Home Hoveniers Maaien, bemesten, verticuteren: Hoe het gazon goed te verzorgen

Maaien, bemesten, verticuteren: Hoe het gazon goed te verzorgen

Om zo veel mogelijk plezier van uw gazon te hebben, hebben wij hier de belangrijkste tips voor gazononderhoud voor u op een rijtje gezet: Lees hier hoe u uw gazon goed kunt verzorgen.

Regelmatig maaien van het gazon is niet alleen goed voor de groei, maar ook voor de dichtheid en de loopweerstand van het gazon. De grassprieten kunnen nieuwe zijscheuten vormen. Bovendien voorkomt het maaien van het gazon ook dat er onkruid groeit, aangezien dat de neiging heeft zich te verspreiden in het hoge gras.

We bevelen een maaihoogte tussen 3,5 en 5 centimeter aan bij het maaien van het gazon. Vanaf een hoogte van zeven centimeter, is het tijd om de grasmaaier uit de garage te halen.
In geen geval mag bij het maaien meer dan de helft van de lengte van het grasblad worden afgesneden. Als het gazon te kort wordt gemaaid, kunnen de blootliggende wortels worden beschadigd. Bij elke maaibeurt worden waardevolle voedingsstoffen aan het gazon onttrokken, die alleen met kunstmest weer kunnen worden aangevuld.

Het gras maaien: wanneer en hoe vaak?

Deskundigen raden aan het gazon voor het eerst in april te maaien – de messen zijn dan hoog genoeg en de temperaturen zijn al iets gestegen. Daarna moet het gazon regelmatig worden bijgeknipt, waarbij ook hier persoonlijke smaak bepalend is.

Als u te lang wacht met maaien, kunnen er lelijke bruine vlekken in het gazon verschijnen. Voor een Engels gazon moet u eenmaal per week trimmen, voor een uitlopend bloemrijk gazon is tweemaal per jaar voldoende.

Het gras maaien voor en na de vakantie?

Maai het gazon voor de vakantie op de normale hoogte. Als het gazon na terugkeer van vakantie te hoog is gegroeid, stelt u de maaihoogte zo in dat de messen niet meer dan de helft van de groei opvangen. Na enkele dagen herhaalt u deze procedure op basis van de dan heersende groeihoogte. Volg dit patroon en breng het gazon weer op ongeveer vijf centimeter hoogte.
De volgende tabel geeft een overzicht van de juiste maaihoogte bij het maaien van het gazon:

Hoogte Wanneer Waarom
2,5-3 cm Voor het verticuteren Om het aantal stekken te verminderen
3,5-4 cm Het hele jaar door Ideale lengte
groter dan 4 cm In midzomer Bladschaduw beschermt tegen uitdrogen

Tuin: maaien of verticuteren?

Bij verticuteren wordt het maaisel niet verzameld, maar gewoon op het gazon achtergelaten. Als verticuteer materiaal komt het op de zode terecht, verteert het en is het vervolgens als groenbemesting beschikbaar voor de sprieten.

Het is niet nodig de opvangzak te legen of het maaisel weg te gooien. Bovendien bespaart u geld en tijd omdat u geen speciale meststoffen meer hoeft te kopen en te strooien.

Om te voorkomen dat het gemaaide gras op de grassprieten ligt en het gazon van licht en lucht berooft, is het belangrijk dat de gemaaide grassprieten kort genoeg zijn om tussen de gazongrassen door op het litteken te druppelen. U kunt dit bereiken door bijvoorbeeld meerdere keren te maaien.

Naast speciale verticuterenmachines kunnen veel grasmaaiers worden omgebouwd met een verticuterenset, ook wel verticuteerkit genoemd. Of zij zijn uitgerust met een schakelfunctie waarmee zij kunnen vangen, uitwerpen of verticuteren.

Afhankelijk van de fabrikant is de behuizing van de maaier en/of het maaimes zo ontworpen dat het maaisel meerdere malen wordt rondgedraaid en zo tot kleine deeltjes wordt versnipperd.

Sommige verticuterenmachines genereren ook een luchtstroom die de stengeldelen naar de plaats blaast waar ze aan het einde van de hakselfase thuishoren: tussen de grassen.

