Voor mij is er niets betoverender dan het parfum van citrusbloesems in de late winter. Het binnenshuis kweken van citrusbomen kan ontmoedigend zijn, maar de inspanning is de moeite waard voor de aromatische bloemen en het gebladerte, en niet te vergeten de langverwachte vruchten. Dus wanneer de seizoentemperaturen voortdurend onder de 20 graden duiken, breng ik mijn pot citrusvruchten van de balkon naar mijn appartement. Zes tot zeven maanden lang gedijen ze in een zonnige, op het zuiden gerichte slaapkamer. Hier is mijn beproefde advies om met deze vorstgevoelige planten te leven.
Citrusbomen binnenshuis water geven
Overbewatering is de nr. 1 moordenaar van citrusvruchten. De grond moet uitdrogen tussen diepe gietbeurten: Een vochtmeter die volledig in de grond gestoken is, moet 3 aangeven. Als je plant meer hydratatie nodig heeft, drenk je de grond tot het water uit het afvoergaatje van de pot loopt. Zuig eventueel water in de schotel op met een kalkoenbeker om een doorweekte bodem en wortelrot te voorkomen.
Afvallende groene bladeren en afstervende twijgen zijn symptomen van wortelrot (dat fatale gevolg van overbewatering). Als je dit probleem vermoedt, moet je ingrijpen. Met de boom op zijn zij, trek je hem voorzichtig uit de pot, aarde en al; als wortels in je handen uiteenvallen, zijn ze verrot. Verwijder onmiddellijk aarde en beschadigde wortels, was de pot goed met water en zeep, en herplant in vers potmengsel. Geef water, laat de grond dan uitdrogen voor je weer water geeft. Als de operatie goed gegaan is, zal er na een paar maanden nieuwe groei verschijnen. Zo niet, dan is het waarschijnlijk tijd om je plant weg te gooien.
Beste potten voor citrusbomen binnenshuis
Gebruik geen te grote pot, want de grond blijft dan te lang vochtig, en vochtigheid is de dood als je citrusvruchten kweekt (vermijd om dezelfde reden zelf-water gevende potten). Als je je boom wilt verpotten uit zijn kwekerijbak, ga dan maar tot twee centimeter breder. Zorg er altijd voor dat de container die je toch gebruikt een drainagegat heeft. Ik gebruik graag een 1:1 mengsel van citrus potgrond en orchideeënschors om het water extra goed te helpen afvoeren.
Behoeften aan verlichting en meststoffen
Zet je citrusboom op de zonnigste plek mogelijk. Op het zuiden, oosten en westen gerichte ramen zijn ideaal. Gebruik groeilampen als je geen helder natuurlijk licht hebt, maar zorg ervoor dat je ze ’s avonds uitzet. Deze bomen zijn niet geëvolueerd met voortdurend zonlicht en hebben rust nodig.
Zolang je boom gezond is, voed je hem maandelijks met organische korrelige citrusmeststof. Door een zieke boom te voeden loop je het risico dat veel problemen verergeren. Volg de doseeraanwijzingen voor de potmaat tot op de letter.
Houd het klimaat in de gaten
Vermijd dat je plant wordt blootgesteld aan hete of koude luchtstoten. Zet hem nooit naast een warmtebron of in de buurt van een buitendeur. Bij warm weer verkiezen citrusbomen een leven buiten. Maar als je geen buitenruimte hebt en binnenshuis de juiste omstandigheden, kun je ze het hele jaar door laten gedijen als je hyper waakzaam bent over de verzorging.
Beste soorten citrusvruchten om binnenshuis te kweken
Van minst onderhoudsgevoelig tot meest temperamentvol zijn Thaise limoen, vingerlimoen, en Meyer citroen mijn favoriete soorten citrusvruchten om binnenshuis te kweken. Thaise limoen kan goed gedijen bij helder, indirect licht. Ze heeft geurige bladeren waar je mee kunt koken en vruchten die heerlijk zijn voor marmelade. Vingerlimoen vruchten zijn helemaal gevuld met ronde blaasjes die citruskaviaar genoemd worden. Geënt op dwergwortelstokken kunnen de petite, poezelige boompjes op een kleine tafel leven. Meyer citroen heeft tonnen licht nodig en is zeer gevoelig voor overbewatering. Maar die bloemen! Ik bewaar de dunschillige vruchten graag in zout.
Controleer de bladeren dagelijks op ongedierte. Veel voorkomende plagen zijn spint en schildluis. De mijten zijn zo klein dat ze moeilijk te zien zijn, dus zoek naar hun meer zichtbare spinnenwebben, vooral op de ruggen van de bladeren. Kleverige vlekken, aka honingdauw, op bladeren of op de grond onder de boomtakken zijn vaak de eerste aanwijzing dat je plant schubben heeft. Deze insecten kunnen eruit zien als platte bruine ovalen of pluizige witte wezentjes.
Om beide plagen te verwijderen, bespuit je de hele boom met een oplossing van één eetlepel vloeibare afwasmiddel gemengd in een kwart water. Was elk blad en takje met een zachte spons, gebruik een tandenborstel in hoekjes en gaatjes. Spoel de boom af onder de douche (bedek de grond met een plastic zak die rond de stam is vastgeplakt) of met een spuitfles.
Als je ongedierte rond je citrusboom ziet vliegen, zijn het waarschijnlijk schimmelmuggen (een teken van overbewatering). De gevleugelde volwassenen zijn vervelend maar onschadelijk voor planten, maar de larven kunnen wortels beschadigen. Diatomeeënaarde in de pot gestrooid, bestrijdt zowel de volwassenen als de larven. En je zult natuurlijk ook willen bezuinigen op water geven.