Home Tuinaanleg Het bestraten van een terras: Instructies voor doe-het-zelvers

Het bestraten van een terras: Instructies voor doe-het-zelvers

We leggen uit hoe je het terras zelf kunt bestraten met betonnen terrastegels, zoals hier op de foto, of natuursteen. Als alternatief kunt u gebruik maken van dragende stoeptegels.

Of u nu betonnen of natuurstenen terrasplaten wilt gebruiken of het terras wilt bestraten, doe-het-zelvers vinden hier instructies met de nodige stappen. Wij helpen u ook bij het bepalen van de juiste terrasbestrating volgens uw wensen.

Terrasbestrating: Planningstips

  1. omdat veel en zwaar materiaal moet worden verplaatst het is het beste om een helper te organiseren.
  2. het terras moet zo vlak mogelijk bij het huis liggen om struikelen te voorkomen en zodat u geen extra trappen nodig heeft.
  3. plan het terras niet te klein, want je kunt het gebied pas later met moeite uitbreiden.

Materiaallijst voor het bestraten van een terras

Welke stenen of platen zijn geschikt voor het terras?

U kunt zowel straatstenen als klinkerstenen of terrasplaten van beton of natuursteen gebruiken als terrasvloer. Deze laatste hebben het voordeel dat de bestrating door hun omvang sneller kan worden voltooid. Met betontegels bespaart u een stap op het einde: in tegenstelling tot straatstenen worden ze niet behandeld met een trilplaat – anders zouden ze breken. Bestratingsstenen hebben daarentegen het voordeel dat ze minstens 6 centimeter dik zijn en dus veerkrachtiger dan terrasplaten, die slechts ongeveer 4 tot 5 centimeter dik zijn.

Als u heeft besloten om terrasplaten te gebruiken, maar schommelt tussen beton en natuursteen, moet u het volgende weten: Voor natuursteen moet je hogere kosten verwachten. In ruil daarvoor krijgt u volledig kleurvaste platen die niet verouderen in het geval van graniet, porfier en basalt. Bij het bestraten van het terras met natuursteenplaten, die ongelijkmatig kunnen zijn, heeft u een iets steilere helling weg van het huis nodig, zodat het regenwater gemakkelijk kan weglopen. Betonplaten zijn vandaag de dag veelzijdig, bijna volledig kleurvast, maar gevoelig voor krassen. Wat beton heeft over natuursteen: Het is meer vlak.

Bij betonnen straatstenen komt u de term “met afschuining” tegen. Dit betekent dat de randen niet scherp zijn, maar afgerond. Scherpe randen zonder afschuining hebben het voordeel dat u een moderne, gelijkmatige uitstraling krijgt. Het nadeel: de randen schilferen gemakkelijker af.

Welke bodemlaag en welk legbed zijn ideaal?

Als basis voor beton- of natuursteenplaten heeft u naast grof grind ook fijn grind, snippers en zand nodig, als alternatief een zogenaamd mineraalmengsel in combinatie met snippers. Voor straatstenen is grind geschikt als grondlaag en steenslag als installatiebed. Verbrijzeld grind met verschillende korrelgroottes zorgt voor meer stabiliteit dan de ronde variant.

Wat heb je nog meer nodig voor het bestraten van een terras?

  • Bandmaat
  • Waterpas
  • houten palen of ijzeren staven
  • Mason’s Cord
  • Schop
  • Hark
  • Trilplaat
  • Mager beton voor de stoepranden
  • Troffel
  • Bezems

Voor stoeptegels:

  • Steenzaag met waterkoeling
  • voegsnippers, kwartszand of zand voor de voegen
  • Rubberen hamer

Voor terrastegels:

  • fistula en hout
  • fijn gescreend fijngemalen zand voor de voegen

Verhard terras: Bereken de vraag naar stenen of platen

Plan vooraf de vorm en grootte van het terras en het legpatroon. De exacte afmetingen kunnen het beste worden aangepast aan de grootte van de gekozen stenen of platen, zodat u het materiaal niet in stukken hoeft te snijden. U zult dit moeizame werk met regenwaterafvoerbuizen en dergelijke niet kunnen vermijden, maar anders moet u zich de onnodige inspanning van de bestrating besparen. Zorg ervoor dat u de voegbreedte in de totale afmetingen opneemt. Afhankelijk van het soort steen of plaat is het 3 tot 5 millimeter. Maak vervolgens een schets met de uiteindelijke afmetingen om het aantal stenen of platen te bepalen – het volledige aantal en die per rij.

Eerste stap in de bestrating van het terras: het oppervlak voorbereiden

Meet de oppervlakte en bevestig ijzeren staven of houten palen aan de hoeken. Strek een metselaarskoord tussen hen in. Nauwkeurig werk is hier belangrijk, want met het koord markeer je zowel het oppervlak als het niveau van het terras en de positie van de randstenen of stoepranden die het terras ondersteunen. U moet voorkomen dat u fouten maakt bij de plaatsing, want deze worden overgebracht naar het hele verharde terras, dat nauwelijks kan worden gecorrigeerd. Het snoer markeert ook de helling weg van het huis die nodig is om het regenwater weg te laten stromen. Het zou ongeveer 2 procent moeten zijn, dat wil zeggen een helling van ongeveer 2 centimeter per meter. U kunt berekenen hoe hoog het touw moet hangen en hoeveel grond er moet worden uitgegraven op basis van de dikte van de platen of stenen en de hoogte van de basislaag.