Wilt u meer lezen over mulchen en bent u geïnteresseerd in de techniek erachter? Lees dan het artikel Gazon maaien: Mulchen of Opvangen.

De juiste grasmaaier vinden

Weet je wat voor type grasmaaier je bent? Het antwoord hangt niet alleen af van uw persoonlijke voorkeuren en technische kwaliteit, maar ook van hoe uw tuin eruit ziet.

Haspelmaaier, robotmaaier, elektrische maaier, benzinemaaier of misschien gewoon een gazontractor – wie overweegt een nieuwe tuinhulp aan te schaffen, moet weten welk apparaat voor welk gebruiksdoel bijzonder geschikt is.

  • Met de manuele kooimesmaaier wordt het maaien uitsluitend met spierkracht gedaan – er is geen elektriciteit of benzine voor nodig. Het gelijkmatige en nauwkeurige maaien zorgt voor een weelderig groen gazon. De toestellen zijn zeer licht, wendbaar en dus zeer geschikt voor schuine gazons. Bij het maaien met de kooi mag het gras niet hoger zijn dan de helft van de hoogte van de kooi. Een keer per week maaien is dus de regel, aangezien het gazon bij elke maaibeurt slechts een beetje korter wordt.
  • Laat u uw gazon graag hoog groeien en hoeft u het weerbarstige gras slechts om de drie weken of zelfs maar een paar keer per jaar in te korten? De benzine grasmaaier is hier precies goed voor. Een van de belangrijke comfortkenmerken van benzine grasmaaiers is de wielaandrijving. Dit is zijn gewicht in goud waard, vooral voor tuinen op hellingen. De grote maaibreedte van 40 tot 50 cm zorgt voor snel werken – zelfs op grote oppervlakken. De benzinemotor produceert echter uitlaatgassen vlak voor de bestuurder en is dus niet erg vriendelijk voor de gezondheid en het milieu.
  • In het geval van elektrische grasmaaiers zijn instapmodellen verkrijgbaar voor minder dan 100 euro. Deze hebben meestal een maaibreedte van 30 cm en zijn geschikt voor oppervlakken tot 200 m2. Grotere modellen met krachtigere motoren en een maaibreedte van meer dan 40 cm zijn ook geschikt voor gazons tot 700 m2. U moet altijd op de kabel letten, zodat u er niet over struikelt of er met de grasmaaier overheen rijdt. De kabel beperkt ook het bereik, natuurlijk. De maaiers zijn daarom niet geschikt voor grote oppervlakken en ze zijn vaak niet goed bestand tegen hoge en vochtige gazons – ondanks motorvermogens tot 2.000 watt.
  • Grasmaaiers op batterijen: Moderne oplaadbare batterijen maken van elektrische grasmaaiers flexibele en krachtige tuinhulpjes zonder kabels. Wat maaiprestaties betreft, doen ze niet onder voor modellen met snoer, maar zijn ze niet zo krachtig als benzinemaaiers. Hoog en dicht gras is ook een probleem voor hen – hiervoor moet u toestellen kiezen met ten minste 36 V oplaadbare batterijen. De snoerloze grasmaaier is de juiste keuze als uw tuin een oppervlakte heeft tot 700 m2. De capaciteit van de batterij is bepalend voor de prestaties van het gebied. Hoe meer ampère-uren (Ah), hoe meer uithoudingsvermogen het toestel heeft.
  • Een robotmaaier zorgt voor het gazon terwijl u aan het werk bent. Hij rijdt regelmatig weg en maait het gazon in delen, waarbij hij tussendoor zijn accu oplaadt. Het fijne gemaaide gras blijft rondslingeren en dient als meststof. Het gazon wordt voortdurend op een betrekkelijk lage hoogte gehouden. Maar: De maaier moet één keer per week worden schoongemaakt. In het begin moeten er grensdraden worden gelegd, zodat de robot weet waar hij langs mag rijden. Sommige robotmaaiers hebben problemen in smalle doorgangen en in gazons die niet aaneengesloten zijn. Tip: Zoek bij aankoop naar een programma voor randmaaien. Zonder het programma zou u de graskanten handmatig moeten trimmen.

