Home Tuinplanten Onderhoudsarme planten voor de bloembak

Onderhoudsarme planten voor de bloembak

kunststof bloembakken

Gemakkelijk te verzorgen planten verrukken met prachtige bloemen in vele kleuren. We presenteren de beste warmtetolerante planten voor het balkon.

Er zijn perfecte balkonplanten die aan de ene kant veel kleur brengen en aan de andere kant nauwelijks werk. De planten overleven ook als ze geen water krijgen. Bovendien bieden deze planten bijen en andere insecten een gedekte tafel en voorzien ze hen van stuifmeel en nectar.

De juiste locatie

Veel planten verkiezen een zonnige standplaats, want ze zijn afhankelijk van de zon om te groeien. Als de zon afwezig is, worden de planten geremd in hun groei en bloemvorming.

Maar niet elke plant staat graag de hele dag in de volle zon. Voor sommigen is de zachte ochtendzon voldoende. Om deze reden worden planten ingedeeld in zonnig, volle zon, schaduwrijk en halfschaduw.

Deze planten zijn geschikt voor zonnige plaatsen

Verschillende planten zijn geschikt voor een zonnig balkon. In dit artikel stellen we je voor aan vele prachtig bloeiende planten die goed tegen zon en hete temperaturen in de zomer kunnen.

Hoog steenkruid

Deze plant is een zonaanbidder. Voor de rest is het erg weinig eisend. Hij houdt echter niet van wateroverlast en hoeft alleen water te krijgen als het substraat uitgedroogd is. Hij kan zelfs een paar dagen zonder water overleven in hoge hitte. In langere droge perioden is het echter raadzaam het steengewas regelmatig water te geven.

De plant heeft een kleurrijk scala van roze, rood, wit en geel. Veel van de planten zijn winterhard tot ongeveer min 20 graden.

Meisjesoog

Het oog van het robuuste meisje scoort met de kleurige bloemen. Het is een zeer kleurrijke plant die nauwelijks water nodig heeft. De plant komt voor in helder geel, wit, roze en rood.

Er zijn veel verschillende soorten binnen de familie, met groeihoogten van 30 tot 80 cm. Sommige exemplaren worden zelfs groter dan 1.50 cm. Voor bloembakken en balkons is het aan te raden laaggroeiende soorten te kiezen.

Geraniums

De geranium is een van de klassieke balkonplanten. Hij geeft een ware vuurzee van bloemen en kleuren in rood, wit en rosé. Hij heeft echter kunstmest nodig om in zijn hoge behoefte aan voedingsstoffen te voorzien.

De plattelandsgeraniums verdragen het plaatselijke weer beter dan de edele geraniums die hier vaak te vinden zijn. Beide soorten zijn staand of hangend verkrijgbaar.

Sinds enige tijd zijn er ook geurende geraniums verkrijgbaar. Deze geven een geur af van chocolade, citroen of roos. Het voordeel van deze planten is dat hun geur muggen weghoudt. Helaas zijn sommige geurende geraniums niet winterhard.

Begonia

Deze plant gaat ook onder de naam leisteenblad. De bladeren glanzen in een rijk groen en de bloemen hebben prachtige heldere kleuren. Begonia’s houden van veel zon en weinig water. Begonia’s hebben een heel breed scala aan kleuren: wit, geel, oranje, roze en rood.

Lavendel

De meest geschikte lavendelsoorten voor het balkon zijn de zogenaamde dwerglavendelsoorten, zoals Blue Scent of Peter Pan.

Deze lavendelsoorten worden niet te hoog en zijn ook echte zonaanbidders. Ze houden niet van wateroverlast. Lavendel heeft maar om de paar dagen een beetje water nodig. Met hun etherische oliën zijn lavendelplanten ook een natuurlijk muggenwerend middel.

Pompadour

Veel mensen kennen deze plant uit het Middellandse Zeegebied. De morgenglorie is een klimplant die een klimhulp nodig heeft.

De lichtblauwe en violette bloemen beginnen half mei. In onze breedtegraden zijn het eenjarigen en sterven ze in de winter af.

Petunia

Petunia’s behoren tot de nachtschadefamilie. De kleurrijke planten houden niet van wateroverlast en bloeien tot in oktober.

De petunia bloeit van mei tot oktober in wit, roze, violet, rood of blauw. De bloemblaadjes zijn gevlekt, gisteren of hebben zelfs een gestreept patroon.

Mullein

De soort “Phoenician mullein” (Verbascum phoenicum) is geschikt voor de balkonbak, want hij wordt maximaal 70 cm hoog. De andere soorten worden tussen 1,50 m en twee meter hoog en zijn daarom meer geschikt voor tuinen. In de meeste gevallen heeft deze plant een gele bloem. Maar moderne cultivars zijn ook in andere kleuren verkrijgbaar.

