Home Tuinplanten Oesterplant: plant, verzorg en vermeerder het strandkruid

Oesterplant: plant, verzorg en vermeerder het strandkruid

Met de oesterplant krijg je een uiterst interessante vaste plant in de tuin. Het is niet alleen het geringe onderhoud dat in zijn voordeel spreekt.

De variatie aan smaken van de planten in de huis-tuin is groot en kan door de bladeren van de oesterplant (Mertensia maritima) met nog een nuance uitgebreid worden. De oesterplant brengt niet alleen de smaak van zeevruchten op tafel, de bizarre plant uit ruige kustlandschappen is gemakkelijk te kweken en heeft een hoge sierwaarde door zijn blauwe klokjesbloemen.

Oorsprong en bijzonderheden van de oesterplant

De plant, ook wel kustblauwtje genoemd, voelt zich thuis op de kusten van Schotland of IJsland. De hobbytuinier kan zijn voordeel doen met de robuustheid van de planten en zijn tuin verrijken met de mooie wilde plant.

De strandplant wordt tamelijk laag, zo’n 15 centimeter, maar kan indruk maken met zijn blauwe bloemen, die een mooi contrast vormen met de blauwgroene bladeren met hun lichte zilveren glans.

Toepassingen voor de oesterplant

De bluebell is niet alleen belangrijk als sierplant. De bladeren van de plant zijn eetbaar en beloven een culinaire verrassing, want ze doen denken aan het aroma van zeevruchten. De smaakervaring kan het best vergeleken worden met een mix van oesters, paddestoelen, ansjovis en bernagie.

De vlezige bladeren kunnen voortdurend geoogst worden tussen lente en herfst. In de winter trekt de oesterplant zich terug in de grond.

Tip: Let er bij het oogsten op dat ongeveer de helft van de bladeren aan de oesterplant blijft zitten. Als je overdrijft met oogsten, loop je het risico dat de kustblauwborst sterft.

De bladeren van de oesterplant kunnen salades verrijken, visgerechten verfijnen of direct op vers brood gegeten worden.

Waarschuwing: Als de bladeren van de oesterplant gekookt worden, verliezen ze hun aroma.

De juiste plaats voor de oesterfabriek vinden

Omdat de oesterplant op stranden groeit, is hij aangepast aan veelvuldig zonlicht en ook gewend aan een ruw klimaat. In de huistuin past een zonnige plaats bij de bluebell. De strandplant voelt zich ook prettig in gedeeltelijke schaduw. Het moet een paar uur zonlicht per dag krijgen. Anders stelt de plant geen andere eisen aan zijn standplaats en kan ook blootgesteld worden aan wind en regen.

Het ideale substraat voor de oesterplant kiezen

Het substraat moet aangepast zijn aan de oorspronkelijke plaats van de oesterplant. Er moet een losse en doorlaatbare bodem komen. Een zware kleigrond is niet geschikt voor de oesterplant. Dit moet met zand worden geprepareerd en losser gemaakt.

Water geven en regenwater moeten goed afgevoerd kunnen worden, want de oesterplant verdraagt geen wateroverlast. Aan de andere kant is een licht zoute bodem welkom. Daarom gedijen de planten ook bijzonder goed in kuststreken.

Het planten van de oesterplant – stap voor stap

De beste tijd om de bluebell te planten is de lente. Ga bij het planten als volgt te werk:
1. kies plaats
2. verwijder onkruid, wortels en stenen
3. graaf een plantgat
4. meng de grond met zand indien nodig5. Plaats plant
6. grond opvullen
7. druk de grond licht aan
8. geef de plant goed water

De oesterplant in een kuip planten

De oesterplant is een verrijking voor elk perk, maar ook een welkom voedsel voor slakken. Daarom kan overwogen worden hem in een kuip te planten. Slakken zijn de grootste vijand van de anders zo robuuste strandplant. Ondanks het aanbrengen van een slakkenbeschermer en andere voorzorgsmaatregelen, is het voor de amateurtuinder vaak niet mogelijk om de plant in het perk tegen slakken te beschermen. Omdat de slijmerige beestjes letterlijk de vlezige bladeren aanvallen, zijn kale bladeren niet ongewoon.

