Home Hoveniers Moestuin: de beste moestuin tips van April!

Moestuin: de beste moestuin tips van April!

Moestuin in vaste grond

Zaaien of planten: in onze tuintips voor de moestuin in april vertellen wij u wat u deze maand moet doen.

Voedseltuiniers hebben hun handen al vol in april. Dit is de maand van het drukke zaaien en planten, waarmee de basis wordt gelegd voor een succesvol seizoen in de moestuin. In onze tuintips onthullen we wat er gedaan moet worden.

Wortelpeterselie zaaien

Laten we aan de slag gaan met peterseliewortel in onze april tuintips. Hij is minder bekend dan de bladpeterselie. De witte wortels worden vaak verward met pastinaken, maar zijn kleiner. Ze geven een milde peterseliesmaak aan soepen en groentegerechten. Het ras “Berliner” ontwikkelt gladde, gemakkelijk te schillen wortels met dunne schil. Zaai de wortelpeterselie half tot eind april, als de grond goed droog is, op een zonnig bed met humusrijke grond. Als de jonge plantjes te dicht opeen staan, moet u ze op een afstand van vijf tot acht centimeter van elkaar scheiden. Belangrijk: Tijdens de belangrijkste groeiperiode van de wortels, d.w.z. van begin tot midden juni, royaal water geven!


Luister nu: Tips & trucs voor het zaaien in onze podcast
Ben je nog een beginneling als het op zaaien aankomt? Geen probleem. Met de tips en trucs die onze redacteuren Nicole en Folkert je in deze aflevering van onze podcast “Grünstadtmenschen” geven, word ook jij een pro!

Bemesting van fruitbomen

Fruitbomen en bessenstruiken zijn dankbaar voor een dosis voedingsstoffen in het voorjaar. Dat is waarom een van onze tuintips is: Strooi uiterlijk begin april ongeveer drie liter compost per vierkante meter op elke boomschijf. Compost is ideaal als meststof voor fruitbomen omdat het veel kalium en calcium bevat – voedingsstoffen die vooral nodig zijn voor de vruchtvorming. Bosbessen zijn een uitzondering: Als moerasplanten verdragen ze geen compost.

Tuintips voor het planten van aalbessen

Plant aalbessen zo diep dat de kluit bedekt is met vijf centimeter grond. Dit zal de vorming van nieuwe stengels vanuit de wortelzone stimuleren. Als u meerdere aalbessen op het latwerk wilt laten groeien, plant de struiken dan zo hoog dat de kluit gelijk ligt met het grondoppervlak, omdat er maar een paar nieuwe takken mogen worden gevormd. Laat bij het planten alleen de drie sterkste scheuten staan en zet ze waaiervormig vast aan de spandraden.

Komkommers en meloenen tijdig voorplanten

Komkommers en meloenen reageren gevoelig op elke verstoring in het wortelgebied. Bij het voorkiemen de zaailingen niet zoals gewoonlijk uitplanten (verspenen). Plant twee tot drie zaden per pot (ongeveer twee centimeter diep). Laat na het ontkiemen alleen de sterkste exemplaren staan. De zaden van nieuwere snack- of minikomkommers zijn relatief duur en een zakje zaad bevat meestal slechts vijf zaden. Kweek de benodigde zaailingen daarom afzonderlijk in kleine potten of potplaten. Als algemene regel geldt: wacht tot de zaailingen goed geworteld zijn in de pot voordat u ze uitplant.

Je kunt komkommers gemakkelijk op een vensterbank kweken. In deze video laten we u zien hoe u komkommers op de juiste manier zaait.
Credit: MSG/Alexander Buggisch

Radijzen zaaien

U kunt radijzen kweken van de lente tot de herfst – maar de keuze van de juiste soort bepaalt het succes. Vanaf april kunt u voorjaars- en zomerradijzen zaaien, zoals de rode, witte en roze variëteiten van de populaire soort “Paasgroet”.

Bonen voorplanten

Struik- en stokbonen zijn gevoelig voor koude, zodat het raadzaam is ze in potten voor te kweken, vooral op strenge locaties. Plant de jonge planten vanaf begin mei onder vliesdoek samen met de potkluit in het groentebed – bij voorkeur in gemengde teelt met suikermaïs. De voordelen van een vroege teelt: u kunt vroeger oogsten en de jonge planten zijn veilig voor bonenvliegen en slakken.

Tuintips voor het planten van uien

Week de bollen voor het planten een nacht in kamerwarm water. Zo kunnen ze sneller wortels vormen en krijgen ze sneller vaste voet in het bed. Uien worden gewoonlijk in rijen gestekt. De afstand tussen de rijen moet 15 tot 20 centimeter bedragen. Als alle bollen zijn geplant, worden de rijen met de achterkant van de hark met aarde opgehoopt en vervolgens stevig aangedrukt.