Als u het terras met stenen wilt bestraten, raden wij u 30 centimeter aan: 25 centimeter voor de grindlaag, die de bodem ondersteunt en beschermt tegen vorst, 3 tot 5 centimeter voor het leggen van snippers – met meer dikte zou het bed te zacht worden. Voor de draaglaag en het legbed voor terrasplaten is de volgende structuur optimaal van onder naar boven: 10 centimeter grof grind, 5 centimeter fijn grind, 3 centimeter steenslag, 3 centimeter zand. Als alternatief kunt u 16 centimeter mineraalmengsel gebruiken als basislaag en 3 tot 4 centimeter snippers als legbed.

De meest moeizame stap bij het bestraten van het terras: het voorbereiden van de grond, de grondlaag en het legbed.

Bereid de ondervloer voor op het terras

Let bij het uitgraven, d.w.z. bij het uitgraven van de grond, op de noodzakelijke helling. De afgewerkte ondervloer moet verdicht worden met een trilplaat (twee passen). Want als je alleen de oneffenheden met de bestrating egaliseert, loop je het risico op holtes en deuken in het afgewerkte terras.

Breng de basislaag en het legbed aan voor de bestrating van het terras

Het begint met grind voor straatstenen of grof en fijn grind voor terrasplaten. Het betreffende materiaal wordt in lagen opgevuld. Om het te verdelen op basis van de gradiënt kan het beste een hark worden gebruikt. Verdicht de laag om de 10 centimeter met de trilplaat. Nu zijn de randstenen aan de randen al geplaveid – in mager beton, dat u op het grondig verdichte grind plaatst. De bovenrand van de randstenen moet ongeveer 10 centimeter boven de grindlaag liggen. Is het beton uitgehard? De stoepranden hebben een veilige basis? Dan kun je het touw verwijderen. Dan opnieuw bevestigen: boven de stoepranden.

Nu is het tijd voor de snippers. Vul het materiaal zo dat bijna de hoogte van de straatstenen of terrasplaten tussen het koord en de snipperlaag blijft. Twee ijzeren staven als rails helpen om de snippers schoon te verwijderen. Laat ongeveer 1 centimeter ruimte tussen de trekstangen en het touw. Dit is hoe ver de stenen zullen zinken als ze later worden geschud. Gladstrijken van de snippers over de rails met een lange houten lat. Verwijder vervolgens de ijzeren staven en vul de groeven met steenslag. Voor de laag steenslag – en ook voor zand, dat als legbed voor terrasplaten kan worden gebruikt – is het van essentieel belang om op de helling te letten. Zand en steenslag worden niet verdicht, in tegenstelling tot de grindlaag. Dit gebeurt later door de platen of stenen stevig op hun plaats te tikken.

Derde stap: Bestrating van het terras met stenen

Controleer eerst de specificaties van de fabrikant om te zien welke voegafmetingen worden aanbevolen. Plaats vervolgens de stenen achter elkaar op de steenslag op de juiste afstand van enkele millimeters. Stap indien mogelijk niet op de steenslag bij het leggen van de stenen, maar ga op de rand staan of op reeds gelegde stenen. Het is aan te raden om bij de huismuur te beginnen. Dit maakt het gemakkelijker voor u om de straatstenen voor het terras recht te leggen, wat vooral in het begin belangrijk is, omdat u alle andere stenen dan op elkaar afstemt. Het is het beste om de koorden haaks op de muur van het huis aan te spannen ter oriëntatie. Als individuele straatstenen onhandelbaar blijken te zijn, kunt u ze met een rubberen hamer vastzetten. Als u straatstenen op maat moet snijden – bijvoorbeeld voor de rand of rond regenwaterafvoerbuizen – gebruik dan een steenzaag met waterkoeling.

Leggen en trillen van straatstenen

Voor het voegen van de stenen kunt u gebruik maken van zand, kwartszand of voegsnippers. Verspreid het materiaal over het verharde terras en veeg het grondig in de voegen tot ze vol zijn. Nu ben je bijna klaar met het bestraten van het terras – je hoeft het alleen nog maar af te schudden! Monteer hiervoor de rubberen schort onder de vibrator, anders kunt u krassen maken op de stenen. Werk in een spiraal van buiten naar binnen in verschillende licht overlappende paden. Zorg ervoor dat de trilplaat continu in beweging is, zodat de stenen geen deuken krijgen. Herhaal het proces twee of drie keer.

Alternatief: Leggen van platen op het terras

Net als bij stoeptegels is het raadzaam om te beginnen met het leggen van terrasplaten op de huismuur. U moet ook voorkomen dat u op het legbed stapt. Voordat u begint, markeert u de uitlijningslijnen van de verbindingen met een touw. Het is het beste om kunststof verbindingskruisen te gebruiken om er zeker van te zijn dat u zich precies aan de door de fabrikant opgegeven voegbreedte houdt. Als volgens de waterpas één plank lager of hoger is dan de andere, pas dan de snippers of het zandbed dienovereenkomstig aan.

Zodra de planken op het terras zijn gelegd, klop je ze stevig aan met een hamer en een hamer. Tot slot wordt er fijngemalen zand aan de voegen toegevoegd. Hier vindt u gedetailleerde instructies voor het leggen van terrastegels.