Home Tuinplanten Komkommers in eigen tuin verbouwen

Komkommers in eigen tuin verbouwen

Komkommers zijn een zeer populaire groente voor in de eigen tuin. U kunt hier ontdekken waar u op moet letten bij het voorfokken en telen om een overvloedige oogst te garanderen!

Komkommers zijn een van de meest populaire groenten voor hobbytuiniers. Ze kunnen worden gekweekt in de kas, in een bed of in een kuip op het balkon. Klassieke komkommers, ook wel slangenkomkommers genoemd, worden voornamelijk in de kas gekweekt. Er zijn echter speciale soorten die geschikt zijn voor buitenbeplanting.

Voorkeur en plant komkommers

Komkommers kunnen vanaf half of eind april in het koude kader of in huis naar voren worden gebracht. Drie zaden worden in een pot met aarde geplant en op een zonnige, warme plek geplaatst. Als de grond gelijkmatig vochtig wordt gehouden, kunnen de eerste zaailingen na enkele dagen worden gezien. De ontkiemingsperiode is ongeveer een tot twee weken. Laat echter alleen de sterkste zaailing per pot staan. Alle andere worden vroegtijdig verwijderd. Dit zorgt ervoor dat je echt alleen maar planten in het bed hebt die uiteindelijk een rijke oogst opleveren.

Als u geen voorkeur heeft voor uw eigen komkommerzaailingen, kunt u bij een speciaalzaak jonge planten kopen. Maar koop alleen sterke, gezonde komkommerplanten – alles wat ziek is, mag zijn weg naar huis niet vinden. Bij de keuze van de variëteiten is het raadzaam om naar geënte exemplaren te reiken: Deze zijn resistent of in ieder geval robuuster tegen verschillende ziekten.

Als de komkommerplanten naast de cotyledonen twee tot vier bladeren hebben, zijn ze groot genoeg om in het bed te overleven. Wacht in ieder geval tot de ijsheiligen (half mei) voordat u naar buiten gaat, want komkommers zijn gevoelig voor late vorst. Verrijk voor het planten van de slangenkomkommers de grond met voldoende compost, want komkommers zijn sterk uitgehongerd en hebben veel voedingsstoffen nodig.

Plaats vervolgens de komkommerplanten zo diep mogelijk in het bed of de kuip met een inhoud van minimaal 20 liter en stapel de grond een beetje op – op deze manier ontstaan er meer toevallige wortels (zijwortels). Bij geënte planten moeten de entpunten boven de grond liggen.

Tip: De optimale diepte van jonge komkommerplanten wordt aangegeven door het feit dat de cotyledonen ook met aarde bedekt zijn.
Als je de komkommers in een bed wilt laten groeien, hebben de komkommers 130 tot 170 centimeter tussen de rijen en 40 centimeter in de rij nodig.

De juiste locatie voor slangenkomkommers

Slangen of komkommers hebben veel licht en warmte nodig. Als substraat is humusrijke en losse grond ideaal. Dit warmt snel op en kan nog steeds genoeg water opslaan. Zonnige en tegen de wind beschermde plaatsen in de tuin zijn voldoende voor de komkommer – een plaats in de kas zou echter ideaal zijn, omdat de gevoelige slangenkomkommers hier beschermd zijn tegen temperatuurschommelingen en sterke omgevingsinvloeden. Dille, bonen en sla zijn zeer geschikt als strooiselburen, maar de komkommer kan niet zo goed overweg met andere zware eters zoals tomaten of kool.

Net zo belangrijk als de ideale locatie zijn de klimhulpmiddelen, die direct na het planten van de jonge komkommerplanten in het bed of de kuip moeten worden bevestigd. Verticale snaren zijn hiervoor bijzonder geschikt in de kas, terwijl klimpalen of hekken of roosters ideaal zijn in de buitenlucht. Deze klimhulpmiddelen vergemakkelijken niet alleen de oogst, maar bevorderen ook de groei van de planten.

Wist je dat?

Komkommers hebben af en toe een verandering van locatie nodig. Anders kunnen ziekten die in de bodem blijven bestaan (bijvoorbeeld grijze schimmel) ook de nieuwe generatie planten aantasten. Als vuistregel wordt een interval van vier jaar tussen twee slangenkomkommerculturen op dezelfde locatie voorgesteld. Aangezien een volledige verandering van grond zeer kostbaar is, is het raadzaam om de komkommers in een pot te kweken. Op deze manier kan de bodem jaarlijks zonder veel moeite worden veranderd.

Tips voor de teelt en verzorging van komkommers

Komkommers hebben ook regelmatig verzorging nodig om een goede oogst te kunnen dragen. Geef de komkommer met regelmatige tussenpozen water, zodat de grond altijd licht vochtig blijft, maar nog steeds voorkomt dat het water dichtslibt. Als de slangenkomkommerplant voor langere tijd aan droogte wordt blootgesteld, kunnen de komkommers uiteindelijk zeer bitter smaken. Als zware eter krijgt de komkommer ook graag voldoende voedingsstoffen binnen. Gemiddeld hebben komkommers één tot drie liter water per plant en per dag nodig.

Tijdens de groeifase van de komkommerplanten is het belangrijk om de ranken af en toe om de palen te wikkelen. Nieuwe scheuten worden ook een aantal keren per week beu. Wanneer de hoofdscheut van de komkommerplant uiteindelijk zo groot is geworden dat het uiteinde ervan het dak van de kas of de bovenkant van de wijnstoksteun heeft bereikt, snijdt u deze af. De zijtakken kunnen met een scherp mes direct achter de eerste bloem worden afgesneden.

Tip: Voor een optimale vruchtgrootte en -hoeveelheid moet u de zijscheuten onder 60 tot 80 centimeter hoogte van de plant continu reduceren tot twee tot zes bladeren. Op deze manier kun je ook jungle-achtige groei voorkomen.

Onder optimale omstandigheden kunnen de eerste komkommers al na twee maanden worden geplukt. Oogst zonder terughoudendheid: veelvuldig plukken bevordert zelfs de vorming van nieuwe vruchten, zodat de oogst overvloediger is. In het geval van komkommers kunt u de rijpe komkommers gemakkelijk drie keer per week verwijderen. Scheid het fruit met een scherp mes, anders kan de ranken worden beschadigd.

De komkommers zijn rijp als de huid gelijkmatig groen is en glad aanvoelt.
Ziekten in komkommers en slangenkomkommers
Saladekomkommers of slangenkomkommers zijn bijzonder gevoelig voor ziekten. Vooral schimmels, zoals echte meeldauw, grijze schimmel of sclerotina verwelken, veroorzaken de problemen van de plant. In geval van een plaag is vaak alleen schadebeperking mogelijk, d.w.z. het snel verwijderen van alle aangetaste planten.

Om te voorkomen dat de komkommerplanten ziek worden en de komkommers zelf aan het eind zo groot en lekker mogelijk worden, helpt het om de kas regelmatig te luchten. De aanbevolen klimhulp bevordert niet alleen de groei van de planten, maar dient ook als een soort “wasserette” waarop de bladeren na de regen goed kunnen drogen. Daarnaast helpen ook de bovengenoemde frequente locatieveranderingen, het in acht nemen van de vruchtwisseling en het vermijden van directe nabijheid van planten die ook gevoelig zijn voor schimmels (bijv. tomaten). Je kunt echter al zorgen dat je de cultivars koopt die resistent of tolerant zijn tegen meeldauw.

Vooral jonge komkommerplanten zijn ook erg populair bij slakken en moeten er zoveel mogelijk tegen worden beschermd.