In een bak planten heeft nog een voordeel. Als de standplaats aan de eisen van de bluebell voldoet, verspreidt de plant zich via zijn uitlopers over een groot gebied en kan andere perkburen verdringen.

Als je in bakken plant, zorg er dan voor dat er voldoende grote drainagegaten in de bodem van de bak zitten. Het is gunstig om een drainage van grind of kleisplinters aan te leggen. Dit bevordert de afvoer van giet- en regenwater.

De oesterplant op de juiste manier water geven

Het bewateren van de oesterplant vereist enige tact. Water geven moet niet verwaarloosd worden, maar ook niet overdreven. De grond mag niet uitdrogen, maar hij mag ook niet permanent doorweekt lijken te zijn.

Als er waterverzadiging optreedt, beginnen de wortels te rotten, kan de plant zichzelf niet langer van water en voedingsstoffen voorzien en sterft af.

Bemest de oesterplant op de juiste manier

Bij gebruik van kunstmest geldt hetzelfde als beschreven voor water geven. Het kan geen kwaad om de plant tijdens het groeiseizoen te bemesten, maar de toevoer van voedingsstoffen moet niet overdreven worden.

De belangrijkste plant- en verzorgingstips in een oogopslag

Activiteit > Waaraan moet gedacht worden?
Kies een plaats
– zonnig tot halfschaduwrijk

Bereid de grond voor
– maak zware grond los met zand
– Zorg voor een goede doorlaatbaarheid
– Verwijder wortels en onkruid uit de bodem

Geef de oesterplant water – geef regelmatig water
– Voorkom uitdroging
– Voorkom wateroverlast

Oesterplant bemesten
– bemesten tijdens de groeifase
– organische langzaam vrijkomende meststof aanbevolen

Snoeien van de oesterplant
Er is geen grote snoei nodig voor deze laaggroeiende plant. Om de oesterplant te helpen groeien en bloeien, verwijder je regelmatig verwelkte planten. Dit moedigt de bluebell aan om weer te bloeien.

Af en toe snoeien helpt de plant om zijn vorm te behouden en sterke stengels te ontwikkelen.

Het vermeerderen van de oesterplant

Er zijn twee manieren om de oesterplant te vermeerderen:

Afdeling
Zaaien

Deze methode van vermeerdering vereist de aanwezigheid van een goed ontwikkelde oesterplant. Splitsing is een eenvoudige vermeerderingsmethode die onmiddellijk een krachtige plant oplevert die apart kan worden geplant en als gewoonlijk kan worden gecultiveerd.
Divisie – stap voor stap
1. graaf de oesterplant op
2. controleer wortels
3. verwijder beschadigde of dode plantendelen
4. verdeel de oesterplant in het midden
5. Zet de verdeelde planten weer in de grond.
6. Geef de planten goed water en verzorg ze zoals gewoonlijk.

Bij het kweken in bakken is het overplanten in het voorjaar een ideale tijd om de oesterplant te verdelen zoals beschreven.

Het vermeerderen van de oesterplant door het zaaien van zaden

De hobbytuinier moet veel meer geduld hebben bij het zaaien van de oesterplant. Het is belangrijk te onthouden dat de oesterplant een koude kiemplant is. Dit betekent dat de zaden alleen ontkiemen als er een koude prikkel is. Daarom worden de zaden direct buiten gezaaid op een nogal ongebruikelijke tijd, namelijk tussen oktober en februari. De zaden moeten slechts licht met substraat bedekt worden, want de oesterplant heeft licht nodig om te ontkiemen.

Tip: Om te voorkomen dat de zaailingen het slachtoffer worden van slakken, is het een goed idee om ze in plantenpotten te zaaien.

De zaden mogen niet uitdrogen, dus geef regelmatig water. Merk op dat de zaden onregelmatig en over een langere periode ontkiemen.

Overwinteren van de oesterplant

De robuuste strandplanten overleven het koude seizoen op ruige kusten. Buiten overwinteren is dus geen probleem. Extra winterbescherming is niet nodig.

Als je ze in kuipen houdt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de plantenbak niet kan doorvriezen. De hobbytuinier bereikt dit door de plant op een ondergrond van polystyreen of hout te zetten.