Home Tuinplanten Kruiden kweken

Kruiden kweken

Rozemarijn

Wat is er leuker dan zelf kruiden kweken in je eigen tuin.

En Italiaanse kruiden zijn helemaal geweldig. Zo hoef je niet elke keer naar de supermarkt als je spaghetti gaat eten en bovendien geeft het je tuin een mooie aanblik. Zelfs in een kleine tuin kun je gemakkelijk smaakvolle kruiden kweken als basilicum, rozemarijn, salie, oregano, knoflook, venkel en peterselie.

Italiaanse kruiden kweken

Kruiden kwekenDe Italiaanse keuken is beroemd over de hele wereld, vooral vanwege zijn smaakvolle kruiden die worden toegevoegd aan de gerechten. Een Italiaanse kruidentuin is ideaal voor wie houdt van de unieke smaak van Italiaanse recepten. Deze kruiden zijn ook nog eens decoratief, zodat ze je tuin ook nog eens verfraaien en verlevendigen.

Welke kruiden kweken?



Het onderhouden van een Italiaanse kruidentuin is niet anders dan andere kruidentuinen. Het unieke ligt in de aard van de kruiden die je gaat kweken.

Basilicum: Basilicum is een populair culinair kruid in Italiaanse gerechten. Het groeit het beste in warme gebieden met veel zonlicht. Pluk een paar blaadjes om gerechten te garneren.

Knoflook: Knoflook wordt veel gebruikt voor recepten die een sterke smaak nodig hebben. Van knoflook kun je zowel de bladeren als de teentjes gebruiken om smaak toe te voegen aan gerechten.

Oregano: Omdat het een multifunctioneel keukenkruid is wordt oregano toegevoegd aan soepen, salades, sauzen, spaghetti, en vlees. Het gedijt goed in de volle zon en goed gedraineerde grond. Voor de beste smaak kun je de bladeren het beste oogsten wanneer de bloemknoppen verschijnen.

Peterselie: Peterselie kun je goed gebruiken in soepen, salades en vlees. Dit kruid groeit het beste in de volle zon. Tijdens het oogsten pluk je je de onderste bladeren, samen met de steel. Als garnering hak je de peterselie bladeren en stengels.

Kruiden kweken worstVenkel: Venkel wordt gebruikt bij de bereiding van Italiaanse worst. Ze wordt ook gebruikt om op te kauwen na de maaltijd als mondverfrissing en een goede spijsvertering. Zaai venkelzaad in goed gedraineerde grond in het volle zonlicht. Om de smaak te behouden dien je venkel elk jaar opnieuw te planten.

Salie: Salie is een kruid voor Italiaanse gerechten dat je het best kunt kweken in gebieden die zijn blootgesteld aan de volle zon. Het wordt gebruikt als smaakstof voor kaas, worst en andere vleessoorten. Je kunt gerijpte salieblaadjes oogsten voordat de plant haar bloeiperiode bereikt.

Rozemarijn: Rozemarijn is een overblijvend kruid dat wordt gebruikt bij het maken van brood en kip. Het is winterhard en je kunt rozemarijn gewoon in de tuin planten. Zorg er wel voor dat je het beschermt tegen zware vorst. Pluk de blaadjes of snijd de stengels met een scherp mes tijdens het oogsten.

Kruidentuin aanleggen

Kruiden kweken Kruidentuin aanleggenMaak eerst een keuze welke kruiden je kweken gaat. Als je buiten gaat planten is de meest ideale plek om een kruidentuin aan te leggen een zonovergoten gebied met een goede afwatering. Als je binnenshuis kruiden kweken gaat moet je kiezen voor een plaats waar indirect zonlicht komt.

Als je eenmaal hebt besloten voor het kruiden kweken in de tuin kun je het beste grote potten of bakken kopen of een tuinbed aanleggen. Voeg compost of organische meststoffen toe aan de grond en vul de potten met potgrond. Licht zaaien en bedekken met grond. Geef de potten of de tuin regelmatig voldoende water voor een snelle kieming. Blijf de kruiden regelmatig water en mest geven en bestrijd onkruid tussen de planten.



In plaats van je te beperken tot de hierboven genoemde kruiden kun je ook andere Italiaanse kruiden kweken. Voor de kenmerken van de verschillende kruiden, planttijden en andere info over kruiden kweken is online veel informatie over Italiaanse kruiden te krijgen. Italiaanse kruiden zullen zeker leven brengen in je zomertuin en een unieke smaak aan je gerechten toevoegen.