Home Tuinaanleg Irrigatie

Irrigatie

Irrigatie moestuin

Bij periodes van langdurige droogte is een goede irrigatie onontbeerlijk. Planten kunnen alleen goed gedijen wanneer de wortels voldoende water krijgen.

Voor de meeste planten volstaat het om slechts af en toe water te geven, tenzij ze in zeer slechte grond staan of worden getroffen door droogte. Planten die onder een afdak staan behoeven sowieso meer aandacht.

De planten die het meeste water nodig hebben, zijn planten in potten en nieuwe aanplant. Planten die net in de grond zijn gezet zijn gevoelig voor uitdroging, omdat de wortels zich nog niet goed hebben vastgezet.

Geef de tuin altijd ’s avonds of vroeg in de ochtend water, omdat in de intense hitte van de zon water niet alleen snel verdampt, het kan de bladeren ook verschroeien.

Soorten Irrigatie

Een oplossing om snelle verdamping tegen te gaan is een dikke laag mulch aan de grond toe te voegen. De laag moet minimaal 10 cm dik zijn. De laag moet organisch materiaal, zoals compost of goed verteerde mest, bevatten. Als alternatief kun je een membraan gebruiken.

Bij gebruik van een gieter of tuinslang moet je proberen het water direct aan de basis van de plant te gieten zodat de wortels optimaal kunnen profiteren.

Houd de straal zacht, zodat door de druk van het water de grond niet van de wortels spoelt en die bloot komen te liggen. De grond moet goed doorweekt raken zodat het water daar komt waar het nodig is.

Een ingegraven buis of reservoir naast een plant kan helpen om het water op een efficiënte manier bij de wortels te laten komen. Je kunt gemakkelijk zelf een reservoir maken van een doorgesneden frisdrankfles. Waterkerende kristallen zijn goed te gebruiken in potten en hanging baskets; voeg ze bij het planten toe aan de compost.

De tuinslang kan het beste op een haspel worden gewikkeld. Zorg ervoor dat de slang lang genoeg is om het einde van de tuin te bereiken.

Irrigatie kuipplantenMet behulp van een drip systeem kun je een hoop tijd besparen, vooral als de oppervlakte groenten of bloemen groot is. Een drip systeem is een lange buis met perforaties, waaruit over de hele lengte water lekt.

Het systeem kan bovenop de grond worden gelegd, maar je kunt het ook ingraven. Het is vooral nuttig in lage kassen waar planten worden beschermd tegen de regen en de toegang moeilijk is.

Er zijn ook irrigatie systemen die kunnen worden aangesloten op een kraan of regenton. Een timer regelt de toevoer van water. Deze systemen zijn vooral handig voor mensen die lange dagen werken of soms een tijd veel van huis zijn.

Het verzamelen van water in een regenton is gemakkelijk. Hoe groter het dakoppervlak, hoe meer water je verzamelt. Dit water kan vooral nuttig zijn in tijden wanneer de waterbedrijven i.v.m. aanhoudende droogte beginnen te rantsoeneren. Een dun laagje olie op het oppervlak van het water in de regenton zal voorkomen dat er muggen op afkomen. Een deksel of rooster kan voorkomen dat er bijvoorbeeld een kat invalt.

Een gebrek aan water kan ertoe leiden dat de planten en gewassen problemen ondervinden, zoals calciumtekort, schimmel of onvolgroeide groei en ontwikkeling, voldoende water is dus een essentieel onderdeel.

Wat is het beste irrigatie systeem?

Irrigatie moestuinJe kunt het beste kiezen voor een irrigatie systeem, waarbij je onafhankelijk bent van de te gebruiken waterbron. De waterbron kan zowel kraanwater, opgevangen regenwater als grondwater zijn. Het sproeien van een tuin vraagt om een andere capaciteit dan het beregenen van een gewas, weide of landbouwgrond.

Voor de laatsten wordt vaak gebruik gemaakt van een beregeningsinstallatie met sproeiers of waterkanonnen, waarbij grondwater wordt opgepompt. Een waterkanon is overigens niet geschikt voor kwetsbare gewassen. Voor een tuin kun je het beste gebruik maken van een simpel sproeisysteem of een drip systeem.

Deze drip systemen zijn in elke gewenste capaciteit verkrijgbaar. Voor de irrigatie van een moestuin is een simpel systeem toereikend, terwijl in kassen in de glastuinbouw veelal een geavanceerd computergestuurd systeem wordt gebruikt, waarbij per plant de hoeveelheid water en het tijdstip is in te stellen.