Home Tuinplanten Kersenpit planten: stap voor stap instructies

Kersenpit planten: stap voor stap instructies

Kersen kunnen ook via hun pitten worden vermeerderd. Om de vermeerdering te doen slagen, moet u echter op een paar dingen letten.

Kersenbomen verrijken elke tuin. Naast de sappige zomervruchten is ook de bloesem in het voorjaar een echte blikvanger. Als u uw eigen kersenboom uit een kuil wilt kweken, moet u met een paar dingen rekening houden. Met de volgende instructies kunt u erin slagen een gezonde en statige fruitboom te kweken uit een kersenpit.

Een kort uitstapje naar de vermeerdering van fruitbomen

Stop een kersenpit in de grond en wacht om te zien welke plant zich erop ontwikkelt. Dit is inderdaad een klein botanisch avontuur, dat niet zonder risico is. Zo kan bijvoorbeeld niet worden aangenomen dat de boom later dezelfde vruchten zal dragen als de moederplant van de kersenpit in pot.

Tuinders spelen op veilig en gebruiken enten in plaats van de kersenpitmethode. Door enten op een beworteld deel van de boom, de zogenaamde onderstam van de ent (een ander deel van de boom), kunnen de gewenste eigenschappen worden verkregen.

Het vinden van de juiste kersen

Niet elke kersenpit zal automatisch uitlopen, dus moeten er meerdere pitten worden geplant. Verse kersen die rechtstreeks van de boom zijn geplukt, zijn het lekkerst. De kans op succes met gedeeltelijk overvolle kersen uit de supermarkt is navenant kleiner.

Over het algemeen is er een keuze tussen zoete en zure kersen:

Zoete kersen:
→ grote productselectie
→ zoet en lekker
→ planten minder resistent
Zure kersen:
→ eenvoudige teelt
→ robuust
→ nauwelijks mogelijk om verse goederen te krijgen

Kersenpitten laten ontkiemen – dit is hoe het werkt

Heerlijke kersen eten en dan met het klokhuis de grond in – helaas, zo eenvoudig is het niet. De kersenpit moet eerst gestimuleerd worden om te ontkiemen. Daarvoor heeft hij een koude schok nodig.

De gemakkelijkste manier om dit te doen is de kersenpitten in de vroege herfst buiten te planten. Naast constante vochtigheid zijn drie tot vijf maanden koude nodig voor ontkieming.

Wie voor zoete kersen kiest, moet weten dat deze soort de voorkeur geeft aan warm weer vóór de kou. Voor een overvloedige oogst kan het raadzaam zijn de kersenpitten gedurende ongeveer twee weken in warm veenmos te verpakken.

Dit werkt als volgt:

1. Doe turfmolm in een geschikte bak of zak.
2. voeg lauw water toe
3. wacht ongeveer acht uur
4. Knijp het overtollige water eruit.
5. breng luchtgaten aan in het deksel van de container
6. laat de zak een beetje open
7. voeg kersenpitten toe aan het veenmos
8. laat de kersenpitten twee weken in het warme mos liggen

Tip: De kersenpitten moeten regelmatig worden gecontroleerd. Beschimmelde pitten moeten worden weggegooid.

Stratificeer de kersenpitten

Nu volgt de hierboven beschreven koude periode. Het veenmos kan hiervoor nog steeds gebruikt worden. Een mengsel van zand en vezelige turf is ook geschikt. Mos of zand worden goed bevochtigd, maar niet helemaal doordrenkt, want schimmel moet altijd worden verwacht.

De kersenpitten worden koel gehouden in het veenmos. De temperatuur moet tussen de drie en vijf graden liggen. Dit maakt het bovenste gedeelte van de koelkast tot een ideale plaats om ze te bewaren.

Nu is het belangrijk de kersenpitten niet te vergeten in de koelkast, want de koeling moet minstens drie maanden houdbaar zijn. Sommige soorten geven er de voorkeur aan het tot vijf maanden koel te houden. De kuilen moeten ten minste eenmaal per week worden gecontroleerd. Overtollig water moet worden afgegoten. Als het mos- of zandmengsel dreigt uit te drogen, opnieuw water geven.

Uitplanten van kersenpitten

De lente is de ideale tijd om de voorbehandelde kersenpitten uit te planten.

Locatie en substraat

Kersen gedijen het best op een zonnige plaats. Bij het planten is het belangrijk te bedenken dat de kleine boompjes groter zullen worden en dat er voldoende ruimte moet zijn voor naburige planten of voorwerpen.

Voor een goede ontwikkeling van de kersenboom is een vruchtbare en bij voorkeur zanderige bodem een eerste vereiste. De pH-waarde moet neutraal tot licht zuur zijn. Kleigronden zijn ongeschikt voor de teelt van kersenbomen. Kersen hebben een penwortel, die zich alleen goed kan verspreiden in een losse ondergrond.

Kersenpitten planten – stap voor stap

1. plaats kiezen
2. maak de grond schoon, maak hem los en zorg voor een goede drainage
3. graaf kleine gaatjes met vinger of plantprikker (maximaal 2,5 centimeter diep)
4. plantafstand in acht nemen (30 centimeter tijdens de groei)
5. kersenpitten in de plantgaten
6. bedek de kersenpitten met substraat (zand voor herfstbeplanting, aarde voor voorjaarsbeplanting)
7. markeer de plantplaats
8. plantplaats bedekken met gaas

Zoals in het begin gezegd, zal niet elke kersenpit uitgroeien tot een jonge plant. Daarom is het de moeite waard om meerdere kuilen in de grond te planten. Als u in de herfst plant, vult u de grond met zand, zodat de bevroren grond het uitlopen van de planten niet verhindert. Het gaas dient als bescherming tegen ongedierte.

Het kweken van kersenbomen vereist geduld. Als de beschreven maatregelen voor de stratificatie in acht worden genomen, zouden de eerste scheuten zich enkele maanden na het planten moeten ontwikkelen. Totdat uiteindelijk de scheuten door de grond breken, kan een jaar voorbijgaan.