Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over het materiaal en gereedschap dat u nodig hebt bij het leggen van kunstgras. Als u ervoor kiest om een grastapijt te kopen, inclusief professionele installatie, neemt het installatiebedrijf deze materialen mee. Uiteraard zijn de kosten van deze materialen dan inbegrepen in de biedprijs. Als u het kunstgras zelf legt, moet u alle materialen en gereedschappen aanschaffen. Op YouTube vind je enkele films die het leggen van kunstgras illustreren. Daarnaast is er ook altijd nog de vraag of je uberhaupt wel kunstgras wilt, lees hier een uitgebreid artikel over het onderwerp: Echt gras of kunstgras?
Hulpmiddelen voor het leggen van kunstgras
Er zijn niet veel gereedschappen nodig om kunstgras te leggen. Een scherp mes (hobbymes) is echter onmisbaar. Kunstgras wordt in rechthoekige vorm geleverd en moet bijna altijd op maat worden gesneden. Ook het onderdoek en / of de onderste laag worden op maat gesneden met een scherp mes.
Om de naden te lijmen, hebt u geen gereedschap nodig wanneer u de zelfklevende tape gebruikt. Als u met een afzonderlijke lijm en tape werkt, hebt u een item nodig om de lijm te mengen en een spatel om de lijm op de naadband aan te brengen.
Bij het strooien van zand gebruikt een kunstgrasspecialist een speciale strooier die u als particulier niet zelf aanschaft. Het zand moet in dit geval met de hand worden verdeeld.
Maar bereid eerst een goede ondergrond voor.
Doek onder kunstgras
Het wordt aanbevolen om een drukverdelende doek onder het kunstgras te leggen. Dit doek biedt verschillende voordelen: ten eerste beschermt het de fundering tegen beschadiging tijdens het leggen, zodat de fundering goed vlak blijft. Ten tweede biedt het extra bescherming tegen puntbelastingen na het leggen van het kunstgras. En ten derde beschermt het doek tegen onkruid en mieren in het gazon. Een drukverdelende doek is een zeer waardevolle investering gezien de lage kosten en voordelen.
Kunstgras met onderlaag
Voor extra comfort of extra veiligheid kan een zachte ondervacht onder het kunstgras worden geplaatst. Deze onderlaag kan worden gemaakt van verschillende materialen, meestal gerecycled rubber of schuim. Een schuimlaag is niet altijd nodig. We raden echter aan om een schuimlaag te gebruiken voor de veiligheid van kinderen wanneer een speeltuin over een hard oppervlak wordt gelegd (straatstenen, beton of asfalt). In openbare speeltuinen, b.v. in restaurants, kinderdagverblijven of scholen wordt de schuimlaag in de meeste gevallen voorgeschreven. Aangezien een schuimlaag een aanzienlijke kost kan zijn, moet u goed worden geïnformeerd.
Plakband voor kunstgras
Verschillende kunstgrasstroken of -banen zijn verbonden (gelijmd) door een naadband. Er zijn twee verschillende methoden. Een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van een zelfklevende tape, die onder het kunstgras wordt gerold op het punt waar de naden moeten worden gelijmd. Verwijder vervolgens de film en druk het kunstgras stevig op de tape. Deze zelfklevende tape heeft het voordeel dat deze snel, schoon en gemakkelijk kan worden verwerkt.
Een andere methode is het gebruik van plakband en losse naadband. Het principe van de naadverbinding is hetzelfde. De naadband wordt onder het individuele kunstgras uitgerold. Breng vervolgens de lijmlaag (lijm) zelf aan met een spatel. De kleefkracht van deze lijm is erg groot. Deze methode wordt aanbevolen voor intensief gebruikte kunstgrasoppervlakken. Let er bij het verwerken van de lijm op dat er geen lijmdruppels op het kunstgras vallen omdat deze niet gemakkelijk kunnen worden verwijderd.
Einstreusand voor kunstgras
Het uitspreiden van het kunstgrasveld na het afrollen is optioneel (behalve voor sommige grassoorten die altijd met zand worden bestrooid). De functie van het zand ligt in de weging van de kunstgrasmat. Het zand geeft stabiliteit en beschermt de rug van het tapijt tijdens intensief gebruik. Vanwege het gewicht krijgt de kunstgrasmat grip en kunnen zich tijdens gebruik geen voren of rimpels vormen. Bovendien omsluit het zand de kunstgrasvezels nog beter en zorgt ervoor dat ze rechtop blijven.
