Home Tuinaanleg Kunstgras vs. natuurgras

Kunstgras vs. natuurgras

Voordelen, nadelen, kostenvergelijking

Bij het plannen van een nieuwe sportfaciliteit worden besluitvormers al snel geconfronteerd met de vraag welk sportveld het meest geschikt is. Vaak zijn clubs en gemeenten niet op de hoogte van de beslissingscriteria, vooral met betrekking tot hun individuele behoeften. Om de juiste keuze te maken, moeten de ecologische, economische en voetbalgerelateerde eigenschappen van kunstgras en natuurgras met elkaar worden vergeleken.

Eigenschappen van de soorten oppervlakten

Natuurgras is natuurlijk de klassieker, die als biologisch sportoppervlak emoties oproept en overtuigt met een lager blessurerisico. Een dichte grasmat is de optimale sportondergrond wegens zijn speleigenschappen zoals krachtvermindering, afschuifsterkte en glijvermogen. Deze goede omstandigheden worden echter ernstig aangetast door slecht weer. Natuurlijke grasmatten moeten worden beschermd en intensief worden onderhouden bij regen, vorst en sneeuw, waardoor het gebruik ervan wordt beperkt tot ongeveer 800 uur per jaar.

Kunstgras daarentegen is bijna-onafhankelijk van het weer en kan dus ook in de winter goed bespeeld worden. De sportkleding van de spelers blijft schoon, zelfs bij regenachtig weer. Een ander voordeel van synthetische grasmatten is de gelijkmatigheid van het oppervlak, wat zeer bevorderlijk is voor strategisch spel, en de mogelijkheden voor multifunctioneel gebruik. De meest overtuigende kenmerken zijn de hoge gebruiksintensiteit van ca. 2000 uur per jaar, die niettemin voldoende trainingscapaciteit biedt voor veel sportclubs met slechts één sportveld, en de geringe onderhoudsbehoefte.

Evaluatie van de levenscyclus

Bij goed onderhoud zijn natuurlijke grasmatten door hun lange levensduur de meest duurzame en grondstofbesparende sportoppervlakken. Bovendien heeft het een positieve invloed op het milieu door zijn functie als zuurstofproducent en luchtfilter, alsmede zijn klimaatregulerende en bodembeschermende werking. Het nadeel is het hogere waterverbruik en het gebruik van meststoffen. Uit ecologisch oogpunt verdient het natuurgrasveld de voorkeur boven het kunstgrasveld, op voorwaarde dat de gebruiksduur van 800 uur niet wordt overschreden. Omdat in dit geval een ander sportveld noodzakelijk wordt.

Het ecologische voordeel van synthetische grasmatten is het lage landverbruik als gevolg van de grote gebruiksmogelijkheden. Minder bodemafdekking en grondstoffenverbruik spreken hier in het voordeel van kunstgras, indien een lange levensduur wordt bereikt. Door hun constructie hebben moderne kunstgrassystemen aanzienlijk minder infillgranulaat nodig, dat bovendien grotendeels of volledig uit hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen bestaat, afhankelijk van de wensen van de klant. Reeds in de planningsfase moet rekening worden gehouden met de recyclingproblematiek door een gemakkelijk scheidbaar kunstgrassysteem te kiezen.