Home Tuinproducten Hogedrukreiniger kopen? Lees onze Aankooptips!

Hogedrukreiniger kopen? Lees onze Aankooptips!

karcher hogedrukreiniger

Met een hogedrukreiniger zijn oppervlakken en voorwerpen buitenshuis eenvoudig schoon te maken.

Denk hierbij aan het terras, de kliko, auto, boot, caravan, schutting, tuinmeubelen, tuingereedschap, tuintegels en dakgoot. Met de juiste toebehoren zijn zelfs afvoerbuizen te ontstoppen.

De prijs van een hogedrukreiniger wordt bepaald door de druk, de wateropbrengst en de accessoires.

Naast de druk en de wateropbrengst spelen voor de schoonmaakresultaten de constructie van de spuitmond en verschillende andere opzetstukken mee.

Welke Hogedrukreiniger Kopen?

We reinigden met hogedrukreinigers van Bosch, Kärcher en Nilfisk een vierkante meter van een vervuild terras en deden dit met verschillende mondstukken. We beoordeelden de kwaliteit van de reiniging en noteerden de benodigde tijd en het waterverbruik.

Het resultaat van de Bosch reiniger met de standaard spuitlans was streperig, terwijl dit bij Kärcher en Nilflsk egaler was. De Kärcher had met de gewone spuitlans maar 9 liter water nodig, terwijl de Bosch 17 liter gebruikte.

Met de vuilfrees was het waterverbruik bij alle apparaten maar zo’n 10 liter. Maar de vuilfrees van NiIfisk bleek best agressief; gebruik die dus niet op kwetsbare ondergronden.

Terras schoonmaken met hogedrukreiniger

terrasreinigerOp een terras geeft een speciale terrasreiniger het mooiste resultaat, maar ook hier is het verschil in waterverbruik groot. De Kärcher en de Nilfisk gebruikten minder dan 10 liter, de patioreiniger van Bosch 17 liter water. Reken op 1,5 à 3 minuten per vierkante meter.

Om de breedte van het effectieve reinigingsoppervlak te bepalen werd bekeken op welke afstand de hogedrukreiniger gehouden moet worden voor het beste resultaat. Het effect van de straal blijkt meestal af te nemen naar de zijkanten. Dat viel vooral op bij de Bosch en Nilflsk.

De Kärcher doet het in dit opzicht het best; daar is de straal over de hele breedte even krachtig. Bij een gemiddelde druk is een afstand van 10 cm het best. Wanneer je werkt met de hoogste druk is een afstand van 20 tot 30 cm optimaal.

Geluidsoverlast tijdens gebruik hogedrukreiniger

Hoewel wij de geluidsproductie van de hogedrukreinigers geen probleem vonden gebruik je zo’n apparaat liever niet op een mooie zondag als de buren in de tuin zitten. De geluidsproductie ligt namelijk tussen de 80 en 86 dBA. Dat is meer dan van een stofzuiger (60 tot 80 dBA).

Laarzen aan, wel zo handig!

Verder is het verstandig om kaplaarzen en een regenbroek aan te trekken. Denk ook aan een veiligheidsbril, want er kunnen steentjes opspatten.

Veilig werken met een hogedrukreiniger

De combinatie van water en elektriciteit vraagt om oplettendheid, zeker bij water onder hoge druk. Daarom enkele tips voor het veilig gebruiken van de hogedrukreiniger.

  1. Laat een hogedrukreiniger nooit door kinderen gebruiken.
  2. Let erop dat er geen water in de buurt van elektriciteit komt.
  3. Houd de spuitmond met beide handen vast.
  4. Schoonmaken onder hoge druk kan tot beschadigingen leiden. Ga daarom voorzichtig te werk en pas de druk waar nodig aan.
  5. Draag een veiligheidsbril en beschermende kleding.
  6. Draag dichte schoenen, bij voorkeur regenlaarzen, en een regenbroek.

Hoe de hogedrukreiniger werkt

Hogedrukreiniger aanbieding Een hogedrukreiniger werkt heel eenvoudig. Je sluit een tuinslang aan op een (buiten)kraan en daaraan koppel je de hogedrukreiniger. Eenmaal aangesloten zet je de waterkraan open en de hogedrukreiniger aan.

Als je nu de hendel op het apparaat aantrekt wordt water met een pomp door een kleine opening geperst in de kop van de spuitlans. Hierdoor ontstaat een krachtige waterstraal. Zodra je de hendel loslaat stopt de waterstraal.

Hoeveel druk er opgebouwd wordt hangt af van de kracht van de pomp en de grootte van de opening. Die laatste is meestal aan te passen, zodat je afhankelijk van de reinigingsklus de juiste sterkte van de waterstraal kunt selecteren.

Zwaar vervuilde bestrating schoonmaken

Voor zware klussen is er een opzetstuk: de vuilfrees. Die maakt een heel dunne, krachtige, roterende straal. Gebruik de vuilfrees niet op kwetsbare oppervlakken. Voor het reinigen van het terras is er de terrasreiniger.

Die heeft een roterende borstel en is voorzien van een beschermkap, zodat je minder last hebt van opspattend water. Daarnaast is er vaak een handborstel te koop, geschikt voor bijvoorbeeld het schoonmaken van de auto, en soms ook een speciale rioolreinigingsset.

Overigens wordt bij de apparaten zelf doorgaans geen slang geleverd om het apparaat aan de waterleiding te koppelen.

Autowassen

autowassen met hogedrukreinigerOmdat veel mensen hun auto wassen met een hogedrukspuit, hebben we dat ook gedaan met het beste, slechtste en een gemiddeld apparaat. De resultaten vergeleken we met het wassen van de auto met een emmer sop.

In tijd duurt het veel langer met een spons, maar in waterverbruik ontlopen beide manieren elkaar niet veel. Het voordeel van de hogedrukreiniger is dat er geen steentjes of zand in kunnen zitten, zoals bij een spons, waarmee je mogelijk krassen in de lak maakt.

Toch is het oppassen met de hogedrukspuit.

Gebruik de standaardspuitlans of de speciale borstel (niet altijd meegeleverd) en houd minstens 30 cm afstand. Kijk uit bij de ventielen en banden.

Het ventiel kan met de hogerdrukstraal gebogen worden, met een lekke band als gevolg. Als een autoband gaat verkleuren is dat een teken dat hij beschadigd is. Je loopt dan het gevaar om een klapband te krijgen.

De vuilfrees is veel te agressief voor de auto. Wees verder voorzichtig met deur- en raamrubbers. Deze zijn kwetsbaar, er kan makkelijk een stukje loskomen. Voor het beste resultaat gebruik je een speciale borstel en autoreiniger. Overigens is autowassen op straat niet overal toegestaan.

Dit is afhankelijk van de gemeente. Of het wel of niet mag staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).