Verticuteren van het gazon

Bij het verticuteren van het gazon worden speciale verticuteermachines gebruikt om het gazon op te schrapen en tegelijkertijd mos en onkruid te verwijderen. Vooral oud maaisel, dat een viltlaag op de grasmat heeft gevormd, remt de groei van het gazon, omdat de wortels niet meer van voldoende water, voedingsstoffen en lucht worden voorzien. Als deze laag wordt verwijderd, krijgen de wortels weer meer lucht, water en meststoffen.

  • Het is het beste om twee keer per jaar te verticuteren – een keer in het voorjaar en een keer in het najaar.
  • Het gazon moet te allen tijde droog zijn.
  • Voordat u gaat verticuteren, maait u het gazon eerst zo kort mogelijk.
  • Bij het verticuteren dringen de verticale messen door de bovenste laag van de graszode en maken de wortelstructuur los.
  • Hoofdzakelijk wordt echter dood materiaal dat op de grasmat is opgeslagen, verwijderd, evenals onkruid en mos.
  • Om gazonvilt en mos effectief te verwijderen, moet u het gazon eenmaal in de lengte en eenmaal dwars verticuteren.

Belangrijk: De messen van de verticuteermachine moeten scherp zijn. Slijp ze zo nodig voor gebruik.
Na het verticuteren, har het materiaal op en voer het af. Een lichte “harkbezem” is de beste keuze om het materiaal op te harken. Het is comfortabeler om mee te werken dan een hark of een bezem. Vervolgens moet u het gazon opnieuw inzaaien met een gazonmengsel van hoge kwaliteit en het gazon bemesten zodat het zich kan herstellen – bij voorkeur in het voorjaar.

Bent u van plan uw gazon te behandelen en wilt u gedetailleerde instructies over verticuteren? Lees dan ons artikel “Nieuwe methode voor een gezond gazon”.

Elimineer mos en onkruid in het gazon

  • Met verticuteren kunt u ongewenst mos en korstmos verwijderen. U bestrijdt echter alleen de symptomen.
  • Dit komt omdat schaduw en wateroverlast vaak de oorzaak zijn van mosgroei. Zolang de oorzaken niet worden weggenomen, zal het mos altijd terugkomen.
  • De remedie is om de bomen die schaduw produceren royaal te kappen en de grond grondig los te maken en te beluchten.

Let op: Klimmend onkruid ondervindt geen hinder van verticuteren. In dit geval zal alleen het gericht verspenen van de planten helpen.

Kalk het gazon om mos te bestrijden

Een veel voorkomende oorzaak van mosaantasting is een te zure bodem. U kunt de pH-waarde met kalk in evenwicht brengen en voorkomen dat het mos zich verder verspreidt.

Bij de ijzerhandel vindt u testkits om de pH-waarde te bepalen. Heeft de grond een pH-waarde van minder dan 5,5, dan heeft u ongeveer 150 gram kalk per vierkante meter nodig. Als de pH-waarde de grens van 6,9 overschrijdt, is geen kalk nodig.

Deskundigen raden de kalkmethode bij mosaantasting echter af, omdat de oorzaak vaak ligt in ongunstige bodemomstandigheden zoals luchtuitsluiting of wateroverlast.

Zolang deze niet zijn verholpen, zal bekalken ook niet helpen. Integendeel, kalk dient als voedingsstof voor mos en kan de groei ervan zelfs versnellen.

Bemest het gazon: Welke voedingsstoffen zijn belangrijk?

Als het gazon lijdt aan een tekort aan voedingsstoffen, kunt u het helpen met kunstmest. Je kunt het al zien aan het feit dat het gazon niet echt groen meer is. De nutriënten stikstof, fosfor en kalium zijn bijzonder belangrijk.

  • Stikstof: bevordert de grasgroei en de vergroening van het gazon
  • Fosfor: bevordert de wortelgroei en levert energie
  • Kalium: versterkt de veerkracht, beschermt tegen droogte, koude en aantasting
  • Praktisch: Het juiste mengsel van voedingsstoffen is al vooraf ingesteld in de gazonmeststof voor de lange termijn. Correct gedoseerd heeft het ook geen schadelijke gevolgen, zoals het “verbranden” van het gazon.
  • Langdurige gazonmeststoffen voorzien het gras weer van kalium, stikstof en fosfor. Wanneer u meststoffen gebruikt op basis van ijzersulfaat, dat mos doodt, moet u tuinhandschoenen dragen en huidcontact vermijden.

