Home Hoveniers Koningsvaren planten en verzorgen

Koningsvaren planten en verzorgen

Als inheemse plant is de koningsvaren (Osmunda regalis) goed aangepast aan onze klimatologische omstandigheden en is hij tevens een sieraad voor elke tuin. Zijn statige bladeren, tot 1,5 meter lang, hebben de koningsvaren zijn naam gegeven. De plant voelt zich bijzonder thuis bij tuinvijvers of beekjes. De robuuste koningsvaren vraagt weinig verzorging, heeft decoratieve herfstkleuren en kan enkele tientallen jaren overleven. Tegelijkertijd heeft hij weinig op met plantenburen, laat zich niet graag aanraken en wenst alleen te zijn.

Oorsprong van de koningsvaren

De gewone stekelvaren is een in Europa inheemse plant en neemt dus een unieke plaats in onder de koningsvarens. Grotere natuurlijke verspreidingsgebieden worden aangetroffen in mildere klimaatgebieden. Aangezien de natuurlijke populatie de laatste jaren sterk is afgenomen, is de koningsvaren in Duitsland een beschermde soort.

Koningsvaren (Osmunda regalis )
Groeiwijze: breed spreidend, losjes opgaand, vormt pollen
Groeihoogte: 100 – 150 cm
Groeibreedte: 80 – 120 cm
Loof: bladverliezend
Habitat: zon tot schaduw
Grond: vochtig, goed doorlatend, humusrijk, zuur tot neutraal

Koningsvaren planten: vind de juiste locatie

In de natuur vinden plantenliefhebbers de koningsvaren aan de rand van bossen, op open plekken of in sloten en heidevelden. Overeenkomstig zijn natuurlijke groeiwijze moet hij ook in de tuin in halfschaduw worden geplant. Oeverzones of bosranden zijn ideaal.

De koningsvaren wil niet gestoord worden tijdens de groei. Daarom moet de locatie zorgvuldig en met vooruitziende blik worden gekozen. Als de varen ongestoord als een solitaire plant kan groeien, zal hij zijn bladeren jaar na jaar blijven verspreiden.

Als u een junglesfeer wilt creëren en over voldoende ruimte beschikt, kunt u een geschikte ruimte in de tuin creëren door ze in groepen te planten.

Tip: De koningsvaren is ook belangrijk als geneeskrachtige plant. De onderstam bevat tannines. Kompressen gedrenkt in het wortelafkooksel kunnen de genezing van kleine verwondingen bevorderen.

Kies het ideale substraat

De koningsvaren geeft de voorkeur aan een los substraat. Een vochtige bodem wordt op prijs gesteld. De koningsvaren is een van de weinige planten die geen problemen heeft met wateroverlast. In ieder geval moet de grond nat aanvoelen en niet droog.

De plant heeft weinig voedingsstoffen nodig. Een neutraal tot licht zuur substraat voldoet aan de eisen van de koningsvaren. De koningsvaren ontwikkelt zich zeer goed op een zanderige of veenachtige bodem. Als de grond veenachtig is, is dat voordelig, omdat het vocht daar langer kan worden vastgehouden en ook weer kan vrijkomen.

Stap voor stap plant instructies

De plantenliefhebber moet de koningsvaren voldoende ruimte geven. De planten willen zich uitbreiden en kunnen in de loop der jaren aanzienlijke omtrekken bereiken. Daarom moet een plantafstand van ten minste 80 centimeter worden aangehouden.

Tip: Als u de groei van de varen wilt afremmen, kunt u een wortelstokbarrière aanbrengen.

1. vind plaats
2. maak het substraat los
3. let op de plantafstand
4. graaf een plantgat
5. creëer een wortelstok barrière
6. plaats de koningsvaren in het plantgat
7. vul substraat op
8. druk op de grond
9. spons de grond goed uit

Waarom is een wortelstokbarrière noodzakelijk?
De koningsvaren vormt wortelstokken die zich snel ondergronds verspreiden. Hierdoor zullen na verloop van tijd op verschillende plaatsen in de tuin nieuwe koningsvarens groeien. Als u meteen bij het planten een wortelbarrière aanbrengt, kunt u voorkomen dat de wortelstokken zich verspreiden.

De koningsvaren goed water geven en bemesten

De koningsvaren houdt van een vochtige omgeving. Daarom moet de plant vaak water krijgen. Als u een plaats aan de rand van de vijver kunt aanbieden, biedt u de plant ideale groeiomstandigheden en hoeft u minder water te geven.

Tip: Als de koningsvaren in een kuip wordt gekweekt, gaat het vocht zeer snel verloren en moet hij dagelijks worden bewaterd.

Als de koningsvaren bij water staat, hoeft de plant niet te worden bemest. Bij het planten in een perk kan compost door het substraat worden gemengd zodra het in de grond is geplaatst. Hierdoor krijgt de varen een langdurige bemesting en hoeft in het eerste groei-jaar niet te worden bijgemest. Als de grond bijzonder arm is, is het raadzaam deze regelmatig te voeden met een groene plantenmeststof. Dit wordt gewoon toegediend via het irrigatiewater.

De belangrijkste plant- en verzorgingstips in een oogopslag

Actie? Wat moet ik doen?
Kies een plaats Actie? Wat moet ik doen?
in gedeeltelijke schaduw
Bij water
Ondergrond los voorbereiden vochtig
mager
kalkarm
Gieten Regelmatig water
Wateroverlast wordt getolereerd
in de winter bij voorkeur droge standplaats
Bemest met compost bij het planten
geen meststof nodig voor waterplanten
Vloeibare meststof voor groene planten


De koningsvaren snoeien

De koningsvaren heeft een aantrekkelijke herfstverkleuring die tuinliefhebbers niet mogen missen. In de late herfst kunnen de bladeren worden afgesneden. Alle bovengrondse delen van de varen worden verwijderd. Alleen de onderstam overwintert in de grond en loopt in het voorjaar weer betrouwbaar uit.

Het vermeerderen van de koningsvaren

De koningsvaren plant zich zelfstandig voort via haar wortelstokken. De gemakkelijkste manier om de plant te vermeerderen is door de wortelstok te delen. Daartoe wordt de wortel in de herfst uitgegraven en met een scherpe spade in verschillende stukken gesneden. De afzonderlijke wortelstukken worden onmiddellijk weer in de grond gestopt.

Herkennen van ziekten en plagen bij de koningsvaren

Varens staan bekend als robuuste planten. Ziektes komen bijna nooit voor. Zelfs ongedierte lijkt geen interesse te tonen in de imposante varen. Zelfs slakken storen zich niet aan de varenbladeren. Alleen de larven van de largemouth weevil vallen af en toe de wortels aan. Een aantasting kan op betrouwbare wijze worden bestreden met nematoden. De nematoden worden gewoon aan het irrigatiewater toegevoegd.

Overwintering van de koningsvaren

De wortelbol van de koningsvaren is winterhard. De bovengrondse delen van de plant worden in de herfst volledig verwijderd. In de winter moet minder vocht het wortelgebied van de koningsvaren bereiken.