Het strooiselzand mag niet worden verward met ‘aarde’. Het zand is speciaal ontwikkeld voor deze toepassing en ook met dit met zand bezaaide kunstgras is en blijft een gemakkelijk schoon te maken, schoon oppervlak. Het zand bevat geen organisch materiaal en biedt daarom geen broedplaats voor onkruid. Het zand slaat geen vocht op, wat betekent dat het niet modderig wordt. Na een regenbui is het gazon snel weer droog en schoon. Het zand is ‘zwaar’. Het blaast niet uit het kunstgrasveld en plakt niet aan de schoenen bij het betreden van het gazon.
Voor intensieve gebruik
Als een speeltuin voor kinderen raden we bijvoorbeeld altijd aan om een dunne laag kwartszand te strooien. Dit komt de levensduur van het gazon ten goede. De hoeveelheid ingebracht zand is afhankelijk van het producttype (minimaal ca. 7 kg per m2). Zorg ervoor dat u het juiste type zand kiest (gedroogd, rondkorrelig kiezelzand), omdat niet elk zand geschikt is.
Bevestiging van kunstgras
Bij het gebruik van uitgestrooid zand, zoals hierboven beschreven, is het niet nodig om het kunstgras extra te bevestigen. Vanwege het gewicht van het zand blijft de grasmat achter. Zelfs zonder zand is het kunstgras vaak zwaar genoeg dat het zonder verankering blijft liggen. Natuurlijk speelt het gebruik echter een rol. Een kunstgrasoppervlak, dat vooral wordt gebruikt voor verfraaiing, is minder gestrest dan een speelveld voor de kinderen.
Het is echter belangrijk dat de fundering (het oppervlak voor het kunstgras) iets lager is dan de randafsluiting. Dit voorkomt dat u achter de rand verstrikt raakt wanneer u het grasgebied betreedt. Als dit gebeurt, is het raadzaam om het gras aan de kant waar het gazon wordt betreden te verankeren met stalen pinnen of platte haringen.
De situatie is anders met een balkon of een dakterras, waar de wind een rol kan spelen. Het voordeel is echter dat u het kunstgras hier misschien aan de grond kunt plakken. (Let op: Plak het kunstgras niet op dakvilt zonder eerst met elkaar te overleggen, omdat dit kan leiden tot schade aan het dak met de bijbehorende gevolgen.)
Leg kunstgras correct
Meet het oppervlak zorgvuldig en maak een duidelijk plan voor het leggen van het kunstgras. Let op zo min mogelijk snijverlies, de poolrichting en het aantal naden. De poolrichting moet voor alle delen dezelfde zijn, bijvoorbeeld in de richting van het terras of het hoofdgebouw. Een naadverbinding kan nooit volledig worden verborgen en lijkt, afhankelijk van hoe u precies werkt, een beetje zichtbaar. Kies daarom altijd voor een onopvallende plek die zo ver mogelijk van het terras verwijderd is!
- Op de grond kan eerst een geotextiel worden gelegd, dat de ondergrondse laag kunstgras scheidt.
- Op het geotextiel van het kunstgras wordt uitgerold.
- Snijd de marges op maat, waarbij u de contouren van de marginale rand in het oog houdt. Kunstgras is het gemakkelijkst te maaien op de rug.
- Als het gebied breder is dan 4 meter, hebt u een naad. Als een naad nodig is, knip dan de zijkanten van de kunstgrasmatten schoon. Leg het kunstgras zo dicht mogelijk bij elkaar op de naden. Zorg ervoor dat de afzonderlijke stukken kunstgras elkaar niet overlappen en niet meer dan 4 millimeter uit elkaar liggen. Hoe u een naad aansluit, leest u in de installatie-instructies.
- Optioneel wordt het kunstgras bestrooid met zand. Het is een soort kwartszand dat speciaal voor deze toepassing is geselecteerd. Het afgewisselde zand beschermt het kunstgras en zorgt voor stabiliteit. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als een speeltuin voor kinderen, adviseren wij u altijd een dunne laag te strooien. Dit heeft een positief effect op de levensduur van het product. Het kwartszand is verkrijgbaar bij de bouwmaterialenhandelaar en u kunt het zelf besprenkelen. Het maakt niet uit en borstel met een bezem. (Hoeveel zand u nodig heeft, is afhankelijk van het type kunstgras.)
- In principe kunt u kunstgras los op de fundering leggen. De grasmat blijft op zijn plaats door het gewicht van de mat zelf (3 kg / m²). Daarom is het niet nodig om de randen van het gras in de grond te bevestigen, tenzij de plek gevoelig is voor beschadiging. Bevestigingsankers zijn beschikbaar.
- Je kunstgras is klaar!