Aardappelen planten

In zachte streken kunt u aardappelen planten vanaf begin april. In gebieden met late vorst moet u voor de zekerheid wachten tot half april. Een lichte nachtvorst zal echter niet al te veel schade aan de jonge planten toebrengen, aangezien de knollen daarna weer zullen uitlopen. Leg het pootgoed maximaal tien centimeter diep en houd een plantafstand van ongeveer 30 centimeter in de rij en 40 centimeter tussen de plantrijen aan. Belangrijk: Bedek voorgekiemde aardappelen zorgvuldig met aarde, zodat de zachte spruiten niet afbreken.

Sla zaaien

Slaplanten hebben een betrekkelijk korte teeltperiode. Zodra je de eerste zelfgekweekte jonge plantjes in het bed hebt overgeplant, moet je meteen de volgende slazaden zaaien – zo kun je het hele tuinseizoen door verse sla oogsten.

Snoei de perzikboom

Om ervoor te zorgen dat de perzikboom vruchtbaar blijft en jaar na jaar veel perziken voortbrengt, is een consequente jaarlijkse snoei uiterst belangrijk. Verwijder daarom ten minste driekwart van de scheuten die het vorige jaar vruchten hebben gedragen, onmiddellijk na de oogst of in het voorjaar net vóór de bloei. De resterende scheuten moeten worden teruggesnoeid tot op drie knoppen, zodat zij nieuwe vruchtscheuten kunnen vormen voor het volgende jaar. Zorg ervoor dat de kroon door snoeien zo gelijkmatig mogelijk wordt uitgedund.

Belangrijke tuintips voor kikkererwten in de moestuin

Peulvruchten zoals kikkererwten hebben, zoals alle peulvruchten, hun bijzondere waarde in de tuin. Aangezien zij een symbiose vormen met stikstoffixerende nodulebacteriën, hebben zij geen extra bemesting nodig en verhogen zij ook de bodemvruchtbaarheid. Latere gewassen, zoals kool die veel voedingsstoffen nodig heeft, worden ook goed verzorgd. Het zaaien vindt plaats zodra het gevaar van nachtvorst is geweken. Vooraf wordt de grond grondig losgemaakt met een hark of cultivator en worden de zaden in rijen van 10 tot 15 centimeter uit elkaar geplaatst in twee tot drie centimeter diepe zaaigroeven (afstand tussen de rijen 20 centimeter). De oogst vindt dan acht tot twaalf weken na het zaaien plaats.

Woodruff groeit ook in de tuin

Wanneer hij in loofbossen wordt verzameld, kan houtpluis zelfs door leken gemakkelijk worden herkend aan zijn hoekige stengel en bladkransen. Voor meipunch of thee plukt u het kruid net voordat de witte bloemen opengaan. Het aroma, dat doet denken aan vers hooi, ontvouwt zich wanneer de trossen enigszins verwelkt zijn. In kleine doses hebben de ingrediënten een kalmerend effect, maar in grotere hoeveelheden, samen met alcohol, veroorzaken ze hoofdpijn. In de tuin gedijt pissebed goed onder sier- of bessenstruiken. De onderhoudsarme planten bedekken snel de grond en houden jichtkruid, kweekgras en kruipende boterbloem in toom door worteluitscheiding.

Aardperen: vergeet de perkranden niet

Als u aardperen (Helianthus tuberosus) in uw tuin wilt kweken, moet u van meet af aan nadenken over de border. Dit komt doordat de meerjarige, vorstbestendige zonnebloemsoort met zijn ondergrondse uitlopers ook in naburige perken kan doordringen. Het beste is om 30 centimeter brede stroken stevig vijverfolie verticaal langs de randen van het bed te graven als wortelscherm.

Tomaten uitprikken

Als u uw tomaten in zaaibakken hebt gezaaid, moet u de jonge tomaten verspenen zodra ze hun eerste echte blaadjes ontpoppen. Til de wortels voorzichtig uit de grond met een speciaal prikstokje of het handvat van een eetlepel en zet ze afzonderlijk in kleine potjes met groentegrond.

Groentennetten ophangen

Gebruik dicht op elkaar geplaatste netten om uw groentegewassen doeltreffend te beschermen tegen de larven van groentevliegen (koolvliegen, wortelvliegen, uienvliegen). Bedek de planten met de netten onmiddellijk na het zaaien of planten om te voorkomen dat de vliegen hun eieren leggen. Het is zinvol lange beugels van verenstaal als netsteunen te gebruiken, zodat de netten niet rechtstreeks op de planten rusten. U moet de randen afdichten met aarde of planken.

