Home Tuinplanten Moerasspirea – Filipendula ulmaria – planten, verzorgen, oogsten

Moerasspirea – Filipendula ulmaria – planten, verzorgen, oogsten

Moerasspirea is een hoogblijvende vaste plant die bijzonder goed gedijt in de tuinvijver. Behalve de bloemen is Filipendula ulmaria ook populair als geneeskrachtige plant.

De moerasspirea (Filipendula ulmaria) betovert niet alleen met zijn mooie geurige bloemen, maar kan ook verlichting geven bij spijsverteringsklachten en andere gezondheidsproblemen. De geneeskrachtige plant groeit uit tot weelderige vaste planten in de tuin en is vrij gemakkelijk te kweken. De naar honing en amandel geurende struik trekt bijen en insecten aan.

Moerasspirea – Oorsprong

Moerasspirea behoort tot de rozenfamilie en wordt ook wel moerasspirea genoemd. Er zijn wereldwijd maar 15 verschillende soorten. Kleine moerasspirea is al sinds de Middeleeuwen bekend en is inheems in Europa en Noord-Afrika. Aangenomen wordt dat de botanische naam “Filipendula” daar ontstaan is. Dit komt omdat de wortelknollen van de planten op een “hangende draad” lijken.

De naam suggereert dat de bladeren en scheuten van de moerasspirea vroeger gebruikt werden om de mede genaamd Honigwein op smaak te brengen. Het voorkomen van moerasspirea is beperkt tot de gematigde klimaatzones van het noordelijk halfrond. Daar groeit de plant in bossen, op weiden of langs beken. In het noordoosten van Azië gedijt Kamchatka moerasspirea. De prairie moerasspirea is inheems in het noorden van Amerika.

 

Moerasspirea (Filipendula ulmaria)

  • Groei: opgaande, sterke groei, die uitlopers vormt
  • Groeihoogte: 60 – 150 cm
  • Bloeitijd: Begin juni – eind augustus
  • Benodigde planten: 5 planten per m²
  • Habitat: zon tot gedeeltelijke schaduw
  • Bodem: vochtig, voedzaam, licht tot matig zuur, zandig, leemachtig

Moerasspirea – Gebruik als geneeskrachtige plant

De geneeskrachtige eigenschappen van Filipendula ulmaria zijn gebaseerd op de salicylglycosiden die het bevat. Van deze stoffen wordt gezegd dat ze antipyretische en pijnstillende eigenschappen hebben – vergelijkbaar met de werking van aspirine. Dit werd al vroeg herkend, want een oudere naam voor moerasspirea is “Spiraea ulmaria”. De eerste aspirinetabletten die aan het eind van de 19e eeuw op de markt kwamen, heetten “Spiraea”.
De meeste actieve geneeskrachtige stoffen vind je in de bloemknoppen. Een aftreksel van thee kan helpen bij verkoudheid, spijsverteringsproblemen, jicht of reuma. Inname ervan kan hoofdpijn en pijnlijke ledematen die met verkoudheid gepaard gaan verlichten. Er zijn geen bijwerkingen. Een extract van de plant kan uitwendig verlichting beloven bij acne of psoriasis.

De juiste locatie vinden

Kies een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats voor moerasspirea. Een vochtige ligging is gunstig. Daarom gedijen de planten het best aan de randen van vijvers en kunnen ze gebruikt worden om natuurlijke vijverlandschappen te creëren.

De moerasspirea kan ook mooie contrasten geven in borders met kruidachtige planten.

Gewenste plantenburen zijn:

  • Purper losbandig gras
  • Water-dost
  • Tafelblad
  • Schildblad
  • Iris

In de natuurlijke tuin kan moerasspirea gebruikt worden om bepaalde plekken te verwilderen.

Het ideale substraat kiezen

Moerasspirea heeft een voedselrijk substraat nodig. Aangepast aan zijn natuurlijke habitat wordt de voorkeur gegeven aan een vochtige plaats met een verzadigde bodem.

“Tip: Moerasspirea gedijt in water tot drie centimeter diep.

Moerasspirea planten

De planten kunnen in bakken gekocht worden. Planten kan het hele jaar door op vorstvrije dagen. Als de moerasspirea in het voorjaar geplant wordt, kunnen de planten goed groeien en lijken ze sterk en robuust genoeg om de vorst tot de volgende winter te overleven.
Groepsbeplanting is ideaal voor moerasspirea. Houd een plantafstand van ongeveer 50 centimeter aan. Ook met de hoogte van de planten moet rekening gehouden worden. Sommige soorten worden twee meter en hoger.

Moerasspirea correct water geven

De planten hebben veel vocht nodig. Als je niet regelmatig water wilt geven, zet de plant dan in de oever van de tuinvijver. In het bed mag het substraat niet uitdrogen. Geef regelmatig water, vooral op warme zomerdagen.

Bemest moerasspirea

Als de aanwijzingen voor de standplaatskeuze worden opgevolgd, heeft de moerasspirea geen extra bemesting nodig. Compost of hoornschaafsel kan in de grond worden gewerkt om hem bij het planten voedzamer te maken.

