Home Uncategorized Hoe alliumbollen te planten en te onderhouden

Hoe alliumbollen te planten en te onderhouden

Alliums zijn ongelooflijk langlevend en bloeien al eeuwenlang. Degenen die hier in mijn tuin staan, komen jaar lang jaar na jaar terug. Bovendien zijn ze uitstekend geschikt om te snijden in de bloem of als zaaddozen, bijvoorbeeld ook voor kerstversiering. Hier kan je amaryllis kopen

Bodem en locatie

Volle zon in goed gedraineerde grond (voeg gruis toe op zware grond).  

Afstand

De kleine en middelgrote alliums kunnen massaal worden geplant. Afhankelijk van de grootte van de bol, 10-15 cm diep en 10-15 cm uit elkaar planten. Ik heb de neiging om te planten in rijen, in plaats van in twee en drieën om te voorkomen dat het slordig uit gaat zien als ze in bloei zijin.

De grotere soorten kunnen in groepjes of individueel op 15 cm diepte worden geplant, maar hebben meer ruimte nodig voor hun veel grotere koppen. Deze grotere moeten minstens 30cm van elkaar verwijderd zijn, en de allergrootste hebben een tussenruimte van 30-45cm nodig.

 

In de tuin

Om ze meer winterhard te maken, moeten de bollen diep worden geplant, minstens twee keer de diepte van de bol. Graaf een gat of geul, en verspreid op zware grond een 5 cm dikke laag gruis (of gebruikte compost) over de hele bodem. Duw je bollen in de bodem van de geul/gat, laat een opening van minstens 3 keer de bolbreedte tussen elke bol (zie boven) en bedek ze dan – als het om zware grond gaat, meng dan ongeveer een derde grit tot tweederde grond. Na het planten de grond met de hand verstevigen (met behulp van je voeten kan je de kronen vertrappen) om zich te ontdoen van luchtzakken – water geven zal dit ook verhelpen.

Op arme grond is het de moeite waard om bijna alle voorjaarsbloeiende allium bollen in het vroege voorjaar te voeden met potas. Dit helpt bij de wortel- en bollenvorming en zal ze aanmoedigen om te blijven plakken en jarenlang door te bloeien.

Voor potten

De bollen moeten worden geplant in potten op dezelfde diepte als de bollen die in de grond worden geteeld. Dit is niet altijd mogelijk met de grootste bollen, omdat het belangrijk is dat een grote bol minimaal 4 cm compost onder de bol heeft. Gebruik een goede kwaliteit multifunctionele compost en dek de pot af met een royale laag gruis.

In grote potten met meerdere bollen plant je de ene bol op breedte uit elkaar in lasagne-lagen, de ene laag van de ene soort, de volgende laag de volgende enzovoort, waarbij de kleinste bollen de laag die het dichtst bij de bovenkant ligt vormen. Bedek ze met compost en stevig goed.

Nazorg

Alle bollen doen het best als je het aantal bladeren dat je snijdt bij het plukken van de bloemen tot een minimum beperkt. Wanneer je snijdt, zorg er dan voor dat je een kort stukje van het bladerdek van de stengel laat staan om de bol de kans te geven genoeg voedsel te maken om de slapende periode door te komen.

Het is ook belangrijk om het bruine blad op je bollen te laten staan totdat elk blad helemaal is afgestorven. Laat je niet verleiden om ze op te ruimen totdat elk blad volledig bruin is. Dit is het moment waarop de bollen fotosynthetiseren en voedsel creëren, opgeslagen in de bol om de bloem van volgend jaar te helpen. Als je de bladeren halverwege dit proces verwijdert, heb je het volgende jaar minder kans om een bloem te hebben.