Home Hoveniers Creatief idee: houtkratje als minituintje

Creatief idee: houtkratje als minituintje

Deze oude fruitdoos is omgebouwd tot een minibed en bewijst dat het niet altijd de klassieke kuip hoeft te zijn om planten in stijl te presenteren. Het planten van een gebruikte houten kist kost niet veel en straalt ook landelijke charme uit.

Eind juli/begin augustus loopt de bloeitijd van geraniums en co. langzaam ten einde. Tegelijkertijd is het nog te vroeg voor de herfstbeplanting. We slaan de brug naar de zomer met een combinatie van vaste planten en grassen. Een paar eenvoudige stappen zijn genoeg om van een afgedankte houtenkratje een kleurrijk minibedje te maken voor de komende weken.

Dat is wat je nodig hebt:

  • oude fruitdoos
  • Potgrond
  • waterdoorlatend vlies
  • Siergrind
  • zwarte folie
  • Handschepje
  • Nietmachine
  • Schaar
  • Snijmesjes

In ons voorbeeld hebben we gekozen voor paarse vaste planten, blauw-violette steppe salie, witte kussenster en donkerpaarse bel, maar ook voor Nieuw-Zeelandse sedge en rood lamswerkgras.

Stap voor stap: het bouwen van een minituintje uit een fruitdoos

  1. Eerst wordt de doos gevoerd met zwarte folie. In ons voorbeeld gebruiken we hiervoor een grote, scheurvaste vuilniszak. Bevestig de folie met een nietmachine aan de bovenste planken. Het plastic beschermt het hout tegen verrotting en dus druppelt er geen aarde door de spleten. Belangrijk: De folie heeft voldoende speling nodig, vooral in de hoeken! Als het te strak is, kan het onder het gewicht van de aarde uitscheuren bij de bevestiging. De overtollige folie wordt met een snijmes ongeveer twee centimeter onder de rand afgesneden, zodat de voering later niet meer te zien is.
  2. Om waterverzadiging te voorkomen, moeten er meerdere drainagegaten worden gemaakt door de folie op drie of vier plaatsen tussen de vloerdelen te snijden. Een vier tot vijf centimeter dikke laag geëxpandeerde klei dient als afwatering.
  3. Een vlies voorkomt dat de grond in de geëxpandeerde kleilaag wordt gewassen en verstopt raakt. Zorg ervoor dat u waterdoorlatend vlies gebruikt om vocht door te laten stromen. Vul voldoende potgrond in, zodat de planten stabiel in de kist staan als ze daarna worden uitgedeeld.
  4. De potten zijn gemakkelijker te verwijderen als de kluit goed gedempt is. Laat daarom droge planten een duik nemen voor het planten. Balen met sterke wortels moeten voorzichtig met de vingers worden opengescheurd om ze makkelijker te laten groeien. Begin bij het spreiden met de grote kandidaten en plaats dan de kleinere in het voorste gedeelte. Voor een mooi effect zijn de afstanden relatief dicht bij elkaar. Als u de planten na de bloei in het tuinbed zet – met uitzondering van het eenjarige lamsvachtgras – hebben ze natuurlijk meer ruimte.
  5. Vul de gaten tussen de planten op met aarde, zodat het substraat ongeveer twee vingers breed is onder de rand. Een afdekking van fijn decoratief grind ziet er chique uit en zorgt ervoor dat de grond niet zo snel uitdroogt.
  6. Het besproeien gebeurt aan het einde en pas nadat het afgewerkte minibed in zijn definitieve positie is geplaatst. Nog een tip: Door zijn capaciteit is een geplante fruitkist veel zwaarder dan een balkonbak. Als u het gewicht wilt verminderen, kunt u de doos kleiner maken door de vier bovenste latten van tevoren te verwijderen.

Bestel mooie houten kratten in de online shop