Home Populair Onkruidbrander

Onkruidbrander

Onkruidbrander

Een onkruidbrander is een ideaal hulpmiddel voor het jaarlijkse onkruid verwijderen.

Hoewel boeren al eeuwenlang gecontroleerde branden gebruiken om gewassen te verbeteren is het nog maar kort geleden dat tuinders gebruik gingen maken van onkruidbranders. Een onkruidbrander vereist geen chemicaliën, en leidt niet tot verontreiniging van het grondwater of chemische residuen op tuinbouwgewassen.

Maar je dient je wel bezorgd te maken over de veiligheid. Gebruik een onkruidbrander nooit in de buurt van droog of anderszins brandbaar materiaal. Ook is het gebruik ervan tijdens droge periodes in bosrijke of droge gebieden verboden.

Persoonlijke veiligheid is een andere kwestie. Onkruidbranders werken met onder druk staande tanks met propaan en, indien je hier onzorgvuldig mee omgaat, kan dit gevaarlijk zijn. Bij juist gebruik is een onkruidbrander echter eenvoudig te gebruiken en veilig en tijdbesparend tuingereedschap.

Gebruik van een onkruidbrander

Onkruidbranders zijn draagbare gasfakkels die een intense hitte produceren. Wanneer je met de vlam over en rond het onkruid gaat kookt het water in de cellen van de plant, waardoor ze barsten.

Zodra de warmte het onkruid vernietigt kunnen water en voedingsstoffen niet meer bij de bladeren komen en sterft het bovenste gedeelte van het onkruid.

Voor de hobby tuinman is het doden van onkruid zo ook eenvoudig geworden: je loopt langzaam tussen de rijen tuinplanten door. Om het onkruid te doden is slechts 1/10 van een seconde nodig.

Het onkruid gaat niet meteen hangen, maar zal binnen een paar uur verwelken en sterven. Daarna hark je het verdroogde onkruid bij elkaar en gooit het op de composthoop.

 

Onkruidbestrijding

Voor een effectieve onkruidbestrijding kun je de onkruidbrander het beste in het voorjaar en de vroege zomer gebruiken als eenjarig en meerjarig onkruid ontstaat. Het doden van grotere, volwassen planten vereist meer warmte, dus kun je tijd en brandstof besparen door het onkruid te vernietigen als het nog jong en mals is.

Voor een effectieve bestrijding adviseert men na 2 tot 3 weken de behandeling te herhalen. Door het verbranden dood je het eenjarige onkruid helemaal (meerjarig onkruid zal weer opkomen), maar het vernietigt niet de wortels van meerjarig onkruid.

Deze produceren binnen een week na het branden nieuwe scheuten. Extra behandelingen zullen de in de wortels opgeslagen energie uiteindelijk uitputten en het onkruid zal sterven.

Het is aan te raden om, voordat je de onkruidbrander gaat gebruiken, de bodem een aantal malen te sproeien. Wanneer de zaden van het onkruid nog niet zijn uitgekomen kun je ze niet met warmte doden. Als de bodem echter is verzadigd met water ontstaat geleiding van warmte en kan ook het zaad worden gedood.

Prijzen en uitvoeringen

Onkruidbrander GammaOnkruidbranders zijn, net als veel ander tuingereedschap, verkrijgbaar in tuincentra, bouwmarkten (o.a. onkruidbrander Gamma) en natuurlijk ook online.

Ze zijn verkrijgbaar in allerlei prijsklassen, in de eenvoudigste uitvoering variërend van minder dan 10 euro bij de Action tot honderden euro’s voor een professionele uitvoering.

Makkelijk starten

De meest veilige en gemakkelijke uitvoering heeft een contactslot. Deze apparaten zenden een vonk direct in de toorts. Je draait het gas open, drukt op de schakelaar en je kunt beginnen. Niet elke uitvoering werkt zo eenvoudig en gemakkelijk.

Veel fabrikanten bieden ontstekingsapparaten aan, die je bij in de buurt van de gasuitlaat moet houden. Deze apparaten genereren vonken die het gas doen ontbranden. Ze zijn eenvoudig en veilig wanneer je ze behoorlijk gebruikt. Gebruik geen lucifers omdat je handen bij het ontsteken dan te dicht bij de vlam komen.

Tankinhoud

Onkruidbrander gasflesSommige onkruidbranders werken op kleine propaan tanks. Dit maakt ze gemakkelijker te hanteren, maar ze branden slechts 1 tot 1½ uur. Een onkruidbrander met een grote tank (zoals die worden gebruikt bij barbecues) heeft een slang, die van de tank naar de brander loopt.

De lengte van de slang beperkt je bereik echter en je moet de tank mee sjouwen. Gebruik een steekwagentje als de tank te zwaar is om te dragen, maar zorg ervoor dat je de tank goed vastzet.

Brandtijd

De meeste onkruidbranders bevatten kleppen, waarmee je de vlamhoogte kunt aanpassen. Hoeveel brandstof je gebruikt zal afhangen van de grootte van de vlam.

De grootte van de brander

De grootte van de brander is belangrijk en je moet rekening houden met wat je wilt doen. Bijvoorbeeld, als je in krappe ruimtes moet werken, zul je met een smalle brander een veel betere controle hebben. Vergeet niet dat de hete vlam je tuinplanten net zo makkelijk zal doden als het onkruid.

Als je onkruid verwijderen moet over een groter oppervlak, koop dan een onkruidbrander met een brander van 3 tot 5 centimeter doorsnede. Deze branders produceren een bredere vlam dan de andere modellen, zodat je in minder tijd een grotere oppervlakte kunt bewerken en zijn dus ook uitermate geschikt om onkruid tussen de sierbestrating te doden. Voor de meeste thuis tuiniers is echter een brander van 1 tot 3 centimeter het beste.

Veiligheid

Mits goed gebruikt kun je met een onkruidbrander onkruid effectief bestrijden.

Hier zijn een paar belangrijke veiligheidstips:
Gebruik de onkruidbrander nooit in extreem droge periodes. Ze produceren een intense hitte; zelfs natte bladeren zullen ontbranden.

Gebruik de brander evenmin wanneer er een harde wind staat.Houd de vlam op voldoende afstand van zowel de slang als de tank.

Hoewel het handvat van de onkruidbrander niet warm wordt blijft de brander ook na het uitschakelen van de vlam nog lang heet.

Houd de brander dus uit de buurt van mensen, dieren en brandbare materialen.

Wees altijd voorzichtig bij het aansteken van de onkruidbrander. Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op!