Lavendel snoeien is relatief eenvoudig. Deze stoere plant voor zonnige droge plekken is een van de langst bloeiende semi-struiken.
Zelfs wanneer lavendel niet zo’n heerlijke geur had zou de plant een plaats vinden in zonnige tuinen.
Lavendel staat erg goed in zowel klassieke als moderne tuinen.
Lavendel kan het hele jaar, wanneer het maar niet vriest, worden geplant.
De beste tijd om lavendel te planten is echter oktober, zodat je optimaal profiteert van de bodemwarmte en de eerste voorjaarszon.
Lavendel snoeien betekent mooiere bloemen en een langer levende plant
Wanneer je dit weet zal het helpen bij lavendel snoeien. Diep in het midden groeit de lavendelplant uit tot hout. De lavendel snoeien vertraagt de vorming van hout.
- Hieronder geven we aan waarom:
Lavendelhout is zeer zwak en gevoelig voor breken onder sneeuw, ijs en water. - In tegenstelling tot veel echte struiken en bomen verjongt lavendelhout meestal niet wanneer het wordt gesnoeid, maar sterft gewoon af.
- Oud hout zal stoppen met het produceren van nieuwe scheuten of er komen alleen nog rare uitschieters, die het aanzien van de lavendel geen goed doen.
Ieder jaar flink de lavendel snoeien vertraagt de vorming van hout en maakt de plant sterker en verlengt de levensduur. De tips hieronder kunnen je helpen het meeste profijt te halen uit het jaarlijks snoeien van de lavendel.
Algemene tips voor lavendel snoeien
Start met snoeien bij jonge planten
Als je begint met snoeien wanneer de plant nog erg jong is zal deze krachtig reageren met dichte vertakkingen, die helpen om een goede vorm en later een uitbundige bloei te krijgen.
Wachten met de lavendel snoeien tot de plant al ouder is leidt uiteindelijk tot houtachtige gewassen die minder goed reageren op snoeien.
Lavendel snoeien – het beste is na de bloei
Alle lavendel bloeit op de stengels die dat jaar groeien. Dit betekent dat snoeien kan op elk moment vanaf de voltooiing van de bloei tot medio voorjaar, zonder dat dit invloed heeft op de bloei in dat jaar. Snoeien laat in de zomer tot in de herfst geeft een open luchtcirculatie, voordat de vorst en sneeuwval hun intrede doen.
Snoeien in het voorjaar kan de bloei enigszins vertragen, maar is een goede tijd om de in de winter gedode onderdelen weg te halen en verzekerd te zijn van krachtige knoppen. Als je de tijd hebt is twee keer per jaar snoeien het beste.
Snoei oude planten minstens 1/3 terug
Van lavendel in de volle zon kun je verwachten dat ze elk jaar krachtig groeien. Om een krachtige plant te behouden is het nodig om jaarlijks te snoeien. Snoei met de snoeischaar of eventueel heggenschaar alle scheuten tenminste 1/3 terug. Heggenscharen zijn weliswaar minder nauwkeurig, maar besparen tijd en zijn noodzakelijk voor een lavendelhaag.
Snoei oudere planten verder terug, maar niet tot het bladloze hout
Zoals eerder vermeld kun je oudere planten niet verjongen door te snijden in oud hout. Je kunt echter wel proberen om ze te verjongen door te snoeien net boven het hout. Als regel kun je aanhouden om te tellen naar de derde knop boven het hout en net erboven te snoeien. Als je geluk hebt zullen alle onderliggende knoppen uitkomen en gaan bloeien.
Pas op voor houtgroei in de winter
Zoals met veel planten maken mensen zich zorgen over het snoeien van lavendel, sommigen zijn al bang om het te proberen! Niet snoeien veroorzaakt een grote en dichte plant, met plaatsen waar het water blijft staan. Dit zijn de risico’s:
- In de zomer bevordert opgesloten water rot in de zwakke stengels en hout van de lavendel.
- In de late herfst zorgt opgesloten water bij vroege vorst voor een vroegtijdig einde van de groei.
In de winter kan opgesloten water bevriezen en gemakkelijk leiden tot breken van het hout. - Een dichte plant met veel hout is een zwak doelwit voor sneeuwbelasting, die de plant zal vervormen of breken.
Met bovenstaande tips – plus je eigen gevoel en instinct – zul je behoorlijk ver komen met het snoeien van lavendel.