Mooie soorten gepresenteerd

Hieronder volgt een kort portret van enkele van de meest voorkomende moerasspirea soorten:

Kleine moerasspirea

Uit een rozet van slechts 15 centimeter hoog komen in de vroege zomer bloeistengels van ongeveer 50 centimeter hoog te voorschijn. Terwijl de bloemen hun zoete geur verspreiden, doen de bladeren bij wrijven aan sinaasappel denken.

Moerasspirea

De hier beschreven plant kan uitgroeien tot weelderige kluiten en tot 60 centimeter breed worden. Hoogtes van twee meter zijn niet ongewoon. Een typisch kenmerk van deze soort is de afwisseling van kleinere en grotere paren bladeren. De bloemen verschijnen vanaf juni en verspreiden een intens honing-amandelaroma.

Amerikaanse moerasspirea

De Amerikaanse moerasspirea of prairie moerasspirea wordt bijna twee meter hoog. De roze bloemen openen in juli en verspreiden hun zoete geur ’s avonds. De zaadkoppen zijn een mooi ornament in de wintertuin.

Roze moerasspirea

De planten groeien nogal compact en hebben het graag vochtig en zonnig. Deze soort bloeit al in juni en heeft luchtige, roze schermbloemen.
Snoeien van de moerasspirea
De moerasspirea moet op zijn vroegst in de herfst gesnoeid worden. Als je de zaadkoppen als decoratie voor de wintertuin wilt bewaren, kun je de plant in het volgende voorjaar afknippen. Er moet op gelet worden dat de verse scheuten niet beschadigd worden.

Het vermeerderen van de moerasspirea

Een eenvoudige manier van vermeerderen is de plant te verdelen. Dit kan in de lente of in de herfst gedaan worden. Het verdient de voorkeur om de plant in het voorjaar te verdelen, wat gecombineerd kan worden met het snoeien van de scheuten.

De hobbytuinier geeft zijn plant een voorsprong in groei als de deling in de herfst gebeurt. In de regel zal de grond nog voldoende warmte opgeslagen hebben, zodat de wortels niet door de eerste vorst beschadigd worden.

Ga bij het verdelen van de plant als volgt te werk:

  1. Maak de wortelkluit los met de graafvork.
  2. Graaf de kluit uit met een spade.
  3. Controleer de wortels
  4. Verdeel de moederplant in verschillende segmenten
  5. Laat aan elk wortelkluitsegment minstens één scheutknop zitten.
  6. Verplant afzonderlijke segmenten onmiddellijk en geef goed water.

Oogst moerasspirea

Als je van de geneeskrachtige eigenschappen van de plant wilt profiteren, moet je moerasspirea oogsten als de stengels in volle bloei staan. De stengels worden dicht bij de grond afgeknipt. De stengels worden met een touwtje samengebonden en ondersteboven op een warme en luchtige plaats te drogen gehangen.
“Tip: Als de plant bij aanraking knispert, is het drogen voltooid.

Het kruid kan langer bewaard worden in donkere potten met schroefdop. Bladeren en bloemen kunnen ook ingevroren worden. Gemakkelijk verwijderen is verzekerd als je daarvoor een ijsblokjesmaker gebruikt.

Ziekten en plagen herkennen

Als de terreineisen en verzorgingsvoorschriften in acht genomen worden, kan moerasspirea uitgroeien tot een stabiele en winterharde plant en is zo goed beschermd tegen ziekten en plagen.

Als de grond te droog is, kan er echte meeldauw ontstaan. De aangetaste delen van de plant moeten worden afgeknipt en weggegooid. Dit moet in het huishoudelijk afval gebeuren en nooit op de compost, want daar blijft de schimmel zich ongestoord vermenigvuldigen.

De larven van de parelmoervlinder hebben het soms gemunt op de plant. De rupsen vallen de bloemen en bladeren aan vanaf eind mei. Je kunt het ongedierte herkennen aan hun grijze, witte en bruine lengtestrepen. De rupsen zijn ’s nachts actief en kunnen ’s morgens gemakkelijk weggeplukt worden.

De planten worden ook vaker geteisterd door bladluizen. De aantasting valt minder op. Een goede preventieve maatregel is om koffiedik in een ring rond de plant aan te brengen.

Overwinterende moerasspirea

Moerasspirea heeft geen speciale winterbescherming nodig in het bed. Zorg er alleen voor dat de grond niet uitdroogt en geef af en toe water op vorstvrije dagen.

Potplanten zijn in de winter in gevaar. Het gevaar bestaat dat de bak doorvriest en de wortels afsterven, omdat de opname van vloeistof en voedingsstoffen verhinderd wordt. Indien mogelijk moet de pot binnenshuis in een vorstvrije kamer overwinterd worden.

In een beschutte buitenruimte kun je de wortelzone bedekken met bladeren of kreupelhout. Door hem op een houten of polystyreen blok te zetten kun je voorkomen dat de plantenbak doorvriest.