Home Tuinaanleg Hulp voor de dieren: Hoe bouw je een egelhuis

Hulp voor de dieren: Hoe bouw je een egelhuis

In de herfst zoeken egels een veilige plaats om te overwinteren. Door een egelhuis te bouwen, kun je een comfortabel winterverblijf maken voor de kleine dieren in je tuin. Hier vind je welke stappen je moet nemen om het perfecte egelhuis te bouwen.

Uiterlijk begin november is het tijd voor de egels in de tuin om terug te gaan naar hun winterverblijf! Ze gebruiken dichte heggen, stapels bladeren en kreupelhout, oude boomstronken of composthopen. In een keurig opgeruimde tuin hebben de kleine stekelige diertjes het echter vaak moeilijk om een geschikt onderkomen voor hun winterslaap te vinden en een egelnest te bouwen. Je kunt ze helpen door zelf een egelhuis te bouwen. Hier zijn de bouwinstructies voor een veilig en warm winterverblijf.

De belangrijkste stappen om een egelhuis te bouwen

De instructies:

Egels zijn niet veeleisend. De diertjes hebben geen driekamerflat met een ingerichte keuken en balkon nodig. Ze zijn veel gelukkiger als ze warm, veilig en vooral ongestoord kunnen overwinteren. Als je een egelhuis wilt bouwen, is een eenvoudige, rechthoekige plattegrond prima geschikt. Het vloeroppervlak moet ongeveer 900 vierkante centimeter zijn en de muren zijn idealiter 30 centimeter hoog.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een mooi egelhuis:

  1. De ingang moet rond of halfrond zijn met een diameter van acht tot tien centimeter. Het kan helemaal rechts of links van het egelhuis worden geplaatst. De ruimte achter de ingang moet smal genoeg zijn om te voorkomen dat marters en katten ongewenst bezoek brengen.

  2. Verdeel het egelhuis in een voorkamer en een hoofdkamer met een andere doorgang of een tussenschot. Zo worden de kleine dieren tijdens de winterslaap zo goed mogelijk beschermd tegen roofdieren.

  3. Je moet het dak er schuin op zetten en het afdichten met dakvilt om het egelhuis optimaal te beschermen tegen regen en sneeuw. Als alternatief kan een zeefdrukplaat als dak gebruikt worden. Deze panelen gaan lang mee en zijn, voor veel hobbytuinders, visueel aantrekkelijker.

  4. Laat de bodem open en plaats het egelhuis idealiter op een zanderige en iets verhoogde plek om de egel te beschermen tegen wateroverlast in de winter en om te voorkomen dat het egelhuis volloopt met water bij hevige regen of sneeuwsmelt.

Het materiaal

Onbehandeld hout is het meest geschikte materiaal om een egelhuis te bouwen. Maar je kunt ook een gezellig winterverblijf in je tuin bouwen van bakstenen of betonblokken. Of je kunt improviseren met oude bloempotten en omgekeerde fruitkratten. Als je houten planken gebruikt voor het egelhuis, zorg er dan voor dat je de boormachine bij het boren en schroeven verticaal houdt, zodat de punt van de schroef niet naar binnen komt en een gevaar voor verwonding wordt. Je kunt ook lijnolie of eco-verf op de buitenmuren van het huis aanbrengen als bescherming tegen het weer.

Het interieur

De stekelige dieren nestelen zich vooral graag in bladeren en mos. Om de egels warm en droog te houden tijdens de winterslaap, kun je de schuilplaats van tevoren vullen met stro of droge bladeren. Maar egels richten liever hun eigen verblijf in, want ze weten zelf het best wat ze prettig vinden om in te nestelen. Maak het de egel gemakkelijk door voldoende bladeren, kleine takken en kreupelhout in de onmiddellijke omgeving van het huis aan te brengen. Dit is bijzonder egelvriendelijk.

De plaats

Net als bij mensen geldt ook voor egels: plaats, plaats, plaats! Kies een bijzonder rustige en ongestoorde hoek van de tuin voor het egelhuis. De plaats moet beschut liggen tegen de wind en niet in de brandende zon, ook niet in de winter. Enigszins verborgen onder struiken vinden de egels hun winterverblijf bijzonder prettig.

Het is ook belangrijk te onthouden dat als een egelhuis eenmaal bewoond is, het nooit meer verplaatst mag worden. De egel is een gewoontedier en komt niet alleen in de winter graag terug naar zijn geliefde schuilplaats.