Als u snel oplossende minerale meststoffen gebruikt, zoals blauwe korrel, zal het gras snel en massaal groeien. Alleen langzaam vrijkomende meststoffen geven een evenwichtig groen effect.

Bemest het gazon: Wanneer is het juiste moment?

Normaal volstaat het om het gazon twee keer per jaar te bemesten – bij voorkeur in april en juli. Als het gazon intensief wordt gebruikt, moeten tuinliefhebbers drie keer naar de kunstmest grijpen, in april, juni en augustus. Een vierde behandeling met kunstmest kan in oktober plaatsvinden. Hier adviseren deskundigen met name kalium, dat het gazon op de winter voorbereidt.
Het gazon water geven: Wanneer en hoe vaak?
Aangezien gazongras grotendeels uit water bestaat, is het afhankelijk van voldoende watergift. Anders kunnen de grassen verkleuren en afsterven. De waterbehoefte hangt vooral af van de temperatuur en de gesteldheid van de bodem.

In ieder geval mag u niet zuinig zijn met water tijdens warme perioden; het hele gazon moet ten minste eenmaal per week grondig worden besproeid. Midden in de zomer moet u zelfs elke dag naar de tuinslang of gieter grijpen.

Belangrijk: Gazons onder struiken en bomen hebben meer water nodig.
Tijdens droge perioden in de zomer moet u regelmatig water geven.

Water in twee fasen: 10 mm op de eerste dag, 10 mm de volgende dag. Intussen mag de bovenste 2 cm van de grond niet meer echt nat zijn. Hierdoor kan de bodem het water goed opnemen en naar de worteldiepte leiden.

Behandel de grassen, zolang de droogte aanhoudt, eenmaal per week met deze behandeling. Besproei het gazon in de zeer vroege ochtenduren, dan houdt u ook het verlies door verdamping laag.

Wanneer heeft het gazon water nodig?

Zodra de bladen niet meer rechtop gaan staan nadat er op getrapt is, is het tijd om water te geven. De grond moet worteldiep worden geweekt, gewoonlijk zo’n tien tot 15 centimeter. Anders zullen de dieper reikende wortels uitdrogen en zal het wortelsysteem afvlakken. Dit betekent dat het gazon de volgende keer bij droogte sneller beschadigd zal zijn.
Gazon beluchten: zinvol of niet?
Over het beluchten van het gazon lopen de meningen uiteen. Deze stap is niet zo belangrijk voor een gezond gazon als bemesten of verticuteren, maar draagt wel bij tot een betere toevoer van voedingsstoffen.

De roterende veren van de gazonbeluchter kammen door de graszode en vergroten de tussenruimten. Hierdoor kunnen meer water, lucht en voedingsstoffen de wortels bereiken. De warme zomermaanden zijn het meest geschikt voor dit proces.

Het gazon beluchten – dit is hoe het werkt

Als de sprieten schaars zijn en de kale grond doorschijnt, is de grond waarschijnlijk verdicht. Om het te beluchten, d.w.z. losser en meer waterdoorlatend te maken, bewerkt u het met een gazonbeluchter, een beluchtingsvork of spijkerschoenen.

Hierbij worden gaten van vijf tot negen centimeter diep in het gazon geprikt. Vul de gaten vervolgens met zand – dit houdt de grond los en zorgt ervoor dat het water gemakkelijker wegsijpelt.

Gazon zaaien: de juiste manier

Gazonplanten zijn lichtkiemers en hebben licht, zon en warmte nodig om te groeien. Om er zeker van te zijn dat aan alle voorwaarden ideaal is voldaan, moet u in het voorjaar wachten tot eind april of begin mei, want dan zijn de temperaturen ’s nachts ook goed.

Een minimum van 10 graden Celsius is overal vereist bij het zaaien van het gazon. Anderzijds zijn de omstandigheden in de vroege herfst ook ideaal voor het inzaaien van gazons – terwijl in de (hoog)zomer de gazonzaden en -zaailingen te snel uitdrogen en gemakkelijk verbranden in sterk zonlicht.