“Tip: Volgens oude medische kennis zijn de bloemen van mullein geschikt om hoestsiroop van te maken.

Magische lelie

Deze plant is een onderplant van de petunia. Het zijn hangende planten die tot de vorst bloeien. Deze plant heeft een zeer breed kleurenspectrum, variërend van roze, paars, blauw, oranje, geel en wit. Veel toverlelies hebben nu ook tweekleurige bloemen. Hij heeft echter veel mest nodig om een pracht van bloemen te produceren. Dit duurt van april tot oktober.

Postelein

Deze plant houdt van sterk zonlicht en doet het heel goed met weinig water. De plant bloeit vooral in enkele kleuren violet, geel, oranje, roze, rood en wit. Hij is echter ook in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Rozemarijn, salie en tijm

Deze kruiden voelen zich heel goed thuis in een balkonbak. Hun eisen voor plaats en verzorging lijken sterk op elkaar. Alle drie houden ze van veel zon en weinig water.

Terwijl het kruid gebruikt wordt in de keuken, trekken de bloemen veel insecten aan.

Verbena

Verbena, ook wel verbena genoemd, komt zowel in opgaande als hangende soorten. Qua kleur is de plant zeer gevarieerd. Witte, rode, roze en paarse bloeiende planten vind je tussen de verbena.

Verbena wordt ook de hele zomer door veel insecten en vlinders bezocht.

Magische Sneeuw

De kleine bloemetjes van magische sneeuw zijn wit. Afhankelijk van zijn grootte lijkt hij op een wolk aan de hemel die gestaag groeit. De plant bloeit van mei tot de eerste vorst. Hij verdraagt veel hitte en houdt van droog.

Madagascar maagdenpalm

De Madagaskar maagdenpalm, ook wel catharante genoemd, bloeit van juni tot oktober en houdt van zonnige plaatsen. De plant verdraagt hitte en droogte zeer goed. Maar zelfs als het met weinig water lukt, mag de grond rond de wortels niet uitdrogen.

Qua kleur is hij te vinden in wit, roze en rood. Met zijn hoogte van 40 cm is hij een ideale balkonplant.

Blauwe kapaster

De blauwe kapaster komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is erg populair als balkonplant. De bloemen lijken op die van de tuinaster.

De bloemen, die bij bewolkt weer gesloten zijn, variëren van blauw tot paars. Alleen bij zonnig weer gaan ze open. De blauwe kapaster verkiest zonnige plaatsen en weinig water. Ze houdt ervan om het hele jaar om de veertien dagen bemest te worden.

Zinnia’s

De bloemen van de zinnia’s zijn betoverend in wit en sterke rode en gele tinten. Bijen en vlinders zitten ook graag op deze planten.

Zinnia’s zijn er zowel met een eenvoudige bloemkroon als met pomponachtige bloemen. Deze laatste lijken erg op dahlia’s. De bloemen blijven tot de eerste vorst als de verbleekte delen er regelmatig uitgehaald worden.

Boerenorchidee

Deze plant houdt van zon en heeft weinig water nodig. De bloeifase van maart – juni wordt verlengd door regelmatig kunstmest te geven. Als het een of twee keer per jaar wordt teruggesnoeid, zal het weer goed uitlopen. De boerenorchidee is er in rood, paars, lavendel, roze en punk.

Gerbera

Deze plant komt uit zeer warme landen, zoals Azië, Afrika en Madagascar. Gerbera’s zijn echte zonaanbidders en, met een maximale hoogte van 50 cm, geschikt voor bloembakken en potten.

Ze bloeien van mei tot september in geel, roze en rood. Moderne soorten zijn ook in twee kleuren verkrijgbaar. Hij kan goed tegen warme temperaturen, maar moet toch regelmatig water krijgen. Laat de grond steeds uitdrogen en vermijd wateroverlast.

Waar moet ik op letten bij gemakkelijk te verzorgen planten die weinig water nodig hebben?
Als je planten op je balkon wilt die weinig water nodig hebben, moeten ze droogteresistent of droogtetolerant zijn. De planten hebben weinig voedingsstoffen en water nodig. Ze komen oorspronkelijk voor in gebieden waar weinig regen valt.

Conclusie

Als je in de zomermaanden veel tijd op je balkon doorbrengt, kun je kiezen uit een groot assortiment kleurrijke en bloeiende planten die goed tegen de hitte kunnen. Omdat de verzorging en bewateringseisen secundair zijn, vinden ze een tijdelijk gebrek aan water niet erg.