeldauw of sterroetdauw. Aangetaste scheuten moeten worden verwijderd om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Echte meeldauw is te herkennen aan zwarte vlekken op de bladeren. Aangetaste bladeren moeten ook worden verwijderd.

Verder is er een zekere vatbaarheid voor Valasaria insitiva. Deze buisvormige schimmel leidt tot de valsalziekte. Door de schimmel aangetaste takken kunnen niet behouden blijven en sterven af.

Overwintering van de Chinese gouden roos

De Chinese gouden roos is zeer winterhard. In de regel is geen winterbescherming nodig. Hij overleeft temperaturen tot min 20 graden. Voor jonge planten op blootgestelde plaatsen kan winterbescherming worden aanbevolen.