Of het nieuwe gazon dik, robuust en gemakkelijk te onderhouden zal worden, hangt in de eerste plaats af van het zaad. Goedkope kwaliteiten leveren ook alleen maar een ongelijk oppervlak op. De term is niet beschermd, en dus worden er vaak zaden aan toegevoegd die de boeren op hun weiden verspreiden.

Deze goedkope grassen uit de landbouw worden echter vooral gekweekt voor een sterke groei en veel groene massa. Daardoor zijn ze slecht bestand en vormen ze geen dicht loof dat geschikt is om te spelen of aan tuinbouwkundige eisen voldoet.

De doorgedreven veredeling van graszoden door gespecialiseerde bedrijven heeft daarentegen variëteiten opgeleverd die worden gekenmerkt door een dichte groei en de daarmee gepaard gaande goede littekenvorming, rijke kleur, weinig maaiafval en robuustheid tegen schimmelziekten. De hogere prijs betaalt zich terug door het latere werkgemak.

Graszoden leggen – een alternatief voor zaaien

Graszoden zijn een supersnel alternatief voor het gebruikelijke zaaien – zelfs voor tuinen waarvan de grassen een beetje verouderd zijn. Vergeleken met zaaien, hebben ze een paar voordelen: Ten eerste zien de dichte graszoden er meteen na de installatie fantastisch uit.

De afgewerkte grasmat kan onmiddellijk worden betreden en is reeds na vier tot zes weken bestand tegen voetbal en andere wedstrijden. Dat is minstens twee tot drie maanden vroeger dan bij ingezaaide graszoden.

Bovendien worden hun eventuele opstartproblemen geëlimineerd: Er zijn geen graszodenziekten of zaadverlies, en de bovengrond kan niet worden weggespoeld in de regen.

Graszoden leggen – wanneer en hoe?

Turf kan bijna op elk moment worden gelegd, behalve bij hitte, droogte, extreme nattigheid of bevroren grond.

De ondergrond moet vrij zijn van onkruid, waterdoorlatend zijn en volkomen vlak worden uitgerold. Vlak voor het leggen, licht opruwen met een hark. Geef het gebied ook een speciale startmeststof voor het gazon.

Oud gras moet natuurlijk eerst worden verwijderd. In het eenvoudigste geval wordt een zodensnijder gebruikt om het gras van de ondergrond te verwijderen. Meestal wordt deze stap echter gedaan door de grond met een grondfrees te bewerken en de graspluimen er met de hand uit te pikken.

Na het leggen worden de zoden gerold om ervoor te zorgen dat de wortels een goede grip op de grond hebben. Vervolgens moet u grondig besproeien met ongeveer 20 l/ m², waarbij u de hoeveelheid controleert met een regenmeter.

Gras – de juiste verzorging tijdens het groeiproces

Geef het gazon in de weken daarna voldoende water, zodat de grassen goed kunnen groeien. In droge omstandigheden kan dit nodig zijn met 15 tot 20 l/ m² per dag. Na ongeveer één tot twee weken zullen de wortels zich vastgezet hebben.

Om dit te controleren, kunt u een keer voorzichtig aan de zoden trekken. Als ze stevig zitten, is de eerste snede ook op zijn plaats. Maai daarbij alleen de toppen recht af. Van nu af aan wordt het onderhoud zoals gewoonlijk uitgevoerd.

Hoe worden graszoden eigenlijk gemaakt? We hebben het de grasmakers gevraagd. Lees hier alles over het bezoek aan de gazonmakers.

Fouten in gazononderhoud

Als u nog lang van uw gazon wilt genieten, moet u deze tips opvolgen:

Te veel water: als uw gazon te weinig water krijgt, zal het niet groeien – maar te veel van het goede is net zo verkeerd. Mos zal zich vermenigvuldigen en slakken zullen worden aangetrokken.
Verkeerde tijd om te maaien: Als het gras nat is of op warme dagen, kunt u de grasmaaier beter in het materiaalhok laten staan. De maaier zal natte messen niet goed opvangen, en temperaturen boven de 30 graden drogen de grond te snel uit.
Verkeerde tijd om water te geven: Als u de tuin in de middaghitte water geeft, zal het verdampen voordat het de wortels bereikt. Het gazon kan het best ’s morgens of ’s avonds worden besproeid.
Geen kunstmest gebruiken: Om ervoor te zorgen dat het gazon voldoende voedingsstoffen krijgt, moet het ten minste tweemaal per jaar worden bemest. Zorg er ook voor dat het gelijkmatig verdeeld is.
Gazononderhoud gedurende het jaar: dit is belangrijk in de lente, de zomer en de herfst

