Als u uw rozen wilt terugsnoeien, moet u rekening houden met de variëteit. Klimrozen, perkrozen of wilde rozen, elk heeft zijn eigen bijzonderheden als het op snoeien aankomt.
Als u uw rozen in het voorjaar regelmatig snoeit, zorgt u ervoor dat ze in de toekomst nog mooier zullen bloeien. Toch is het belangrijk om naast de juiste tijd nog enkele andere regels in acht te nemen. Afhankelijk van de regio en het weer kan het echter nodig zijn voorzichtig om te springen met de datum “lente”. Je hebt een voordeel als je forsythia in je tuin hebt. Als ze in bloei staan, is dit de beste tijd om de rozen te snoeien, want zware vorst is niet meer te verwachten.
Hoe correct te snoeien
Bij het snoeien is het belangrijk een bepaald patroon te volgen. Het beste is zich te concentreren op de knoppen die naar buiten wijzen en deze alleen met een scherpe schaar af te knippen. Ongeveer een halve centimeter onder de betreffende knop is de juiste plaats. Zorg er ook voor dat uw snede lichtjes naar boven en onder een hoek staat, zodat vocht zoals giet- en regenwater gemakkelijk kan afvloeien. Grotere wonden aan de plant zelf moeten uiteraard worden vermeden. Voor beginners geldt hier de vuistregel dat het beter is te recht te knippen dan te krom.
In ieder geval is het belangrijk alle reeds dode en zieke scheuten te verwijderen. Tijdens het snoeien raad ik aan me te concentreren op de kleinere knoppen en de sterke scheuten eerder te laten staan. Deze procedure betekent dat in de meeste gevallen weer sterke scheuten zullen groeien. Als u bijzonder professioneel te werk wilt gaan, moet u de rangorde van de zijscheuten van de rozenstruiken bestuderen. Natuurlijk is het ook belangrijk om je eigen rozen te kennen. Klasse en groeiwijze bepalen natuurlijk ook de “perfecte snoei”.
Samengevat:
- Perkrozen kunnen het best zo compact en gedrongen mogelijk worden gehouden, zodat ze meerdere bloemen kunnen vormen. Lange scheuten zouden de struik uit elkaar doen groeien.
Stimuleer de groei van edele rozen zodat – in tegenstelling tot perkrozen – lange stengels groeien. Ook hier moeten de oudere scheuten tot op de grond worden teruggesnoeid om de nieuwe groei nog meer aan te moedigen. - Snoei heesterrozen slechts lichtjes terug en verwijder alleen de zwakke of zieke scheuten. Pas op: de oudere spruiten vervullen hier de belangrijke functie de jongere te versterken en vast te houden!
- Bij wilde rozen moeten in het voorjaar alleen de volledig afgestorven scheuten worden verwijderd. Al het andere snoeiwerk moet in de zomer worden gedaan.
- Kleine heesterrozen hoeven normaal gesproken helemaal niet gesnoeid te worden. Alleen als de groei te dicht is, is het raadzaam om naar de schaar te grijpen.
- Bij klimrozen ziet men meestal met het blote oog waar er gesnoeid moet worden. Hier geldt: de scheuten van de klimroos die in de “verkeerde richting” groeien, kunnen veilig worden verwijderd, zodat het harmonische beeld weer klopt.
Rozen voor beginners en gevorderden
Uit deze lijst blijkt dat het snoeien van de verschillende rozensoorten niet altijd even eenvoudig is. Beginners doen er daarom goed aan te beginnen met betrekkelijk eenvoudige, weinig veeleisende soorten, zoals kleine heesterrozen.
Maar als u de juiste uitrusting, een scherpe schaar en een beetje ervaring hebt, kunt u meestal snel overgaan op andere soorten, zoals perkrozen. Maar welke roos u ook snijdt: het is altijd belangrijk om zo weinig mogelijk open wonden te veroorzaken tijdens het snijproces. Als deze regel wordt gevolgd, herstelt de plant zich vaak snel van één of twee “knipfouten”.