Tijdstip voor het planten van kweeperen

Het hout van jonge kweepeerbomen is gevoeliger voor vorst dan dat van appels of peren. Daarom kunnen kweeperen het best in het voorjaar worden geplant. Omdat de opvallend grote wit-roze bloemen pas eind april opengaan, blijven ze meestal gespaard van de voorjaarsvorst.

Nuttige insecten aanmoedigen

Wilde bijen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes en sluipwespen behoren tot de nuttigste helpers in de boomgaard. Ze vinden beschutting in gebundelde holle vliertakken, stevige rietstengels of speciale insectennestkastjes. De larven van de gaasvlieg voeden zich uitsluitend met bladluizen totdat ze zich verpoppen. Elke larve vernietigt in deze periode enkele honderden bladluizen, waardoor ze de bijnaam “bladluizenleeuw” hebben gekregen.

Snoei frambozen en bramen terug

Voor zomerframbozen moet u nu alle stengels terugsnoeien tot 1,60 à 1,80 meter. Voor bramen verwijdert u alle versleten stengels van het vorige jaar op grondniveau, net voordat er nieuwe scheuten verschijnen. Na het snoeien kunnen de frambozen- en braambossenbedden het best worden gemulcht met schorscompost. Belangrijk: Breng de mulch pas aan nadat de voorjaarszon de bovenste grondlagen heeft gedroogd.

Zachte rabarberoogst

De eerste malse rabarberstengels, die vanaf eind april klaar zijn om te worden geoogst, hebben de beste smaak. Voorkom echter overoogsten om de rabarber niet onnodig te verzwakken. Jongere planten kunnen om de twee à drie weken worden geoogst, krachtige exemplaren met kortere tussenpozen. Als vuistregel geldt dat ten minste tweederde van de stengels en bladeren overeind moet blijven. Verwijder daarom maximaal drie tot vijf van de sterkste stengels met een ruk, zo mogelijk direct aan de voet. Bloemen moeten altijd onmiddellijk worden verwijderd, omdat ze de planten onnodige energie kosten.

Plant kool

Koolplanten die in de kas of in een koelcel worden gezaaid, zijn begin april meestal sterk genoeg om buiten te worden uitgeplant. Plant de jonge planten met voldoende tussenruimte: afhankelijk van de grootte en de teeltperiode hebben de planten een plantafstand van 40 centimeter (bijvoorbeeld broccoli) tot 60 centimeter (bijvoorbeeld late witte koolsoorten) nodig, zowel in de rij als naar de naburige rijen. Plant de jonge plantjes vrij diep, zodat ze voldoende stabiel staan, en strooi best een beetje algenkalk in het plantgat om koolhernia te voorkomen. Belangrijk: Verschoon het bed elk jaar!

De aardbeienoogst vervroegen met vliesdoek

Onze tuintips voor aardbeienliefhebbers: door uw aardbeien met een of twee lagen tuinvlies te bedekken, kunt u de oogst met ongeveer een week vervroegen. Spreid extra geperforeerde folie over de bovenkant en u kunt zelfs al een paar weken eerder bessen plukken. Afdekken zodra de voorjaarszon de grond heeft opgewarmd. Als april ons meer zomerse temperaturen brengt, bestaat het risico op hittestuwing! Vlies en folie moeten dan ten minste tijdens de middagperiode worden verwijderd: Boven 28 graden Celsius bestaat het risico op groeiproblemen. Zodra de planten beginnen te bloeien, verwijdert u in elk geval het vliesdoek en de folie, zodat de bestuiving door bijen en hommels verzekerd is.

De aardbeienbloesem plaag is onderweg

Met de eerste warme dagen in april verlaat de donkere aardbeibloesemkever, slechts vier millimeter groot, zijn winterkamp in het bodemstrooisel. De kevers knagen aan de bloemsteel onder de knop en leggen hun eitjes in de knop, die later uitdroogt. Eén vrouwtje kan meer dan 100 eieren leggen en een overeenkomstig aantal bloemen beschadigen. Gebruik nu geschikte bestrijdingsmiddelen om de kevers te bestrijden.

Fruitbomen: nieuwe scheuten aanbinden

Tegen het einde van de maand zijn aan de meeste fruitbomen al nieuwe scheuten te zien. Steil opgaande nieuwe scheuten, die nuttig zijn voor de kroonstructuur, moeten nu met gewichten worden verzwaard of met draad in een wat vlakkere positie worden gebracht. Hoe groter hun hoek ten opzichte van de verticale as, hoe zwakker ze groeien en hoe vroeger ze bloemen en vruchten dragen.