Home Hoveniers Ontdoe je van mos in het gazon – 4 tips

Ontdoe je van mos in het gazon – 4 tips

Mos in het gazon kan een gevaar worden als het andere planten bedekt. Maak komaf met mos met onze tips.

“Geen mos, geen niets!” is een laks gezegde in de volksmond. In de tuin is hij echter ongewenst, vooral op het gazon. Ze verspreidt zich vooral op schaduwrijke plaatsen, en waar de grond zuur is. Maar het zet ook uit bij wateroverlast of als de grond kleiachtig is.

In al deze omstandigheden heeft mos optimale groeiomstandigheden. Waar gazononderhoud verwaarloosd wordt, kan mos zich snel verspreiden. Als je merkt dat mos zich over je gazon verspreidt, dan moet je snel handelen.

Herstel het gazon in je tuin

Je kunt hinderlijk mos permanent uit je gazon verwijderen door de groeiomstandigheden ervan zo veel mogelijk in te dammen. Verder moet je gewetensvol aandacht besteden aan de verzorging van het gazon, alleen zo kan zich in de tuin gedurende lange tijd een “feel-good gazon” ontwikkelen.

De lente is de beste tijd om het gazon te renoveren. De groei van het gazon is dan nog niet zo ver gevorderd en het werk is gemakkelijker.

Tip 1: Maai en verticuteer eerst het gazon

Maai je gazon zo nodig op een maaihoogte van ongeveer 2 centimeter. Verticuteer het dan (zie verticuteermachine) in lengte- en dwarsrichting. De grond moet worden geverticuteerd tot een diepte van maximaal 3 tot 4 mm. Dit is de beste manier om het mos uit de grond te plukken en het gazonvilt los te maken.
Hark dan het gazon grondig aan en test de pH waarde van je grond met een testkit (zie pH waarde grondtest).
Als de pH waarde van de grond duidelijk onder de 7 ligt, geef het gazon dan kalk. Let op de doseringsvoorschriften op de verpakking en gebruik zo mogelijk een strooier om de kalk te verspreiden.
Verticuteer het gazon opnieuw na 10 dagen. Intussen heeft de kalk het resterende mos vernietigd en moet nu uitgekamd worden.

Tip 2: Mosdoder alleen in uitzonderlijke gevallen

Een mosverdelger kan helpen als verticuteren en bekalken niet erg effectief zijn geweest. Het kan gebruikt worden om zelfs het hardnekkigste mosvilt in het gazon te verwijderen. Na ongeveer 10 dagen zal het mos dood zijn. Het is raadzaam om de mosdoder samen met de gazonmeststof op de groene plek aan te brengen. Je moet echter voorzichtig zijn bij het kiezen van de mosdoder.

Als je preparaten met ijzer-II-sulfaat te intensief toepast, kunnen ze de grond zelfs oververzuren. Dit zou fataal zijn voor het gazon. Zo wordt de grond weer een goede voedingsbodem voor mos. Mosdodende middelen met azijnzuur of quinoclamine zijn minder gevaarlijk. De toepassing van mosdodende middelen is als volgt:

Maai je gazon op een maaihoogte van 2 centimeter voordat je de mosdoder aanbrengt. Nu kun je een preparaat toepassen zoals “Substral – Moss Remains Opportunity-LESS”.
Tien dagen na het aanbrengen van de mosdoder verticuteer je het gazon om het dode mos te verwijderen. Hark nu het gazon krachtig aan.
Controleer na drie weken de pH waarde van je gazongrond. Is de waarde lager dan 7, kalk het dan. Volg, indien mogelijk, de doseringsaanwijzingen van de fabrikant.
“Tip: Je doet er goed aan een gazonmeststof met onkruidverdelger te gebruiken.

Tip 3: Schaduwrijke gazons op plaatsen met weinig zonlicht

Lichte schaduwrijke delen van het gazon mossen erg snel. Dit komt doordat gewone gazons niet goed groeien bij weinig zonlicht. Maai het oude, dunbevolkte gazon weg en zaai er schaduwgazon voor in de plaats. Dit zal dichter op elkaar groeien en minder oppervlak bieden voor mos om zich te verspreiden. Elk gazon is ongeschikt op erg schaduwrijke plaatsen.

Tip 4: Verzorg het gazon goed, voorkomt nieuwe mosaantasting

Als je het gazon eenmaal hersteld en van mos bevrijd hebt, moet je de groene plek regelmatig goed verzorgen, anders zal het mos spoedig weer uitlopen en zijn je inspanningen voor niets geweest.

Het is belangrijk om het gazon te maaien. Hoe vaker het gazon gemaaid wordt, hoe dichter de grasmat wordt. Zo kunnen zich snel nieuwe grasscheuten vormen en worden vrije oppervlakken op het gazon tot een minimum beperkt. Let goed op de maaihoogte. Dit moet minstens 4 centimeter zijn.

Terwijl je nuts- en schaduwgazons eenmaal per week maait, verzorg je het siergazon tweemaal per week.