Als je komkommers wilt zaaien, kun je de zaden buiten planten, of ze op een warme vensterbank voorplanten. Deze drie tips zorgen voor een goede start, gezonde groei en een overvloedige oogst.
Komkommers worden onderverdeeld in veld-, sla- en inmaakkomkommers. In warme streken kunnen komkommers na de IJsheiligen direct in het bed gezaaid worden; in ruigere streken is het beter de rassen op een warme vensterbank te laten groeien. In beide gevallen is het raadzaam de uiteinden van de jonge planten af te knijpen zodra zich vier of vijf bladeren ontwikkeld hebben, zodat zich veel dragende zijscheuten ontwikkelen. In het algemeen is voorteelt, d.w.z. zaaien in een pot op de vensterbank, bijzonder nuttig voor komkommers, omdat ze een langer groeiseizoen hebben. Inmaakkomkommers en veldkomkommers leveren nog steeds goede oogsten op als je de zaden in mei direct in het bed zaait.
Komkommers zaaien: de juiste tijd
Je kunt komkommers al vanaf half maart in een verwarmde kas zaaien. Buiten zaaien kan vanaf begin mei in milde streken, maar in koelere streken kun je beter wachten tot half mei, als er geen dreiging van vriesnachten meer is. Als je naast de buiten gezaaide planten ook een paar komkommers in de warmte kweekt, wordt de oogstperiode met enkele weken verlengd. Het zaaien op de vensterbank moet niet vóór half april beginnen, zodat de jonge planten niet te lang in hun bakje hoeven te staan voor ze uitgeplant worden, wat de groei zou belemmeren.
Komkommer zaailingen niet verspenen
Hoewel komkommers snel ontkiemen en snel groeien, zijn de zaailingen gevoelig en gedijen ze meestal niet allemaal even goed. Daarom moet je altijd meer komkommers zaaien dan je eigenlijk nodig hebt. Voor direct zaaien plaats je om de 40 centimeter drie tot vier zaden in het zaaigat. Achteraf verspenen is in de open lucht niet nodig. Leg met voorteelt twee komkommerzaden in elke pot. Dit bespaart je de moeite van het uitprikken, want dat wordt over het algemeen niet goed verdragen door cucurbitaceae, waartoe ook komkommers behoren. Ze hebben een betrekkelijk zacht weefsel, hebben veel water nodig en zijn gevoelig voor wortelbeschadiging.
Gebruik geen kweekgrond, maar gewone groentegrond, want komkommers hebben als zaailing al een grote behoefte aan voedingsstoffen. Als je in potten voorkweekt, verwijder dan de zwakkere van de twee zaailingen na het ontkiemen en plant de andere later uit in de tuin of kas.
Komkommers warm houden na het zaaien
Ooit een tropische groente, hebben komkommers het altijd prettig gevonden om op een aangename temperatuur gehouden te worden. Behalve gelijkmatige vochtigheid hebben komkommerzaden dus ook een kiemtemperatuur van minstens 20 graden Celsius nodig om snel en gelijkmatig te ontkiemen. Als je inmaakkomkommers buiten zaait, moet de grond minstens twaalf graden warm zijn, anders zullen de zaden niet ontkiemen.
Een bed in de volle zon in de tuin en een bedekking met zwarte folie zorgen er in koele jaren voor dat de bodemtemperatuur niet te laag is en de groenten betrouwbaar ontkiemen. Als de voorgekweekte zaden op de vensterbank ontkiemd zijn, kun je de jonge plantjes het beste weer op een koelere plaats zetten – anders bederven ze gemakkelijk omdat ze te lijden hebben van een gebrek aan licht.