Gazononderhoud in het voorjaar

Maart: Het maaiseizoen begint als de forsythia bloeit. Het is ook een uitstekend moment om het gazon te renoveren, mocht dat nodig zijn. Als er grond tussen schaars groeiende bladen uitsteekt, kan de grond verdicht zijn door zwaar voetverkeer. Om dit tegen te gaan kunt u het beluchten met een spitvork of een speciale beluchtingsvork. Veeg dan zand in de gaten. Gebruik een verticuteermachine om mos te bestrijden. Dan bemesten!
April: Nu hebben de grassen een langdurige bemesting nodig. Een nieuw product is een navulbare strooifles voor een gelijkmatige, matige toepassing. Gestresste gazons worden weer prachtig groen met een ijzerbehandeling. Onkruidknippers verwijderen paardebloemen.
Mei: Hoe vaker u maait, hoe dikker de grasmat. Als het gazon vochtig is op het gebruikelijke maaitijdstip, kan de “Turbo Star”-technologie dit aan dankzij de sterke zuigkracht.

Gazononderhoud in de zomer

Juni: Gras heeft de neiging zich te verspreiden. Dat zou wel moeten, want zo groeien de gaten dicht. Als ze echter in bedden dwalen, moeten er kantensnoeiers aan te pas komen.
Juli: Zomer, zon, droogte: Als u geen geel gazon wilt, moet u nu met de sproeier beginnen. Laat het niet alleen een beetje druppelen. Anders bereikt het water de wortels helemaal niet en zullen de grassen slechts ondiep groeiende wortels vormen. Dit maakt het gazon echter gevoeliger voor droogteschade. Goed water geven in detail: Hier zijn enkele tips om water te besparen
Augustus: Eindelijk vakantie! Helaas, het gazon blijft groeien tijdens uw vakantie. Als u de maaihoogtehendel echter onmiddellijk na uw terugkeer op de gebruikelijke stand zou laten staan, zou het gazon klaar zijn voor de vakantie. Het is beter om het in verschillende fasen in te korten (met een paar dagen pauze ertussen), met niet meer dan de helft per keer.

Gazononderhoud in de herfst

September: Als de warme perioden voorbij zijn, zijn de omstandigheden weer gunstig om kale plekken in het gazon te herstellen. Zaai daartoe een hoogwaardig gazonmengsel op de eerder losgemaakte en gladgemaakte grond.
Oktober: Kalium versterkt de inwendige celstructuur van de grassen. Speciale herfstgazonmeststoffen (Neudorff) bevatten de voedingsstof in ideale hoeveelheden en helpen de winter door.
November: Kleurrijke herfstbladeren zijn een straal van hoop. Maar als ze te lang op het gazon liggen, kunnen ze gaan rotten. Harken houdt het gazon en de tuinman fit. Maar als de bladeren bij het maaien in de opvangzak terechtkomen, kunnen ze op de compost.
Gazononderhoud in de winter

December: De auto gaat één keer per jaar naar de gespecialiseerde garage voor onderhoud. Als je van je maaier houdt, doe je er hetzelfde mee. Dit geldt zowel voor benzinemotoren als voor elektrische modellen!
Januari: werpen houtachtige planten meer en meer schaduw over uw gazon? Dan kan het de moeite waard zijn om ze wat uit te dunnen met een goede takkenschaar.
Februari: Het gazon is nog steeds slapende. U hebt ruim de tijd om de grasmaaier voor te bereiden op het begin van het seizoen. Controleer de accu’s van accu-aangedreven maaiers en laad ze zo nodig op. Controleer voor benzinemaaiers de bougies, luchtfilters en het oliepeil als u dat nog niet hebt gedaan. Ververs indien nodig de olie.